Чому в новій церкві моляться за патріарха Кирила

Чому в новій церкві моляться за патріарха Кирила
Патріарх РПЦ Кирило (фото: Українська Православна Церква)

Волинський священик Віктор Мартиненко пояснив, чому в новоствореній Православній церкві України молитимуться за здоров’я патріарха РПЦ Кирила.

Про це він повідомив в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Вимога згадувати Кирила, як і інших предстоятелів православних церков, записана у Томосі.

«І ми надаємо їй (ПЦУ, - ред.) привілеї і всі суверенні права, які належать автокефальній церковній владі. Тож віднині митрополит Київській і Всія України, здійснюючи богослужіння, поминає «Усіх єпископів православних», - йдеться у Томосі.    

Мартиненко сказав, що молитва за Кирила – це ознака автокефальної церкви. 

«Я розумію, ми перебуваємо у стані війни з Росією… Але ознака автокефалії церкви - коли її предстоятель вступає в молитовне євхаристичне визнання всіма православними автокефальними церквами, яких наразі є 15. Часто кажуть «О, ваш Епіфаній молиться за Кирила». Але одна справа молитися за нього як за «Великого господина и отца нашего» (як це роблять в УПЦ МП, - ред.), а інша - згадувати в числі всіх інших предстоятелів православних церков», - пояснив Мартиненко.

Читати також: «Покараний» священик Московського патріархату з Волині пояснив, чому раніше не хотів іти в УПЦ КП

«Патріарх Кирило робить кроки до того, щоб відділити себе від православ’я. Зокрема, на різдвяній службі, пишуть, він не пом’янув жодного предстоятеля православних церков. Але поки що він є легітимним предстоятелем однієї з 15 православних церков і наш обов’язок  - поминати його і тим самим підтверджувати, що православні усіх 15 церков мають однакову віру», - зазначив священик.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де волиняни писатимуть пробне ЗНО. Перелік пунктів
Наступна новина У Луцьку відремонтують проблемну вулицю
Останні новини
Схожі новини