«Дайте лебедям спокій». У Луцькому зоопарку пояснили, коли потрібно рятувати птахів від холоду

«Дайте лебедям спокій». У Луцькому зоопарку пояснили, коли потрібно рятувати птахів від холоду
Фото ілюстративне (зі сторінки зоопарку у фейсбуці)

Двох лебедів, яких урятували надзвичайники на прохання місцевих мешканців у Луцьку і доправили у зоопарк, помістили у закрите приміщення на карантин. Тим часом у зоопарку запевняють, що у такому «порятунку» необхідності не було.

Про це йдеться у дописі на сторінці закладу у фейбсбуці.

Нагадаємо, 6 грудня на Теремнівських ставках і на вулиці Ковельській врятували двох лебедів.

Тим часом у зоопарку кажуть, що не треба із настанням холодів забирати із відкритих водойм пернатих.

Холод лебедям не страшний

«Оскільки лебеді не належать до мігруючих видів птахів (тих, які відлітають наприкінці літа – на початку осені далеко на південь), а є кочовими, то далеко вони не втікають, лише протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування.

«Ви бачите, яка цьогоріч зима? Тож, відповідно, лебеді невеликими групами, парами чи поодиноко перебувають на незамерзлих поки що водоймах. Коли настають холоди і ці водойми вкриваються кригою, вони шукають інші – не замерзлі. І це є нормою», – йдеться у дописі.

Окрім того, інаголошують, у птахів температура тіла вища за 40 градусів, тобто вони відчувають холод зовсім інакше, ніж люди. Фактично їм не холодно навіть при мінусовій температурі.

«Варто також нагадати про момент специфічного кровообігу у птахів, який є відмінним від нашого. Це дає змогу зовсім не мерзнути в ноги навіть за сильного морозу та дозволяє покійно сидіти на кризі, не відчуваючи дискомфорту», – кажуть у зоопарку.

Наголошується, що складніше лебедям перенести голод.

«У пошуках корму лебеді, власне, і кочують. Якщо птахи, які зараз є у нашому регіоні, здорові – вони подадуться геть, тільки-но водойма замерзне і добути корм не буде змоги. А саме ті, хто їх годував і селфився влітку-восени, відповідальні за те, що птахи не шукали поживи, а отримували її з людських рук і відповідно, не переміщувалися. Ваші безвідповідальність та бажання розважитися спровокували те, що птахи не відлетіли», – йдеться у дописі.

Наголошують, що найгірше, що можна зробити нині, – це годувати їх зараз, коли вони самі можуть знаходити поживу.

«Особливо не варто годувати лебедів увесь час хлібом, який не приносить їм жодної користі. Власне, зайва вага через харчування мучними виробами, – теж одна з причин, чому птахи не літають, а залишаються на місцях. Не намагайтеся також їх спіймати, щоб перетримати в хліві. Це – точно не любов і турбота про них», – кажуть у зоопарку.

Необхідність підгодовувати птахів для порятунку виникає тільки за різкого зниження температури – мінус 15°С і нижче, а також за наявності в птахів фізичних ушкоджень чи травм, наголошують у зоопарку. Наприклад, якщо на голові в лебедя іній чи бурульки, то він хворий і його варто відловити, помістити в тепле приміщення, посилено годувати та лікувати.

Якщо і годувати птахів, то радять давати їм зерно кукурудзи, пшениці. 

«Величезне прохання до тих, хто телефонує з вимогами «забрати бідних лебедів, які голодні-холодні» до зоопарку: дайте і їм, і нам спокій! Хай кожен із нас виконує ту роботу, у якій є фахівцем, – і буде результат», – наголошують у зоопарку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Транспорт – переповнений, на зупинках – натовпи. Ранок 11 грудня у Луцьку
Наступна новина У Росії покажуть серіал «Слуга народу»
Останні новини
Схожі новини