Чому міліє Світязь? Що і хто на це впливає? Як буде далі? Цифри і факти від експерта

Чому міліє Світязь? Що і хто на це впливає? Як буде далі? Цифри і факти від експерта
Фото ілюстративне

Рівень води у Шацьких озерах останнім часом знижується через погодні умови. І якщо в 2020 році погода буде аналогічна тій, що була у 2018-20199-му, варто очікувати подальшого падіння рівнів води у водоймах та погіршення їх екологічного стану.

Такі висновки озвучив еколог, колишній заступник начальника Волинського управління водних ресурсів і водного господарства Тарас Корнійчук, який має понад 40 років досвіду роботи у сфері водного господарства, повідомляє ІА ВолиньPost.

Спостеження Тараса Корнійчука грунтуються на даних Гідрометеослужби та структур, що займаються проектуванням, будівництвом та експлуатацією водогосподарських об’єктів.

Зменшилася кількість опадів

На метеостанції «Світязь» 70 років спостерігають за опадами. Середньорічна кількість з цей період - 598 мм, мінімальна — 409, максимальна — 976 мм.

Різною вона була не лише у різні роки, а й в окремі цикли років.

У 2018 році кількість опадів становила 586 мм , або на 101 мм менше, як в 2017-му.

А в 2019 році випало 505 мм – на 81 мм менше як 2018-му.

Ще раз, тепер у кубічних метрах води. У 2018 році на територію парку випало на 49,5 млн кубічних метрів води менше, як в 2017 році, а в 2018 році ще на 39,7 млн менше, як в 2018 році.

Ймовірно, 2018-2019 роки є початком маловодного циклу років.

Росте температура повітря

У межах Шацького природного парку середньорічна температура постійно підвищувалася, особливо в останні роки.

Меншає притік води

На що впливає зменшення кількості опадів і підвищення температури?

На зміну обсягів притоку води у річки і озера. Так, при середньорічній величині в північній частині області за весь період спостережень 96 тисяч кубічних метрів з одного квадратного кілометра в 2018 році він становив біля 65, а в 2019 році лише біля 31 тис кубічних метрів

Збільшується випаровування води

На що ще впливає зменшення кількості опадів і підвищення температури?

На збільшення випаровування води. Вода випаровується з поверхні водойм — це фізика. Обсяги цього випаровування залежать від площі, глибини, захищеності від вітру, а також від вологості повітря, на яку впливає температура.

У багатоводні роки з високою вологістю повітря випаровування зменшується на 10-15 %, а в маловодні з вищою температурою та нижчою вологістю повітря – збільшується на 15-20 %. Випаровування відбувається в основному в теплі періоди (з квітня до жовтня) і досягає в окремі місяці 150 мм шару води.

У 2018 році з озер із великою площею випаровувалось приблизно 820 мм, в 2019 році – 850 мм, з озер з малою площею – приблизно 710 і 730 мм. З Шацьких озер обсяг втрат на випаровування в порівняні з середньорічною величиною в 2018 році збільшився на 7,6 млн куб. м , а в 2019 році – на 9,5 млн куб. м.

У зв’язку з глобальним потеплінням випаровування як із поверхні суші, так і з водойм буде збільшуватись.

Змінився баланс між надходженнями і втратами води в озері Світязь

На що ще впливає зменшення кількості опадів і підвищення температури?

На зменшення притоку води з водозбірних площ озер.

Більшість Шацьких озер мають водозбірні площі, притік з яких має велике значення для їх водозабезпечення. Екологи досліджують такий показник як Співвідношення обсягів опадів на поверхню озер, притоку з водозбірних площ та випаровування.

Як показують дослідження, внаслідок зменшення притоку та збільшення випаровування в цілому за 2018 рік баланс між надходженнями і втратами води був від’ємним на озерах Світязь, Луки, Пісочне. А в 2019 році при подальшому зменшені опадів та притоку і збільшені випаровування баланс був від’ємним на всіх озерах, крім Кримно, що і обумовило їх обміління.

Притік і відтік води серйозно не впливають

Рівень грунтових вод коливається залежно від сезону, а також від кількості опадів та температури повітря.

Притік та відтік води з озера Світязь за рік становить 23,2 тис. куб. м, що відповідає 1 мм шару води в озері.

Залежно від рівнів ґрунтових і підземних вод на територіях прилеглих до озера та рівнів у ньому величини притоку та відтоку підземних вод можуть змінюватись в декілька разів як у бік збільшення, так і зменшення. Але істотного впливу на водний режим озера вони не мають через незначний (у порівнянні зі змінами опадів та випаровування) розмір.

Люди не стали використовути більше озерної води

У межах парку щорічно забирають із ґрунтового та підземного водоносних горизонтів до 90 тис. куб. М води. З них понад 90 % через вигрібні ями, відстійники та поля фільтрації повертаються в ґрунтові води, а з них – у пов'язаний з ними підземний водоносний горизонт.

Істотних змін в обсягах використання вод у порівняні з попередніми роками в 2018-2019-му не відбулося.

Хотиславський кар'єр не став забирати більше води

З Хотиславського кар’єру воду відкачують елекронасосом продуктивністю 200 куб. м на годину. За рік це - 1,7 млн куб. м.

Вода в кар’єр надходить не тільки з боку парку, а з усіх боків кар’єру. Відкачують воду в канал-відстійник, розташований за 200 м від кар’єру з боку Волинської області. І з нього значна частина води фільтрується назад в кар’єр. Відтак води з боку Шацького парку у Хотиславський кар'єр “втікає” небагато — не більше 1 % обсягу води від зменшення опадів в 2018-2019 роках.

Змін в обсягах відкачки води з кар’єру в останні роки не було.

За два роки Світязь змілів на 35 сантиметрів

Як показують постійні заміри на озері Світязь та періодичні на інших озерах, в холодні періоди року внаслідок перевищення надходжень від опадів та притоку з водозборів над випаровуванням рівні в них підвищуються, а в теплі періоди (за винятком місяців з великою кількістю опадів) через перевищення випаровування над надходженнями – знижуються.

Так, при різниці між випаровуванням та надходженням від опадів і притоку за квітень-листопад 2018 року – 338 мм – рівні води в озері Світязь понизились на 33 см, за грудень 2018 – березень 2019 року при перевищенні надходжень над випаровуванням на 161 мм – підвищились на 17 см, за квітень-жовтень при перевищенні випаровування на 388 мм рівні понизились на 38 см.

За листопад 2019-го – січень 2020 року при опадах 118 мм через втрати, спричинені високою температурою повітря (на 3,4 градуса вищі, ніж в аналогічний період 2018- 2019 років), рівні води в озері підвищились лише на 6 см і на 1 лютого були нижчими, як на відповідну дату минулого року на 28 см.

У цілому за два останні роки рівень води в озері через зміну погодних умов знизився на 35 сантиметрів. Компенсуючого притоку напірних підземних вод, про що стверджують автори Концепції програми збереження Шацького поозер’я, не відбулось.

Якщо погода не зміниться – озера й далі мілітимуть

Тарас Корнійчук переконує, що при погодних умовах, аналогічних 2018-2019 рокам, в 2020-му і в наступних роках варто очікувати подальшого зниження рівнів води в озерах та погіршення їх екологічного стану. Навряд чи буде сприяти відновленню рівнів в озерах розроблення програми регулювання гідроекологічного балансу для збереження озер Шацької групи, річкового та водно-болотних комплексів Полісся, адже в основі – недостовірні дані та необґрунтовані і суперечливі твердження щодо впливу на водний режим озер як природних, так і антропогенних факторів, наведених в Концепції програми.

Найреальніше наповнити озера – подати воду із Прип’яті

На переконання Тараса Корнійчука, оскільки можливості збільшити кількість опадів і притік у тому числі підземних вод з водозбірних площ та зменшити випаровування з озер немає, то для відновлення рівнів та збереження озер (насамперед – Світязю) необхідно створити можливість їх поповнення водними ресурсами з-за меж водозбірних площ озер.

Єдиним реалістичним варіантом поповнення озер Тарас Корнійчук називає самотічну подачу води з верхів’я річки Прип’ять, у водозборі якої розорювання земель мінімальне, а підприємства, що забруднюють навколишнє середовище, відсутні. Обсяги стоку річки Прип’ять можуть бути збільшені за рахунок подачі води існуючою насосною станцією з річки Західний Буг, якщо їх якість буде відповідати екологічним вимогам.

Щоб подавати воду із Прип’яті, потрібно відновити раніше існуючий канал між річкою та озером Світязь протяжністю до 9 км та побудувати водорегулюючі споруди на ньому. За словами Корнійчука, вартість цих робіт не буде перевищувати вартості розробки згаданої програми.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські депутати просять відновити санітарні пости на кордоні через коронавірус
Наступна новина Якщо виникли запитання до газовиків, куди і коли звертатися волинянам
Останні новини
Схожі новини