До Луцька привезли оригінали «Лісової пісні» та «Боярині» Лесі Українки

До Луцька привезли оригінали «Лісової пісні» та «Боярині» Лесі Українки

До Луцька привезли оригінали творів Лесі Українки, зокрема драми-феєрії «Лісова пісня» та драматичної поеми «Бояриня».

Виставка відкрилася 22 лютого в Музеї Лесі Українки, що діє у Волинському національному університеті, повідомляє Monitor Wołyński.

У публікації йдеться, що завдяки співпраці ВНУ імені Лесі Українки з Інститутом літератури Тараса Шевченка Національної академії наук України вдалося одержати для тимчасового безплатного експонування оригінали архівних джерел, які вперше разом потрапили до Луцька. 

Ці раритети не прийнято вивозити за межі Києва, однак цьогоріч зробили виняток у зв’язку із ювілеєм.

Ідеться про написану в 1910 р. в Єгипті драматичну поему «Бояриня», створену в 1911 р. у Грузії, віршовану п’єсу в трьох діях «Лісова пісня», прозовий твір Лесі Українки «Місто смутку» та статтю письменниці про Володимира Винниченка.

Окрім оригінальних творів, присутні ознайомилися із двома листами. Один належить літературознавцю Борису Якубському, який він надіслав чоловікові Лесі Українки Клименту Квітці, а другий написав сам Климент Квітка і надіслав мамі ювілярки – письменниці Олені Пчілці.

Виставку відкрив ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.

Не зміг прибути до Луцька співорганізатор події, академік, директор Інституту літератури Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський. Однак він подарував Музею Лесі Українки із власної колекції рідкісне еміграційне прижиттєве видання, першу драму видатної волинянки «Блакитна троянда».

На виставці були присутні представники міської та обласної влади.

Нову експозицію, підготовлену працівниками університету, під назвою «Історія з історіями, або Повне зібрання творів Лесі Українки» представили директорка музею Тетяна Данилюк-Терещук та завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури, професор Сергій Романов.

Читати також: «1,5 тисячі паперовий наклад – це ганьба ганьбезна», – Забужко про 14-томник Лесі Українки

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні почне діяти адаптивний карантин. Як працюватимуть школи
Наступна новина У центрі Луцька скульптор створює образ Лесі Українки на кучугурі снігу
Останні новини
Схожі новини