До Володимира-Волинського хочуть приєднати Зарічанську об'єднану громаду. Місто – за, ОТГ – проти

До Володимира-Волинського хочуть приєднати Зарічанську об'єднану громаду. Місто – за, ОТГ – проти
Фото ілюстративне

Зарічанську об’єднану територіальну громаду планують приєднати до Володимира-Волинського, створивши Володимир-Волинську ОТГ. Якщо керівництво міста розглядає такий варіант об’єднання схвально, то в Зарічанській ОТГ виступили проти.

Про це йшлося 24 січня у Києві під час нарада щодо обговорення проблемних питань та визначення шляхів спільної роботи у напрямку децентралізації у Міністерстві розвитку громад та територій України, повідомляє БУГ.

Раніше такий варіант об’єднання запропонували на засіданні робочої групи в ОДА. При цьому ні представників міста, ні ОТГ на це засідання не запросили.

Позиція Зарічанської ОТГ

Голова Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка розповів, що 29 січня скликає з цього питання позачергову сесію. Він зазначив, що у громади високий рівень спроможності і за всіма критеріями вона відноситься до самодостатніх громад: як за кількістю дітей дошкільного і шкільного віку, кількістю населення у громаді, коефіцієнтом дотаційності, нерозривністю території. Єдине, що не відповідає критерію, – площа громади. Вона є меншою, аніж у критеріях.

Проте за кілька років існування громади вдалося вирішити питання, які не вирішувалися десятиліттями: встановлення вуличного освітлення в селах, оновлення тепломережі, нове водопостачання, нові дороги і т. д.

Залежно від кількості населення у тому чи іншому селі громади, кошти загального бюджету громади розподіляються рівномірно між селами, зазначає Пальонка.

«…Попри надані мною аргументи, підтримку членів асоціації ОТГ, робочою групою міністерства було підтримано пропозицію Волинської ОДА щодо об’єднання нашої громади з містом.

Це ще раз довело, що у прийнятті рішень, особливо таких, державні чиновники не дотримуються принципів законності, демократичності та не враховують думку громадян.

Сільські громади, які повірили в реформу децентралізації, були її мотором, відповідають критеріям спроможності, не мають права на подальше існування, а інші, які стояли осторонь реформи, отримують великі перспективи для розвитку», – написав Ігор Пальонка у фейсбуці.

Читати також: Повідомили, які громади увійдуть до Нововолинської ОТГ

Позиція Володимира-Волинського

Рішення Волинської ОДА про об’єднання не суперечить позиції керівництва міста.

Перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук наголосив, що Зарічанська громада має чимало спільних напрацювань з містом у розвитку соціально-економічних відносин, працює за міжмуніципальними угодами про співробітництво в галузях освіти, медицини та житлово-комунального господарства. До того ж у Володимирі-Волинському функціонує єдиний в області міськрайонний ЦНАП, де надають послуги мешканцям громад району.

«Міста обласного значення у Волинській області починають доєднувати дотичні громади. Зарічанська ОТГ фактично влилася в місто. Для прикладу, доїхати на Федорівку можна через місто, учні з Заріччя ходять до школи № 1. Зараз прийнято зміни в законі про освіту, тобто це може бути один освітній округ. Є позитивні приклади в будівництві спільних інфраструктурних об’єктів, коли ремонтували дорогу, яка була в місті і ще частина – на балансі громади. Крім того, треба реалізовувати великі інфраструктурні проекти, важливі для міста і Заріччя, у нас є також спільні питання екологічнго характеру.

Звичайно, місто повинно створити всі умови для розвитку тих населених пунктів, які будуть долучатися, зі збереженням усіх гарантій щодо усіх інфраструктурних проектів, освітніх, медичних, соціальних та інших напрямків», – розповів перший заступник.

Довідково
Зарічанська  територіальна громада була утворена в листопаді 2017 року внаслідок об'єднання двох сільських рад: Ласківської (села Ласків та Вощатин) та Зарічанської (села Заріччя, Федорівка, Новосілки, Суходоли, Дігтів, Орані).

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Міста поливають із гелікоптерів». Волинянка, яка живе у Китаї, розповіла про небезпечний вірус
Наступна новина Мій тато – Міша Висоцький. Водій-легенда з луцького тролейбуса. РЕПОРТАЖ-СПОГАД
Останні новини
Схожі новини