Чорна п’ятниця – хайп чи реальні знижки? Думки луцьких бізнесменів

Чорна п’ятниця – хайп чи реальні знижки? Думки луцьких бізнесменів
Фото ілюстративне

Чорна п’ятниця на носі. Знижки виставлені. Товари напоготові. Магазини прикрашені. Покупці готові до старту шалених знижок і вдалих покупок.

Ми розпитали луцьких підприємців, маркетологів і керівників бізнесу про те, що вони думають про цей хід і чи радять застосовувати його іншим підприємцям

Довідково. Чорна п'ятниця – традиційний період розпродажів і знижок, який в останні роки набуває популярності в Україні. Походить від традиції у першу пятницю після Дня подяки у США починати різдвяні розпродажі. Одне з пояснень назви «Чорна п'ятниця» таке: на Східному узбережжі США так метафорично називали періоди страшних заторів транспорту і пішоходів, що траплялися після Дня подяки.

«Я особисто ніколи б не ходила в Чорну п’ятницю по покупки» – Ірина Пасічник, директорка магазину «ANDRE TAN»

«Чорна п’ятниця стримує людей психологічно. Люди налаштовані, що в цей день будуть шалені знижки, але насправді це тільки заважає роботі. У покупців виникає бар’єр: вони  налаштовані, що покупка може почекати, що можна купити цю річ зі знижкою. І так триває з моменту афішування Чорної п’ятниці до її закінчення. Звичайно, 29 листопада буде чималий потік людей, великі продажі, але вони компенсуються тим, що не були отримані протягом місяця.

Ще для покупця це дискомфорт уваги. Ми не можемо приділити її одночасно всім. Ви приходите, шукаєте самі, що потрібно, бо консультант не може вам допомогти: підібрати розмір, розстебнути / застебнути річ, порекомендувати щось інше.

А ще – великі черги у примірочні. Щоб поміряти якусь річ, доведеться трохи чекати. Для мене це екстремальні умови, я особисто ніколи б не ходила в Чорну п’ятницю за покупками».

«Україна повторює світовий тренд, і для нас це не так популярно і круто» – Микола Жичук, підприємець, маркетолог, рекламна агенція «Партизан»: 

«У США, Канаді Чорна п’ятниця – мегапопулярний тренд. В Україні ж він не такий поширений і, можливо, не для всіх галузей актуальний. Наприклад, в електронній торгівлі і маркетплейсах це більш прибутково. Але я б не сказав, що Україна повторює світовий тренд, для нас це не так популярно і круто. Все-таки ми трішки відстаємо. 

До Чорної п’ятниці всі готуються. Візьмемо будь-який торговий центр, можна і наш «ПОРТ CITY» (який на 7-му місці за відвідуваністю в Україні). Готують вітрини, створюють якісні меседжі, і цим приваблюють нових клієнтів. І люди вже звикли за останні кілька років до цієї події, і швидше за все, з точки зору психології, покупці готуються до цього попередньо, відкладаючи якісь покупки і плануючи все-таки придбати щось у Чорну п’ятницю, сподіваючись зекономити. Тому вплив є. 

У покупців ризики  точно є, бо існують недобросовісні підприємці. Ми можемо це побачити  в соцмережах, особливо після Чорної п’ятниці. Люди беруть цінник, віддирають новий, а там просто магазин помножив «стару» ціну на 2 і дав типу знижку.

Але ті бренди, які стежать за своєю репутацією, на такі кроки не йдуть. Тому все залежить від магазину».

«Треба знаходитися з усіма на одні хвилі», – Світлана Панасенко, керуюча магазином «Ельдорадо»:

«Я не вважаю, що Чорна п’ятниця – маркетинговий хід. Це величезні знижки, які пропонуються людям для того, щоб вони придбали, наприклад, техніку перед Новим роком. Ми зараз живемо в такому суспільстві, яке любить знижки. І я, і  ви однозначно хочемо зекономити. І якщо ми бачимо знижки, то чому б їх не використовувати? Я думаю, що всі люди чекають на Чорну п’ятницю. 

Власники, які навмисно роблять фейкові знижки, не орієнтуються в бізнесі, їх бізнес – на один день. Якщо вони не піклуються про покупців  – потім розчаруються, і їх магазин буде мати тільки негатив від цього.

Думаю, що треба знаходитись з усіма на одні хвилі. Мета Чорної п’ятниці  не в тому, щоб привернути увагу. Тут просто треба бути в сучасному русі. Люди, які цього не розуміють, тільки втратять».

«З погляду бізнесу, це гарна нагода підвищити продажі» – Ірина Новосад, керівниця відділу продажів та маркетингу компанії «Інвестор» 

«Чорна п’ятниця – це  глобальний процес, і ми не можемо з нього випадати. Хоч багато хто до нього ставиться негативно. У багатьох випадках це справді не зовсім чесні знижки. Але є немало компаній, які роблять все відкрито і справедливо, і реально в Чорну п’ятницю можна купити якісні товари за хорошими цінами. Звичайно, треба дивитися, наскільки ви лояльні до бренду. З погляду бізнесу, це гарний момент підвищити продажі. 

Підприємці мають підходити до Чорної п’ятниці розумно, а не ставити за мету «хайпонуть». Вони мають обирати ті групи товарів, які будуть пропонувати в цей день клієнтам зі знижками.  

Я не візьму на себе сміливість рекомендувати чи не рекомендувати підприємцям використовувати таких хід, як Чорна п’ятниця. Тут треба, щоб кожен підприємець відчував, наскільки він здатен щось цікаве запропонувати. Тобто щоб не просто оголосив «Оу, класно, тут знижки, приходьте до нас», а потім у результаті люди  приходять, а там або знижки не такі суттєві, або не є справедливими. Тоді може бути ситуація навпаки для іміджу бізнесу.

У таких справах треба підходити зважено і визначити, чи потрібна вам  Чорна п’ятниця. Нема ніякого страху в тому, що ви не включитеся в процес, не зробите знижки в цей день. Тому що, я вважаю, якщо вже ви його використовуєте, то треба придумати щось цікаве, суттєве і дати не просто знижену ціну, а додаткову цінність клієнту».

«Якби ми робили Чорну п’ятницю, то довелося б дурити людей, ми цього робити не будемо» Максим Нікітін, засновник компанії «Кухарт»

«Чорна п’ятниця є  вдалим маркетинговим прийомом для підприємця, якщо він може зробити реальну знижку, не фейкову (підняти ціну й опустити).

Але я думаю, що більшість бізнесменів  підіймають ціни, щоб потім її опустити. Це не тому, що підприємці погані і не не вміють працювати з Чорною п’ятницею. Причина в тому, що бізнес в Україні низько маржинальний –  у людей нема «зазору», щоб робити ту знижку.  

Проте сьогодні покупець досвідчений: він дивиться на товар, швидко його гуглить в інтернеті і бачить його реальну ціну. Будь-яку ціну на продукцію легко можна перевірити. Тому я думаю, великі мережі використовують Чорну п’ятницю, бо в них є на це бюджети. Маленькі підприємці не можуть цього зробити. Є ймовірність, що на великих фірмах і сайтах знижка дійсно правдива. 

Я б не використовував Чорну п’ятницю у своєму магазині. У нашому магазині і так доступні й низькі ціни. Якби ми робили Чорну п’ятницю, то довелося б дурити людей, ми цього робити не будемо». . 

«Це на базарі можуть підняти ціну. А в магазинах такого немає»  – Юрій Ліщук, регіональний директор західного регіону  «Фокстрот»

«Чорна  п’ятниця – це маркетинговий прийом. Фактично люди можуть отримати знижки близько 70% на товар. Тобто це акція, яка дає змогу розпродати товар, наприклад, хороші залишки чи новинки, старий асортимент. Це водночас реальна крута акція для людей, які можуть отримати бажаний подарунок і знижку.

Вона, звичайно, є дієва. Інколи Чорна п’ятниця  може початися раніше або продовжитися на декілька днів, от-як у нашому магазині. 

Це на базарі можуть підняти ціну, а потім сказати, що опустили, бо це Чорна п’ятниця прийшла. А в магазинах такого немає. Ну це ж звучить смішно. Зараз кожен покупець може ознайомитися з цінами в інтернеті, тому обманювати я не бачу сенсу». 

«Будьте обережні, бо в цей день ви можете придбати багато дешевого, але непотрібного товару» – Андрій Сірук, власник агентства інтернет-маркетингу ARTEFACT.St.

«Чорна п’ятниця – дуже вдалий маркетинговий прийом, і його варто використовувати. Кожен магазин може мати свою «схему»: чи то серйозні знижки, чи подарунки до покупок. Варто кожному магазину для себе визначити, чого саме він хоче досягнути, яку мету ставить перед акцією.

Як на мене, то основна ідея – це розпродаж максимальної кількості наявного товару за мінімальними цінами, щоб таким чином оновити весь товар на складі, замінити старі позиції новими. 

Такі акції мусять допомагати продажам, але все залежить від поставленої мети і правильного просування своїх умов. Розмір знижки мусить бути одночасно і цікавим споживачу, і не мінусовим для бізнесу.

І найголовніше  – про вашу пропозицію мають знати, тобто її потрібно рекламувати. Цей день дає можливість зробити суперумови, про які може говорити все місто, згадуючи назву вашого магазину.

Для покупців – це гарна можливість купити давно запланований товар за гарною ціною. Варто тільки добре стежити, чи не є ці знижки штучними. Також будьте обережні, бо в цей день ви можете придбати багато дешевого, але непотрібного товару».

«Єдиний ризик для покупців – витратити весь місячний бюджет на акційні пропозиції» – Анна Луцюк, координаторка регіональних культурних подій «Книгарні «Є»:

«Слово «акція» має на людей магічний вплив. Навіть якщо не всі ведуться на маркетингові ходи, все одно знайдуться пропозиції, від яких важко утриматися. Особливо у спільноті книгозалежних. Особливо тому, що кількість видавництв, книгарень і пропозицій від них збільшується набагато швидше, ніж кількість читачів.

Тому Чорна п'ятниця – це одна із можливостей поповнити бібліотеку за дуже приємними цінами. Єдиний ризик для покупців – витратити весь місячний бюджет на акційні пропозиції».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькому зоопарку оголосили день пенсіонерів. З посвідченнями пропускатимуть безкоштовно
Наступна новина Замість фізкультури грають шашки у класі. У школі біля Луцька ніяк не відремонтують спортзал
Останні новини
Схожі новини