«Чим більше молодих людей стануть керівниками – тим краще», - Костянтин Зінкевич. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Чим більше молодих людей стануть керівниками – тим краще», - Костянтин Зінкевич. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Днями відбулася чергова сесія Волинської обласної ради. Були і резонансні кадрові рішення, і перерозподіл бюджетних мільйонів, і політичні протистояння… Про все це говоримо з керівником фракції «Самопоміч» Костянтином Зінкевичем.  Той на початку розмови робить лаконічний висновок: «На диво, сесія відбулася швидко й нормально. Єдине, шкода, що «зняли» багато реально цікавих питань Сергія Слабенка».

Читайте також: Осінь у Волиньраді: троянду - Столяру, Касарді - проліски. РЕПОРТАЖ

– Як ви вважаєте, чому їх зняли (під час сесії факйтично пакетом зняли з порядку денного всі проекти, підготовлені Слабенком, – ред.)?

– На комісії законності й правопорядку  ми розбирали кожне питання Слабенка і деякі з них підтримали.

Політична більшість розіграла спектакль. Це звичайний дріб’язковий сценарій, навіть якось непорядно виглядає.

- А фракція партії «Самопоміч» відноситься до більшості чи до меншості?

– Ні до більшості, ні до меншості. Ми – самодостатні. Кожного разу обґрунтовано голосуємо. А якщо проти – то не просто «не голосуємо», а голосуємо «проти». За кожне рішення я готовий відповідати.

– Одне з найрезонансніших питань останньої сесії – зняття з посади директора санаторію «Пролісок» Валентини Касарди. Якою була позиція вашої фракції?

– Ми не голосували: для прийняття виваженого рішення бракує інформації. Необхідно детально вивчити всі документи – фінансові, штатний розпис тощо. Такої можливості не було. Відтак неможливо зважити всі «за» та «проти».

– Вже є претендент на керівника санаторію?

– Думаю, знайти нового керівника – не проблема.

– Ви пропонували включити до ревізійної комісії щодо «Проліска» представника вашої фракції депутата Бориса Бабійчука, але рада це не підтримала…

– Це було прогнозовано, що не підтримають.

– Чому тоді ви вносили таку пропозицію, якщо були впевнені у її провалі?

– Щоб показати усім, наскільки одноосібно приймаються рішення на користь більшості. Навіть погоджувальна рада відбувається десь так само: ми ж не знаємо, де і коли вона проходить.

А коли вони вже збираються, то дзвонять: «А прибіжіть сюди, хлопчики, для статистики посидьте». Але ми не є хлопчиками для статистики. Ми не належимо не до більшості, ні до меншості.

Ми кожен пункт порядку денного обговорюємо у фракції (як маємо голосувати), тому із чистою совістю вийшли із сесійної зали.

Іншою метою внесення кандидатури депутата Бабійчука було те, що до ревізійної комісії мав увійти Михало Імберовський. А він не має морального (!)  права приймати рішення, він взагалі має бути позбавлений мандату (Імберовський обрався до обласної ради у складі партії «Самопоміч», але у квітні 2018-го вийшов з партії і приєднався до фракції УКРОПу,  – ред.). Через це логічно було запропонувати до ревізійної комісії когось з «Самопомочі»

– На сесії приймали зміни до перспективного плану формування територій Волинської області. Як оцінюєте хід адміністративної реформи, зокрема, у вашому окрузі?

– Реформа прекрасна, але їй заважає політика. Якби Петро Саганюк, міський голова Володимира-Волинського (міста, яке Костянтин Зінкевич представляє в облраді, - ред.),  не боявся перевиборів, то це місто вже було б значно більшим, утворивши об’єднану територіальну громаду. Якби був здоровий глузд у Луцької міської ради, то так само Луцьк розширювався б. Якби Ігор Гузь не переживав за ту гречку, яку він вже роздав, то вже давно була б створена Війницька громада, куди увійшли б і села Березовичівської сільради.

Я оперую свідомо цими прізвищами і ні за що не переживаю. Ми завжди заслуховуємо представників громади, десять разів дмухаємо на холодне і приймаємо виважене рішення. Коли  в сесійній залі хтось хоче зняти питання зі слів, як наприклад, Михайло Імберовський під час розгляду перспективного плану територій на цій сесії, то це маячня. Всі сільради провели свої громадські слухання і прийшли в комісії та відстояли свої питання. Так само і питання переведення села Сільце з однієї сільради в іншу. Ми довго вивчали це питання, і нам Верховна Рада дала відповідь, що ми повноважні це зробити, тому ми сьогодні таки проголосували.

– На сесії  директором обласного Центру туризму, спорту та екскурсій призначили Богдана Бальбузу. Були суперечки, тому що багато хто вважає, що попередній керівник заслуговує залишитись на цій посаді. Ви за Бальбузу чи проти?

– Леонід Толстіхін заслуговує на подяки, грамоти, достойну пенсію, бо він дійсно багато зробив. Але я голосував за  Богдана Бальбузу. Я розуміюся у цій галузі, багато займався і спортивним орієнтуванням, і туризмом – і абсолютно підтримую діяльність Богдана.

Більше того, вважаю, що керівниками сміливо треба призначати 25-30-річних. І не переживати. Ці люди можуть помилятися, але їхні помилки менше коштуватимуть, аніж дії тих, хто сидить на «схемах». Чим більше молодих людей буде призначено – тим краще.

– Приймали зміни до бюджету, розподілили понад 30 мільйонів гривень. У цьому процесі були враховані пропозиції «Самопомочі»?

– Ми голосували проти цього. В цьому перерозподілі не враховані жодні запити, які раніше були підтримані в сесійній залі від депутатів «Самопомочі». Наприклад, ми пропонували виділити кошти (800 тисяч) на придбання ІФА-аналізатора для Володимир-Волинської  станції переливання крові. Але – ні, не виділили. Чомусь не думають, що з кожним міліонером, який сидить в сесійній залі, може статися нещастя – і будь-кому можуть знадобитися препарати крові, бо не встигне тоді мільйонер залетіти ні в Швейцарію, ні в Австрію…

Люди трохи відірвані від землі. От на реставрацію Володимир-Волинського історичного музею «освітня» комісія підтримала пропозицію надати 700 тисяч гривень. Міська влада виділяє кошти на музей, як може. Але ми на рівні області не можемо дати грошей лише через те, що це пропонують депутати «Самопомочі».

Що ми сьогодні бачимо? Що в бюджеті не передбачено коштів ні для міста Володимир-Волинський, ні для району, ні для міста Нововолинська!Тому ми й голосували проти.

- Яке ваше ставлення до реорганізації обласної медичної бібліотеки, її фактично об’єднують із обласною науковою книгозбірнею.

- Я згідний з тим, що багато друкованої продукції є такою, що її необхідно вивчати і опрацьовувати, але тим не менше під час цієї реорганізації ані з книжками нічого погано не відбуватиметься, ані з працівниками. Все залишається на своїх місцях, ми чисто зекономимо штатну одиницю бухгалтера і ще когось, тобто на фонді заробітної плати.

- Окрім вже сказаного, яке з рішень Волинської облради вас «зачепило»? Наприклад, було прийнято багато програм…

- Якщо про програми, то це програма підтримки малого і середнього бізнесу. Скажу так: в нас і президент, і прем’єр-міністр розповідають, як вони люблять підприємців, як сприяють створенню робочих місць… 

Але якщо у Володимир-Волинському владі не подобаються якісь активні люди, навіть ті ж депутати, то над ними просто вчиняють розправи звичними методами. Одразу багатьох, хто голосує «неправильно» або не так себе поводить, перевіряють, чи то ДФС, чи то Держпраці будь-які.

Виходить, ми програми підтримуємо, ми розглядаємо їх на сесіях, а глобально проблеми не вирішуємо.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (5)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Обличчя Інвестора»: обрали фіналістів. ФОТО
Наступна новина Як у військах НАТО: на Волині вчилися рятувати життя. ФОТО
Останні новини
Схожі новини