Депутат в темі – Валентин Кошельник: «Спорт фінансують ентузіасти»

Депутат в темі – Валентин Кошельник: «Спорт фінансують ентузіасти»

Футбол, політика та бізнес тісно переплелися у житті депутата Волиньради Валентина Кошельника. Як він поєднує ці різні сфери, допитувався «Перший» для традиційної рубрики «Депутати в темі».

Як і годиться колишньому військовому, відповіді у Валентина Івановича – чіткі та лаконічні, але це не завадило нам розпитати у нього про найцікавіше: футбольні реалії, куплені матчі, оновлення складу ФК «Волинь» та політичні баталії.

- Минулого року в листопаді ви стали депутатом обласної ради, а невдовзі вас представили як спортивного директора ФК «Волинь». Ці події випадково збіглися в часі?

- Ці події зовсім не пов’язані між собою, бо мова про моє призначення спортивним директором велася ще з літа минулого року, але ми чекали кінця сезону. А депутатом я став через те, що був 13-им у списку БПП, а через те, що Олег Кух очолив Любешівську ОТГ, я зайшов в обласну раду замість нього.

- Ви у минулому вже були депутатом і міської ради Володимира-Волинського, і обласної ради. У нинішньому скликанні комфортно працювати?

- Я працюю у складі фракції БПП, не в більшості, як завжди, але поки проблем у мене немає.

Головне в політиці – не шукати крайніх і не ставити палки в колеса, а, навпаки, допомагати людям, які нас обрали.

І не важливо, до якої політичної сили ти належиш.

На щастя, результати роботи видимі: відбудовуються дороги, ремонтуються ФАПи, школи, дитячі садочки… Це все заслуга обласної ради та адміністрації. Добре, що налагодилася співпраця голови облради та ОДА, вона на багато краща, аніж була ще півроку тому.

- А яким чином ви потрапили до «Солідарності»? Знаю, що до недавнього часу працювали у команді Ігоря Гузя, який представляє «Народний фронт».

- Це не було моїм особистим рішенням. Так вирішив центральний апарат. Арсеній Яценюк домовився із Президентом і ми квотою увійшли до БПП.

- З Ігорем Гузьом тримаєте контакт?

- Так, ми спілкуємось, я вже не його помічник, але підтримуємо хороші дружні відносини. Мені приємно з ним працювати. Він багато робить для Володимир-Волинського району, і я підтримую його починання.

Читайте також: Людина часу – Ігор Гузь: «Гунчик – біда для Волині та велика помилка Порошенка»

- На якому рівні перебуває український футбол зараз?

- Рік-два тому він перебував на нулі, бо ми пожинали плоди минулого. Зараз держава трохи повернулася обличчям до спорту: почала будувати спортивні поля, майданчики… Дай Бог! Якщо так триватиме і надалі, а програма розвитку футболу існуватиме не лише на папері, то з’явиться футбол. 

- Після того як Вас призначили спортивним директором, почалися розмови: а що ж буде з Кварцяним…

- Віталій Володимирович Кварцяний є президентом футбольного клубу «Волинь». У нас з ним різні функції. Я займаюся безпосередньо менеджерською діяльністю, яка пов’язана з клубом, зокрема, підбором тренерів, футболістів, організацією зборів, вчасним приїздом команди, її заробітною платою…

- Із заробітною платою футболісти ФК «Волинь» досі мають проблеми?

- За той час, скільки я вже працюю спортивним директором, проблем із зарплатою у нас не виникало. Немає заборгованості, ми усе отримуємо офіційно, згідно чинного законодавства, сплачуємо податки, тому не можемо затримувати заробітну плату. Якщо зайдете на сайт Федерації футболу України, то «Волинь» є однією з команд, яка закликає працювати прозоро.

- За півроку вашої роботи у «Волині» що змінилось?

- Скажу, що я прийшов не у новий клуб, не на пусте місце. «Волинь» - клуб з великим ім’ям, багато чого вже створено і я не збираюся руйнувати, навпаки, хочу розвивати його в тому напрямку, який, на мій погляд, є найбільш вдалим.

Нашим досягненням вважаю вже те, що ми із 17 місця піднялися на 13 у першій лізі за 12 ігор.

- Склад футбольного клубу змінився?

- Взимку ми оновилися на майже на 100 відсотків: із 25 гравців новими в команді є 21. Повернулися старі гравці «Волині», наприклад, Герасимюк, Неділько, прийшли троє моїх вихованців із «BRW-ВІК», решта футболістів перейшли з інших клубів.

Засновники клубу поставили чітке завдання: вийти у Прем’єр-лігу. Ми до цього йдемо, докладаємо усіх зусиль, підбираємо необхідних людей.

Днями гравцем клубу став Денис Кожанов – півзахисник, який грав за «Шахтар», «Карпати»…

- «Волинь» грала у Прем’єр-лізі, тепер вже у першій лізі. Хто винен у провалі команди?

- Це не провина якоїсь конкретної людини. На мою думку, слабким був склад команди: багато молодих, які не хотіли чи не вміли грати…

- Коли «Волинь» з’явиться у Прем’єр-лізі?

- Ми вже рухаємось до мети і сподіваюсь, це станеться вже наступного року.

- У футбольному середовищі ходять чутки, що нинішнього тренера «Волині» хочуть змінити на Юрія Вірта. Це правда?

- Це неправда. З Віртом ніяких перемовин про це не ведеться. Але «Волинь» розпочне новий сезон з новим головним тренером Андрієм Тлумаком – відомий у минулому футболіст, який протягом багатьох років захищав ворота львівських «Карпат», а також запорізького «Металурга», харківського «Металіста» та луганської «Зорі».

- А що думаєте про нещодавню гучну заяву Міністерства внутрішніх справ про куплені матчі? «Волинь» продавала матчі?

- Що означає продавала чи купувала матчі? У нас немає біржі з продажу футбольних матчів. Якщо якісь дії у «Волині» були зроблені і є докази, то нехай у цьому розбираються правоохоронні органи.

За що нам мали платити? За те, що гравці не стрибали, щоб відбити м’яч?

Ну, вибачте, ми не на скакалці скачемо і не легкою атлетикою займаємось, ми граємо у футбол. Щоб робити такі заяви, треба бути футболістом і розумітися на тонкощах гри.

- А упередженого ставлення зі сторони арбітрів не помічали?

- Не хочу оцінювати їхню роботу. Рефері, арбітри проходять навчання, вони кваліфіковані люди, а розбиратися їхніми діями повинен Комітет арбітрів.

- Кажуть, що футбол – прибуткова справа. Це так?

- Це хибна думка. В Україні немає жодної прибуткової футбольної команди, а в світі загалом існує може з десяток футбольних клубів, таких як «Реал», «Барселона», які мають потужні контракти на трансляції їхніх матчів, рекламу.

Здебільшого футбол існує за рахунок тих людей, яким він подобається, і на цьому ніхто не заробляє. Спорт фінансують ентузіасти. Я вже майже 20 років утримую клуб у Володимирі-Волинському «BRW-ВІК» і ніколи не заробляв на цьому.

У нас хороший тренерський склад, ми співпрацюємо зі спортивною школою, інтернатом. Діти бачать, що наші вихованці потрапили до складу «Волині», юнацьких, молодіжних збірних, команд Прем’єр-ліги і від цього ще більше хочуть навчатися та їдуть до нас з цілої України та навіть Криму.

- База у «Дачному» досі використовується клубом?

- Так, вона функціонує, як і раніше, ми проводимо там тренування…

- Чи вдалося віднайти спільну мову із фанатами клубу?

- Ми, найперше, зустрілися в представниками ультрас. Так, їм не подобається, що програємо, але так скрізь – це ж фанати. Ми виграємо – вони нас люблять, програємо – не люблять. Було б дивно, якби «Волинь» любили за програші.

- Яка ваша улюблена футбольна команда?

- «BRW-ВІК» та «Волинь», а зі світових – «Реал», звісно.

- Ваше життєве кредо?

- Не обманювати, щоб можна було спокійно дивитися людям в очі.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Розповіли про стан чоловіка, який підпалив себе в центрі Луцька
Наступна новина Кольченко припинив голодування: Я виявився занадто слабким
Останні новини
Схожі новини