Осінь у Волиньраді: троянду - Столяру, Касарді - проліски. РЕПОРТАЖ

Осінь у Волиньраді: троянду - Столяру, Касарді - проліски. РЕПОРТАЖ

Вони самі дивувалися, як швидко пережили цих майже вісім десятків питань. Потім запивали те все кавою у депутатській  їдальні. Проекти Сергія Слабенка просто викинули пакетом. 30 бюджетних мільйонів «покраяли» ще на комісії так, що питань не виникало. Кадрові рішення приймали різким натисканням кнопки. І тільки на запитах мали змогу «вилити душу»…

Директорка санаторію «Пролісок» Валентина Касарда і прийшла на цю сесію, і пішла з неї раніше всіх. Її цього дня фактично звільнили. …Когось – призначили. Комусь – пообіцяли. А риторика з президії натякала на те, що, схоже, «чорна кішка» пробігла між головою облради Ігорем Палицею та прем’єром Володимиром Гройсманом. Доброзичливий тон Ігор Петрович змінив на грізний, радив людям  іти за грішми до Прем’єра і констатував, що «замість Донецька тепер  Вінниця» .

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко, як і Ігор Палиця, був цього дня у костюмі та білій сорочці. Слухав мовчки і стримано. Став до трибуни, щоб поговорити з обранцями про співпрацю. Показав, що говорити може достойно. Коли у залі знову запахло «пролісками», завбачливо вийшов, бо «треба працювати»…

«Нонсонс» і політика

Остання чергова сесія у стінах Білого дому відбулася ще 1-го червня.  Тому обранці, схоже, встигли і на курортах відпочити, і позасмагати, і за роботою скучити, а дехто й картоплю викопати, бо надворі майже жовтень…

Ігор Палиця навряд чи копав картоплю. Під час негласних канікул він найбільше запам’ятався яскравим фейсбук-ефіром із кандидатом у Президенти Олександром Шевченком.  До Луцька приїздив вкрай рідко. Вочевидь, всі проблеми волинського краю вирішував на дещо вищому рівні.

Тим часом на Волині мали час ретельно підготуватися до чергової  21-ї сесії. Що, власне, і зробили.

26 вересня. Ранок на Київському майдані. П – політика. Під облрадою – плакати. Їх тримають у руках літні жінки у хустках, за спинами – молодші. Кажуть, прийшли підтримати Валентину Касарду.

«Бо це нонсонс. Там так нажито. Там все зроблено», - вголос і по-народному міркує сивочола жінка.

«Нонсонс» - то, на її думку, те, що має відбутися на 21-й сесії облради…  Одне з питань порядку денного – призначення директорки комунального санаторії «Пролісок» у Грем’ячому на Ківерцівщині. Одна з найдосвідченіших обраниць ради цього скликання Валентина Касарда вкотре ризикує позбутися посади, яку займає дуже давно.

«То має бути санаторій, а зараз його перетворять на розважальний комплекс!» - продовжує жінка.

Знайомлюся. Надія Хмілевська  з Ківерців. Звідки чула про розважальний комплекс?

«Сказали», -  зазначає.

У коридор до людей з плакатами виходить і голова ОДА Олександр Савченко. Посміявся із жіночками. Порозпитував.

«Підтримайте Валентину Іванівну!» - просили ті.

«Я завжди підтримую хороших керівників», - відповідав.

Перший градус напруги спав.

Грицюк переймається, Середюк сміється, а Швидкий… слухає

Тим часом у кулуарах сесії директор Рокинівського музею-скансену Олександр Середюк продавав свої книжки. Доробок – чималий і в яскравих палітурках.

«Ось мої останні…» - показує книги «Ленін.  Злий геній – вождь тероризму» і «Український рік».

Торік над музеєм нависли хмари, в облраді поставили питання руба про фінансування і перевірку надходжень.  Але скансен живий. Олександр Середюк традиційно усміхнений, ним керує і пише «том за томом».

Обранці сходяться оперативно. У залі немає нардепів. Серед поважних гостей – паралімпійка біатлоністка Богдана Конашук.

Задали тон весело: Богдані вручили ордер на квартиру, чому вона була щиро втішена, а депутату і директорові КП «Волиньприродресурс», яке так і не працює, Василеві Столярові (фракція «Батьківщина») - троянду і грамоту від Верховної Ради України.  Василь Андрійович втіхи теж не приховував.

Заяви, запити… Депутат Анатолій Грицюк (РПЛ) пропонує подбати про полуницю. Добре родить на Волині – гарно було б інвесторів залучити, програму на рівні області прийняти. А то «в моєму рідному селі вже викорчовують по 2-3 гектари малини». Непорядок, мовляв.

Василь Столяр просить правоохоронців перевірити рішення органів місцевого самоврядування Волині, якими надано дозволи видобувати пісок на землях сільгосппризначення.

 Юрій Ройко (РПЛ) ратує за 118 тисяч для школи в селі Городище на Ківерцівщині, бо там прогнила підлога.  

Свободівець Олександр Пирожик – знову про ліс. Після журналістського розслідування про колишню обкомівську дачу у Воротневі просить правоохоронців попрацювати.

…У сесійній залі, до речі, вперше у новій ролі прокурор Волинської області  Віктор Швидкий. З місця реагувати, правда, ні він, ні головний поліцейський Волині Петро Шпига не стали.

«Сльози» Слабенка і слово Савченка

Сергій Слабенко (позафракційний) просить розглянути питання про долю Касарди першим у порядку денному, щоб відпустити людей, які прийшли стати на її захист. Марно просить.

Натомість Григорій Павлович, обранець від «УКРОПу», майже одразу пропонує зняти з порядку денного… всі питання, внесені тим же Слабенком – від 44 до 59-го. Мовляв, як член комісії законності вважає, що їх не треба розглядати. 32 «за» - рішення не прийняте.

Кілька секунд – більшість оговталася  і депутат Столяр уже тягне руку до президії: не встиг натиснути каже, треба переголосувати. Зрештою, 34. …Всі вже й забули, а саме він під час попередньої сесії в одному з подібних проектів рішень запропонував на сесії заслухати інформацію про початок робіт із геологорозвідки КП «Волиньприродресурс».

Гіркі сльози з цього приводу Сергій Іванович лити не став. Та й ніхто із меншості й словом не підтримав. А «розрядив обстановку» Олександр Савченко.

 «24-го числа рівно півроку, як я працюю», - з цими словами вийшов до трибуни Олександр Ілліч.

Говорив про те, що змогла і що не змогла обласна адміністрація «за ці півроку».

«Дуже складно наповнювати бюджет. Хотів би, аби кожен розумів, що гроші не беруться нізвідки. Ви не забувайте про те, що рішенням нашої обласної ради обласний бюджет був затверджений ще до мого приходу», - наголосив голова облдержадміністрації.

І про дороги на Волині, де «сто років без них жили і ще два могли б потерпіти», і про школу в горезвісній Стобихівці, де «приїхав, то обіймалися, роз’їхалися – а вони дітей в школу не пустили», і про поліські райони, які на межі гуманітарної  катастрофи», і «я так і  написав про це Президенту»…

Обранці слухали уважно. Наприкінці Олександр Ілліч зауважив: співпраця з облрадою є, але він хотів би, аби його не тільки слухали, а й чули.  У залі - оплески. Правда, тільки з місць для запрошених.

Європа «дайот», Гройсман «не дайот»

На диво швидко депутати внесли зміни до перспективного плану формування територіальних громад. Приступили до стратегії розвитку Волині до 2020 року. Прийняли. Далі – план заходів на найближчі чотири роки…

«На 5-й сторінці можна заснути! – за хвилину  Юрій Ройко вже тряс грубезною пачкою паперу на 200 сторінок. – Я переконаний, що оцю стратегію не читали ті, хто її хоче виконувати!».

Відтак стратегія лишилася без заходів.

Вкотре і без пояснень не підтримали у Волиньраді і програму з розвитку туризму, відправивши її на доопрацювання. Майже безболісно прийняли і зміни до бюджету, розподіливши понад 30 мільйонів гривень від перевиконання. Левову частку цих коштів спрямували на медустанови: ремонт обласної інфекційної лікарні, тубдиспансеру, майбутнього  хоспісу у Боголюбах. Після дискусій на комісії понад 3 мільйони виділили ліцею з посиленою військовою підготовкою, який не без проблем облаштовується у стінах занедбаного комунального санаторію «Турія».

«Ми цінуємо роботу Боснюка. Але хочу наголосити: ще 8 мільйонів треба на інсулін…» - включився в дискусію голова облради.

«Вся Європа інсулін дайот! - хвацько піднімається з місця жіночка в червоному піджаку. – А ми куда ідьом?».

Ігор Палиця згадує у відповідь про «Волиньприродресурс», який не запрацював через «київську владу», а міг би… Про децентралізацію, яка «до цього всього довела». І про прем’єр-міністра Гройсмана, через якого не вистачає грошей на зарплати луцьким лікарям. І про те, що «був Донецьк, а тепер – Вінниця». Ще не так давно він, до речі, називав Володимира Гройсмана навіть другом.

«А куди ж ви зібралися?!»

Валентина Касарда до кінця цієї сесії не досиділа. Взяла сумку. Одягнула пальто. І пішла.

Колеги-депутати цього дня не проголосували за те, щоб призначити її директором санаторію «Пролісок».

«А куди ж ви зібралися?.. Порадьте гарного менеджера!» - намагався зупинити її Ігоря Палиця.

«За» те, щоби Валентина Іванівна керувала комунальним санаторієм  так, як це робила уже «надцять» літ поспіль, кнопки натиснуло лише 14 обранців. Жодним словом на це не відреагував голова облдержадміністрації. За кілька хвилин до розгляду питання про «Пролісок» Ігор Палиця повідомив, що Олександрові Іллічу…  треба йти працювати.

Згодом волинські обранці дружно проголосують за те, аби роботу комунального закладу перевірила ревізійна комісія. Очолив її батьківщинівець Ігор Лех. Разом із ним працюватимуть Микола Буліга, голова майнової комісії і член фракції РПЛ, та Михайло Імберовський (УКРОП).

Такі вони, вересневі «Проліски»...

***

Завершували роботу швидко. І вже без плакатів. Традиційно  відправили у столицю кілька звернень.  Так само традиційно до Ігоря Палиці після «Ще не вмерла» вишикувалася черга з бажаючих потиснути руку і подивитися в очі…

А він міг би й не приїхати більше на Волинь. Через кілька годин в ефірі телеканалу «Аверс» Ігор Палиця збере журналістів. Серед іншого повідомить: друзі щиро радили йому не їхати в Україну на цю сесію Волиньради. Мовляв, тут уже чекають, щоб арештувати за першої ж появи.

«Навіть зараз тут, в Луцьку, є адвокати, які готові реагувати раптом що, - запевняв. -  Але я сказав: мені нема чого боятися».

Нема то й нема. Значить – далі буде…

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший)

Читайте також: Вячеслав Рубльов:  «У «Проліску» можна жити й без царя». ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Мало не кожного вранці 26-го вересня зустрічала Валентина Касарда… з групою підтримки
Жінки тримали плакати і розказували, як багато «нажито» в санаторії
СБУ тим часом не спало...
А народ чекав депутатських вердиктів

 

Хтось штурмував голову ОДА Олександра Савченка
Пліч-о-пліч із губернатором – і радник Денис П’ятигорець

 

Людмила Кирда – не один рік колега Валентини Касарди і у фракції, і в партії.
Тому в неї – свої аргументи

 

В очі губернатору...

 

Поки в коридорах воюють, у сесійній залі готуються до роботи: Валентин Малиновський, експерт із адмінреформи, та депутат Михайло Імберовський

 

Депутати Віталій Заремба та Володимир Бондар обговорюють останні новини
Кипить робота і в кулуарах...

Голова облради Ігор Палиця. Сесія буде))

 

Переговори. Робота… Права рука Ігоря Палиці Олександр Товстенюк та депутат-свободівець Юрій Цейко

 

У Сергія Леонтьєва не буває поганого настрою))

 

Тим часом оператори запасаються колою: кіно може бути довгим...

 

Починають гарно: Богдана Конашук чекає свої ключі від квартири!

 

Голова облради вручає ордер...

 

А губернатор – троянду)

Василеві Столяру теж троянду і… грамоту Верховної Ради!
За що саме, правда, не уточнили. А цікаво було б...

Пішла робота: свободівці розбираються із реформами

 

Анатолій Грицюк – з полуницями і малиною.

 

Тим часом з порядку денного одним махом знімають більше десятка питань від Сергія Слабенка

Губернатор зізнався чесно: востаннє такими дорогами, як на Поліссі, ходив ще в дитинстві...

Поки одні аплодують губернатору, інші – думають...

 

Ближче до кінця сесії стає веселіше: епатажна активістка Оксана Марищук розгортає свої старі плакати

 

Тут – неспокійно...

 

Бо є що втрачати. Ще поки директор «Проліска» Валентина Касарда.

 

А тут вже – ні...
«Куди ви зібралися? – каже Ігор Палиця. – А менеджера підказати?»...
Одні, правда, йдуть, інші – приходять.
Богдан Бальбуза – новий директор Центру туризму спорту та екскурсій.

 

Емоції стихли, зала спорожніла. Наступний «тайм» – нескоро...

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Графік відключення світла у Луцьку 28 вересня
Наступна новина З початку року українці купили 2 мільйони QR-квитків на транспорт
Останні новини
Схожі новини