Фанклуб опоблоку та «королева спецдільниць Юля»: як і за кого голосували у Луцьку

Фанклуб опоблоку та «королева спецдільниць Юля»: як і за кого голосували у Луцьку
Фото ілюстративне

Прорив Зеленського, «несподіванка» від Смешка, легке розчарування команди Порошенка і Тимошенко «за бортом» – саме на такі тенденції наводять дані щодо голосування лучан на президентських виборах 2019 року.

Як і чому так трапилося, ми спробували розібратися на основі даних ЦВК та вивчення специфіки луцького електорату загалом і окремих його верств. Було цікаво дізнатися, як лучани голосують залежно від специфіки району міста, в якому вони живуть, – пише Антон Бугайчук на Район.in.ua.

***

Розпочати варто було б із явки виборців, яка у Луцьку становила 70,88% – це досить багато, більше, ніж у будь-якому із інших 4 округів Волині. В середньому в нашій області 68,39% виборців, а в Україні — 63,52%. Проте лучани показали результат, гірший, ніж у 2014 році. Тоді, наприклад, на дільниці пришли 75,63%. Є багато чинників, які могли вплинути на такий результат, але це — однозначно мінус для «прозахідних» кандидатів в президенти, тобто політиків, які спираються на саме на електорат західних областей України. За даними соціології, йдеться передусім про Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Руслана Кошулинського.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як у Польщі відреагували на результати 1-го туру виборів

Як показала практика, у Луцьку вони мають значно кращі результати, ніж в середньому по країні, а тому їм було би дуже вигідно, аби Луцьк і Волинь загалом були ще активнішими.

Якщо поглянути на виборчі дільниці Луцька, то традиційно найвища явка на так званих спецдільницях. Зокрема 97,52% виборців проголосували у Луцькому слідчому ізоляторі (у наступному розділі дізнаєтеся, наскільки неочікувано вони проголосували). Більше 95% виборців проголосували у Луцькому геріатричному пансіонаті.

На інших дільницях, де людей ймовірно не вели голосувати масово і організовано, такої аномальної явки не було. А ще треба розуміти, що спецдільниці досить малі, а тому не дуже впливають на загальний результат.

Якщо ж поглянемо на великі дільниці, тут найвищу явку показали 071064 (частина район «балки», перехрестя проспекту Відродження та вулиці Рівненської), 071079 (частина 55-го мікрорайону), 71072 (район 22-ої школи, перехрестя проспектів Молоді та Відродження), а також 71023 (частина району «Вересневе»).

Натомість найгірше у Луцьку проголосували на дільницях 071067 (частина проспекту Відродження біля парку 900-річчя Луцька), 071075 (район гуртожитків СНУ на проспекті Соборності), 071040 (частина історичної частини Луцька навколо ліцею №3).

Загалом ці вибори не показали у Луцьку чіткої схильності певних районів чи типів забудови до активності чи пасивності. Не виключено, що одним із найважливіших факторів могла би бути простота розташування дільниці та розміщення її у досить знайомому для виборців приміщення. Проте, зважаючи на наші реалії, підібрати всім розкішне приміщення не вдається.

За підсумками підрахунку в Луцьку переміг Володимир Зеленський ( 22,58 %). Другим з відносно невеликими відривом став Петро Порошенко (21,18). Третя Юлія Тимошенко — 15,07%.

ЗЕлені вулиці

Підтримка Володимира Зеленського у Луцьку розподілена досить рівномірно. Формально найбільше (419 голосів), він отримав на великій дільниці 71039, яка охоплює здебільшого вулицю Шевченка та приватний сектор навколо Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І.Ф.Стравінського. Також у трійці «прозеленських» дільниць - 71085 ( багатоповерхівки навколо гімназія №21 імені М.Кравчука, 33-й мікрорайон) та 71080 ( багатоповерхівки в районі школи №26, біля Завокзального ринку).

Натомість найменше із великих дільниць міста Зеленського підтримали 071076 ( мешканці «довгого» будинку на перехресті проспектів Молоді та Соборності), 071028 ( частина району ДПЗ, дільниця у школі-ліцеї №24), 071059 (частина приватного сектору в районі вулиці Дубнівської).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Суспільне запросило на дебати двох кандидатів у президенти

Проте якщо враховувати спецдільниці, дуже показовим було голосування у Луцькому слідчому ізоляторі. Я вже писав про найвищу явку тут. В результаті з 275 учасників голосування 121 ( 44%) підтримали Зеленського. Це найвищий відсоток для нього у Луцьку. Ще 89 (32,4%) підтримали Юлію Тимошенко. 28 бюлетенів визнали недійсними. І лише 11 людей (4%) підтримали Петра Порошенка. Також не люблять Порошенка у Луцькому геріатричному пансіонаті. Там його підтримали тільки 13 (9,63%) виборців.

Прикордонники люблять шоколад

З великих дільниць найгірші справи у Петра Порошенка на дільницях 071078 (на проспекті Соборності – в районі 10 школи), 071048 (початок вулиць Гулака-Артемовського та Арцеулова), 071075 (район перехрестя проспектіу Молоді та проспекту Соборності).

Не виключено, що низьку підтримку (17,46%) в останньому випадку чинному президенту забезпечили студенти, адже до 071075 дільниці входить один із гуртожитків СНУ. Дільниця була однією із найпасивніших у Луцьку, а Зеленського тут підтримали суттєво більше, ніж в середньому по Луцьку (26,8%).

Натомість хороші результати Петру Порошенку дали дільниця 071042 (головний корпус СНУ, центр міста), 071043 (школа №9, центр міста), 071053 (гімназія №4, центрі міста), 071056 (переважно район проспекту Волі та Київського майдану). Загалом тут ми бачимо чітку тенденцію — у центрі Луцька найбільший відсоток виборців, прихильних до Петра Порошенка. Також його суттєво підтримали луцькі військові (дільниця 071046 в районі вулиці Стрілецької).

Юля – королева спецдільниць

Якщо ж поглянемо на Юлію Тимошенко, її соціальні меседжі під час кампанії найкраще спрацювали на спецдільницях. Так, в ТОП підтримки кандидатки у Луцьку: Волинський обласний онкологічний диспансер, Волинський обласний госпіталь для інвалідів війни, Волинська обласна клінічна лікарня. З великих дільниць Тимошенко найбільше підтримали на 071036 (район вулиці Володимирської), 071033 (район вулиці Львівської навколо ЛНТУ), 71066 (район школи №23, в районі вулиці Софії Ковалевської).

Натомість найгірше справи у Тимошенко на великій дільницях 071047 (початок проспекту Грушевського, вул. Євгена Коновальця та ін.), 071050 (район школи №15, Привокзальна, пр. Грущевського). Не виключено, що це пов’язано із значною кількістю військових та екс-силовиків, які мешкають в цьому районі. Також гірші результати в Тимошенко на дільниці 71082 (багатоповерхівки в районі вул. Зацепи).

«Спальники» за полковника

Електорат Анатолія Гриценка доволі рівномірно розподілений по Луцьку. Найвищі результати він отримав на дільницях, які розміщені в спальних районах міста, де переважають багатоповерхівки. Це райони ДПЗ, Завокзального ринку та Дубнівська. Натомість, наприклад, дільниці 071047 та 071049 у привокзальному районі, де проживають чимало силовиків, дали Гриценку відносно мало голосів. Також не дуже добре голосували за цього кандидата виборці на дільницях, де переважає приватна садибна забудова.

Фокус розвідника

Одним із міні-проривів цієї виборчої кампанії став рейтинг екс-силовика Ігоря Смешка, який зокрема у Луцьку випередив Олега Ляшка, Руслана Кошулинського та Олександра Шевченка, у яких була значно потужніша кампанія на місцевому рівні.

Якщо ми поглянемо на результати голосування, найбільш лояльними до Смешка виявилися дільниці 71078 ( переважно багатоповерхівки на проспекті Соборності), 071052 (район міськвідділу поліції, вулиці 8 березня), 071131 (частина 55-го мікрорайону). Натомість чи не вдвічі гірші результати у Смешка на тих дільницях, які розташовані у приватному секторі.

Вокзал – фанзона опоблоку

Певне збурення у соцмережах викликали і результати проросійських кандидатів Юрія Бойка та Олександра Вілкула у Луцьку. Бойко набрав тут 3,55%, а Вілкул — 1,28%.

Якщо ж поглянути на карту голосування, ми бачимо сплеск підтримки Юрія Бойка на дільниці 071048 (вул.Арцеулова: 1–6; вул.Гулака-Артемовського: 1–17 ). Тут він набрав майже 12% голосів. На сусідній 071047 дільниці вул.Євгена Коновальця, вул.Стрілецька: 2 к.ГУРТ; просп.Президента Грушевського: 1–3Б, 5;) у Бойка 9,15% голосів. Дільниця 71049 (вул.Арцеулова: 7–22; вул.Гулака-Артемовського: 19–25А; вул.Привокзальна: 13–13А к.ГУРТ, 15) дала Бойку 9,12% голосів.

Тобто загалом виборці Юрія Бойка сконцентрувалися саме у Привокзальному районі Луцька. Щоправда, не на дільниці 71046, куди безпосередньо входять гуртожитки військових. Натомість найменше за нього голосували в районі Кічкарівки, на Вересневому та на дільницях, де є студентські гуртожитки.

Олександра Вілкула найбільше підтримували також у Привокзальному районі (крім 71046 військової дільниці), а також частково у 33-у мікрорайоні. Натомість найменше його підтримували в Теремно та у центрі Луцька.

Серед «цікавинок» також можна відзначити, що візити Олега Ляшка у Луцький геріатричний пансіонат таки принесли результат. Це єдина дільниця у Луцьку, яку він виграв з абсолютною більшістю — 60,7% голосів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині медики не можуть доїхати до хворих через погану дорогу. За минулу добу – 10 спізнень
Наступна новина Відкрили ювілейну виставку луцької художниці Алли Харчук. ФОТО
Останні новини
Схожі новини