Чи є гроші на ковід в обласному бюджеті Волині. Хто готовий долучитися?

Чи є гроші на ковід в обласному бюджеті Волині. Хто готовий долучитися?

З початком епідемії коронавірусу на Волині найбільший тягар витрат ліг на обласний бюджет. Волинська обласна рада свідомо скоротила фінансування багатьох напрямків задля термінового облаштування шпиталю для хворих у відділенні обласної лікарні у с. Тарасове під Луцьком.

На часі – обговорення проблем і потреб обласного бюджету на 2021-й. В умовах постійного зростання навантаження на казну Волині чи знайдуться у ній кошти на боротьбу з коронавірусом і скільки їх буде?


Ще у березні 2020 року Волинська обласна рада виділила 60 млн грн на протидію коронавірусу. Місцеві бюджети долучилися до цього фінансування у вигляді субвенцій обласному бюджету. Тільки з бюджету обласного центру це – ще 60 млн грн.

За словами головного фінансиста Волині, керівника департаменту фінансів Волинської ОДА Ігоря Никитюка, з травня місяця на Волині є проблеми з виконанням обласного бюджету. Нині недовиконання сягає 37 млн грн. Частково стабілізувалася ситуація у вересні. Видатки, які не були профінансовані у травні, червні та липні, відтермінували на грудень. Наразі таких – приблизно 40 млн.

«Будемо аналізувати у грудні і дивитися, що треба фінансувати у першу чергу, щоб закрити всі потреби», - каже Ігор Никитюк.

Однак ковід не стишує ходи. А це означає, що і надалі від недофінансування будуть потерпати інші сфери життєдіяльності регіону. Де шукати гроші? Волинські обранці вважають, що до фінансування потреб обласних установ могли б долучитися й інші громади Волині.  Зокрема, ті, які розташовані навколо Луцька.  

Нагадаємо, наразі в Луцьку на базі пологового будинку запрацював тимчасовий інфекційний шпиталь. У цих стінах уже ввели в експлуатацію  50 ліжок з кисневою підтримкою. Загалом для хворих планують забезпечити 214 місць.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Гроші на кисень у волинських лікарнях є. Проблема вирішена? Спойлер – ні

Тимчасовий інфекційний шпиталь у Луцькому пологовому будинку

«Ми звикли, що обласний бюджет найбільший – за надходженнями та видатками. Колись так було, але ситуація змінилася: сьогодні є бюджети ОТГ, які набагато більші за надходженнями від обласного бюджету. Водночас він утримує усі обласні комунальні заклади, а користуються їхніми послугами жителі всієї області. На жаль, ми не налагодили систему, за якої місцеві бюджети платять за ті послуги, якими користуються жителі громад.

При цьому я знаю ОТГ, де 40-50% видатків йде на утримання управлінського апарату. Це нонсенс. Багато громад живуть так, наче ковіду немає. Вони виплачують премії працівникам, а бюджет області захлинається, Луцька – так само. Відтак я вважаю, що потрібно говорити про те, як діють громади за цих умов. Бо одні витрачають все на боротьбу з проблемою епідемії, а інші отримують премії, займаються другорядними питаннями. А ковід, вважають, питання області і держави, а не їхнє», - зазначив депутат і член бюджетної комісії Волиньради Володимир Бондар під час обговорення проблем бюджету в недавньому ефірі телеканалу «Аверс».

За словами депутата, потрібно ретельно  проаналізувати, як працюють обласний бюджет та бюджети багатших територіальних громад.

Багато громад живуть так, наче ковіду немає. Вони виплачують премії працівникам, а бюджет області захлинається, бюджет Луцька – так само, – Володимир Бондар. 

«Навколо Луцька є багато громад, які купу грошей відраховують у державний бюджет і вони там зникають. Вони не працюють на користь області. Якщо ми це зможемо збалансувати і грамотно розподілити видатки, результат буде набагато кращим», – переконаний Володимир Бондар.

Голова бюджетної комісії Волиньради 8-го скликання Орест Маховський  теж вважає, що місцеві громади мали б долучитися до фінансування обласних установ, коли йдеться про боротьбу з коронавірусом.

«Обласні заклади охорони здоров’я обслуговують усіх волинян. Так, в обласній клінічній лікарні від коронавірусу лікувались менше 30% жителів Луцька, решта пацієнтів – жителі інших населених пунктів. Коронавірус – це виклик для нас усіх. Тим паче, що через пандемію знизилась підприємницька активність та відповідно надходження до бюджету, до того ж ми мусили значну частину бюджету розвитку витратити на боротьбу з хворобою»,  - наголошує він.

«Перший» звернувся за коментарями до голів прилеглих до Луцька громад: Боратинської, Підгайцівської та Ківерцівської.
Ми спитали у голів громад, чи готові ці ОТГ спрямувати кошти обласним установам у разі необхідності та як справляються із фінансовими викликами через ковід у межах своїх територій? 


Олександр Ковальчук, голова Ківерцівської ОТГ:

«Наша центральна районна лікарня серед трьох установ районного рівня, які на Волині перепрофільовують під госпіталь  для надання допомоги хворим на коронавірус.  Наразі маємо облаштувати там 95 ліжок для хворих на ковід. Крім тих коштів, які надійшли нам з державного бюджету, ми чималі суми витрачаємо на це з місцевої казни. Щодня лікарня просить від нас певні гроші під певні моменти. Я, наприклад, не впевнений, що наша рада і наші депутати підтримали б ідею про те, щоб виділяти кошти на ковід «в область». Маємо дуже багато своїх витрат. До 15 грудня у нашому госпіталі маємо здати ці 95 ліжок. Наразі ще немає навіть обладнання. Зараз у лікарні є 27 хворих на ковід, і сюди привозять хворих не тільки з Ківерцівщини, а й з Луцька чи Рожища».

Сергій Яручик, голова Боратинської громади:

«Щодо сільської ради, то коли епідемія почалась, і Боратинська, і Підгайцівська, і Липинська громади виділили по 500 тисяч гривень на апарат ШВЛ Луцькій центральній районній лікарні. На той час була гостра потреба в такій апаратурі. Окрім цього, ми виділили 250 тисяч гривень на розхідні матеріали цій лікарні. Ми не вирішували за лікарів, що їм купити, бо вони краще знають. Тому виділили кошти.

Обласні заклади до нас не зверталися з проханням допомогти. Але моя думка – краще не розпорошуватися на 3-4 заклади, а суттєво допомогти одному і створити належні умови. У райдержадміністрації у нас була нарада, де озвучувалося спільне бачення про нерозпорошення грошей.

Також ми виділили мільйон гривень в якості резерву на випадок непередбачуваних ситуацій, в тому числі погіршення ситуації з епідемією на території громади. Ці гроші поки не витратили. Ще трохи більше мільйона виділили на підтримку наших закладів первинної ланки. Засобів захисту не купували, бо медики краще знають, що їм потрібно. Наше завдання – фінансово підтримати».

Юрій Семенюк, голова Підгайцівської громади:

«На початку епідемії разом з Боратинською громадою виділяли 500 тисяч гривень на апарат штучної вентиляції легень Луцькій центральній районній лікарні. На обласні заклади ми не виділяли кошти, бо ніхто й не звертався з проханням допомогти. Що треба первинній ланці було – те зробили. Конкретніше сказати не можу, бо готуємося до першої сесії».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що відповіли у Кабміні Поліщуку на лист із проханням дозволити перевозити більше пасажирів
Наступна новина У приміщенні Волиньради хочуть встановити пандус у сесійну залу
Останні новини
Схожі новини