Дефіцит самоповаги та комплекси меншовартості, - Вітів про відзначення річниці воєводства в Луцьку

Дефіцит самоповаги та комплекси меншовартості, - Вітів про відзначення річниці воєводства в Луцьку

Депутат облради від ВО «Свобода» Анатолій Вітів розповів, що створення Волинського воєводства у 1921 році – це юридичне оформлення факту окупації українських земель Польщею. Він зауважує, що Річ Посполита принесла на Волинь політику національного гноблення, ополячення, пацифікації, осадництва та геноциду українців. Відтак, Волинська «Свобода» шокована інформацією про наміри організувати у Луцьку відзначення 100-ліття утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої.

Про це він заявив на своїй сторінці у фейсбуці.

«Волинянам пропонують святкувати ювілеї власного поневолення чужими державами. Особливо прикро, що серед ініціаторів цього антиукраїнського дійства провідна наукова установа краю – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Напевно, можливість отримати польські гранти затьмарила розум ректорату вузу.«Свобода» вважає, що проведення такої конференції у 2021 році – це спроба Польщі та керівництва Волинського національного університету відбілити окупаційний режим Речі Посполитої», – зазначає депутат облради.

Анатолій Вітів прирівнює відзначення річниці створення Волинського воєводства до створення Волинської губернії у складі Російської імперії.

Читайте також: «Жодна з конференцій у ВНУ не буде присвячуватися річницям створення воєводств», – ректор

«З таким же успіхом можна запропонувати волинянам відзначати чергову річницю створення Волинської губернії у складі Російської імперії, Волинської області у складі УРСР чи утворення Рейхскомісаріату «Україна» з центром у місті Рівне. Консульство Республіки Польщі у Луцьку – дипломатична установа. І його активна участь в цих дійствах – ніщо інше, як акт із претензіями на українську територію», – зазначає він.

«Свобода» наголошує, що практика відзначення круглих дат створення окупаційних адміністрацій на Волині є неприпустимою. Вона свідчить про дефіцит національної гідності, самоповаги та комплекси меншовартості в організаторів, які представляють Волинський національний університет. Таким конференціям – не місце на Волині», – підсумував Анатолій Вітів. 

Нагадаємо, 19 лютого 2021 року Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило оголошення про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

Генеральний консул РП в Луцьку Славомір Місяк проанонсував проведення у виші 22 квітня 2021 року наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі».

За його словами, захід відбудеться з ініціативи Генерального Консульства РП в Луцьку та Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

Історикиня Леся Бондарук засудила відзначення у Луцьку 100-річчя утворення Волинського воєводства в межах ІІ Речі Посполитої і називає майбутню подію «хамством з претензіями на українську територію в минулому».

Тим часом на сторінці Консульства у фейсбуці з’явилися відеозвернення науковців, які працюють на факультеті історії, політології на національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Зокрема, запрошують на конференцію завідувачка кафедри всесвітньої історії на філософії Людмила Стрільчук, професор кафедри нової та новітньої історії України Микола Кучерепа, професорка кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Оксана Каліщук.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 12 військовослужбовців з Луцька отримають фінансову допомогу
Наступна новина Коронавірус на Волині: 96 нових хворих та одна смерть
Останні новини
Схожі новини