Епіфаній розповів, чому перемовини з Кирилом та Онуфрієм неможливі

Епіфаній розповів, чому перемовини з Кирилом та Онуфрієм неможливі
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній вважає нереальними переговори з митрополитом Московського патріархату Онуфрієм чи з патріархом Російської православної церкви Кирилом.

Про це він сказав в інтерв'ю «Українській правді».

«Усе почнеться «з низів». Народ має сказати, в якій церкві він хоче бути»

Так, на питання, чи шукав він можливість поговорити з Онуфрієм, Епіфаній відповів, що зараз - ні.

«Я вважаю, що вести з ним переговори – нереально. Це людина, яка на 100% віддана інтересам російської церкви і російської держави. Тому вести з ним переговори про об'єднання дуже складно», - сказав предстоятель ПЦУ.

За його словами, усе почнеться «з низів», оскільки народ має сказати, в якій церкві він хоче бути і поступово це змусить приймати рішення і духовенство.

«Якщо архієреї залишаться без парафій, без духовенства, то він змушений буде приймати рішення і про перехід. Бо починати зараз переговори «з верхів» церкви, то це не матиме результату. Адже ми знаємо настрої і митрополита Онуфрія, і керуючого справами митрополита Антонія. Вони не підуть на жодні переговори. Ми намагались до Собору, але з їхнього боку не було жодного бажання», - зазначив Епіфаній.

«Якщо й говорити, то з РПЦ,  а не з її частиною»

«Зараз, якщо говорити про ведення діалогу, то ми – автокефальна Церква, а вони – структура Московського патріархату в Україні. Нам тоді треба, мабуть, говорити про ведення діалогу з РПЦ, а не з її частиною», - додав він.

Разом з тим на питання, чи пробували представники ПЦУ вести діалог з патріархом Кирилом, митрополит відповів, що з цим ще складніше.

«Яким чином вести діалог, якщо ми перебуваємо у стані війни, якщо вони не розмовляють тепер навіть із Вселенським патріархом? А нас вони ж просто не визнають поки», - сказав Епіфаній.

«Це людина, яка благословляє те, що відбувається на Сході України»

Він додав, що не бажав би наразі спілкуватися з Кирилом, бо це людина, яка благословляє те, що відбувається на Сході України, де гинуть українські воїни.

«А взагалі я б сказав, що він повинен змиритися з тим, що відбувається в Україні. Це уже незворотній процес. Хоче він того чи ні, буде він протидіяти чи ні, але ми досягнемо успіху. Це питання тільки часу. І краще було б це одразу зрозуміти, усвідомити, попросити один в одного прощення, знайти порозуміння між Константинополем і ними, сісти за стіл переговорів і мати уже в Україні єдину Помісну Церкву», - сказав предстоятель.

При цьому він розповів, що тенденція до об'єднання з низів наразі є позитивною і головне, що все відбувається мирно.

Читати також: Молитовне стояння у Луцьку – не на захист віри, а майна, – журналіст

«Зараз навіть там, де громади добровільно вирішують перейти, ми бачимо шалений спротив Московського патріархату, «молитовні стояння», приїжджають автобуси «тітушок» і намагаються диктувати громаді певні умови. То якщо ми почнемо таке протистояння, то ми ніколи не об'єднаємося», - додав він.

Епіфаній наголосив, що ставити хронологічні рамки для обєднання не варто і хоч процес може зайняти багато часу, але все буде без кровопролиття.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку ЦНАП змінить графік роботи на 7–9 березня
Наступна новина У Луцьку батьки дітей без щеплень прийшли мітингувати під міську раду. ФОТО
Останні новини
Схожі новини