«Думали, стільки людей, як 7 січня, не збереться». Як у Луцьку в соборі 25 грудня святкували Різдво

«Думали, стільки людей, як 7 січня, не збереться». Як у Луцьку в соборі 25 грудня святкували Різдво
Під час різдвяного богослужіння

Різдвяну службу 25 грудня у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці ПЦУ правили майже 30 священнослужителів з усієї Волині, а ще приїхав єпископ Херсонський і Каховський Борис.

Про це – у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі Волинської єпархії Православної церкви України вперше провели різдвяне богослужіння 25 грудня.

У листопаді більше 300 прихожан ПЦУ написали звернення до митрополита Луцького та Волинського Михаїла, в якому попросили провести різдвяне богослужіння 25 грудня. Пояснювали це тим, що католицькі та більшість православних церков святкують Різдво саме в грудні. Натомість 7 січня відзначають народження Христа церкви, що «знаходяться в російській орбіті».

Врешті Михаїл погодився провести два богослужіння – 25 грудня та 7 січня. Сам владика сказав, що вже багато років святкує Різдво 25 грудня. Зауважимо, настоятель ПЦУ Епіфаній нещодавно заявив, що перенесення дати святкування не на часі, мовляв ця тема розділяє суспільство.

Під час різдвяної літургії у Свято-Троїцькому соборі Луцька храм був заповнений вщент. А ще за 15 хвилин до її початку прихожанин Сергій гадав, що стільки людей, як зазвичай 7 січня не збереться. Він прихильник, щоб відзначати Різдво саме 25 грудня. «Якщо святкувати Різдво сьомого, то і Новий рік тоді не першого, а 14-го, нема Різдва католицького чи православного. Є Різдво Христове», – переконаний чоловік.

А от пані Софія та пані Наталя збираються відзначати одразу дві дати. «Ми будемо святкувати 25  і 7. Можливо, це через звичку, але час своє покаже», – додають жінки.

Це вперше Православна церква України на Волині проводить різдвяну літургію саме 25 грудня. Хвилювався чи зберуться люди, диякон Сергій Панащук.

«11 православних церков святкують Різдво 25 грудня, не святкують Різдво 25 грудня ті церкви – це російська церква, це тимчасово, думаю, Православна церква України і ті церкви, які знаходяться в орбіті російської православної церкви», – переконаний диякон Свято-Троїцького кафедрального собору Сергій Панащук.

Поки йдуть прихожани, священослужителі готуються. Крім них, до вівтаря більш нікому заходити не можна. Перед службою йдуть зустрічати митрополита. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл уже напоготові. Розповідає, правити різдвяну літургію 25 грудня попросили прихожани. Потому з'явилися і критики, та, каже, ніхто нікого святкувати Різдво сьогодні чи 7 січня змушувати не буде.

«Ми не ставимо питання переносу Різдва. Бо будуть 2 групи людей, які будуть тяготіти до сьомого, група людей, які починають святкувати - 25. Ми йдем назустріч віруючим. Тому Різдво святкуємо не один день, а два тижні», – каже керуючий Волинською єпархією ПЦУ Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Хоча, каже, правильніше та логічніше відзначати саме сьогодні. «Всі книги говорять про Різдво Христове 25 числа. Просто змістили на 13 днів одну і ту саму дату», – додає керуючий.

І радить, хто б коли не святкував, один одного не засуджувати.

Службу правили не лише волинські священослужителі. Завітав єпископ Херсонський та Каховський Борис. Тож перша різдвяна літургія у кафедральному соборі розширилася вже не на одну область. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Інтерв’ю замість корпоративу. Пів дня депутатського «пекла» Вячеслава Рубльова
Наступна новина Замовити смачні страви на свято можна у «Карабасі Барабас»
Останні новини
Схожі новини