Філарет пояснив, що буде далі. ПОВНИЙ ТЕКСТ ВИСТУПУ

Філарет пояснив, що буде далі. ПОВНИЙ ТЕКСТ ВИСТУПУ

На брифінгу увечері 11 жовтня Патріарх Філарет прокоментував рішення Синоду і пояснив, як можуть надалі розвиватися події, пов’язані зі створенням в Україні єдиної помісної православної церкви.

Подаємо повний текст його виступу:

«Дорогі друзі. Як ви добре знаєте, сьогодні і вчора відбулося засідання Священного Синоду Константинопольського Патріархату на чолі з вселенським патріархом Варфоломієм, на якому розглядалося наше українське питання.

Як визнаєте, головним питанням для нас є створення в Україні Єдиної помісної Автокефальної незалежної від Москви Української церкви.

Але для того, щоб створити цю церкву, потрібно об’єднатися трьом церквам в одну.

А для того, щоб об’єднатися, треба виконати деякі дуже важливі речі. Йдеться про анафему, яку наклав на мене архієрейський собор РПЦ за те, що ми законно на помісному соборі висловили бажання мати в Україні Автокефальну церву, незалежну від Москви – на тій підставі, що Україна стала незалежною державою. За це буда накладена на мене анафема.

І для того, щоб визнати дійсним єпископат, який був рукоположений мною після накладання цієї анафеми, треба було визнати недійсною ту політичну анафему, яку на мене наклали.

Я не один раз звертався до Вселенського Патріарха з цим проханням. І ось тепер прийшов час, коли Священний Синод відновив і мою діяльність, і діяльність єпископів, і діяльність віруючих. Тобто таїнства, які ми звершували, визнаються дійсними таїнствами. Йдеться не тільки про ті таїнства, які звершуватимуться після цього рішення, а й ті, що звершувалися протягом всіх років – хіротонію, таїнства хрещення та інші.

Тепер це рішення про недійсність всіх цих заборон дає нам можливість об’єднатися з архіреями Московського патріархату. З тими, які захочуть. І об’єднатися з Української Автокефальною Православною Церквою. Бо щодо митрополита Макарія цей же Синод прийняв таке ж саме рішення.

Тобто тепер ми – архієреї всіх трьох церков – є законними, канонічними, благодатними. І тепер можемо – при нашій добрій волі – об’єднатися в одну Українську Православну Церкву. Яка буде потім визнана Вселенським Патріархом.

І не тільки Вселенським Патріархом. Але Томос про автокефалію Української православної церкви ми отримаємо саме від Вселенського Патріарха.

Чому? Тому що архієрейський собор Константинопольського Патріарха в цьому році місяцем раніше прийняв постанову, в якій сказано, що Україна є канонічною територією Константинопольського Патріарха.

Так ось. На підставі того, що це його канонічна територія, а не Московського патріарха, Вселенський Патріарх і дальше буде працювати над цим питанням. Тобто найближчим часом ми по-перше, об’єднаємося, а по-друге, отримаємо Томос про автокефалію української церкви. Уже єдиної церкви. Яка увійде в молитовне єднання з іншими православними церквами.

Утворення в Україні єдиної православної церкви не означає, що на нашій українській території не можуть існувати інші церкви. Мається на увазі Російська церква. Бо ті українські єпархії, які не приєднаються до єдиної УПЦ, не будуть мати права називатися Української Церквою. А право на існування будуть мати. Причому рівне право. Але називатися будуть... Причому рівне право з українською цервою. Тільки називатися будуть «російська церква».

Тому ми продовжуємо молитися, щоб Господь і надалі надихав Вселенського Патріарха Варфоломія і нашого Президента, і Верховну Раду довести цю справу до завершення.

І ми, як вірили 25 років тому, що в Україні буде одна Автокефальна Православна Церква (і ми до цього підходимо) –  так само віримо, що буде і завершення. Тому що з нами Бог.

– Як довго буде тривати процес об’єднання церков?

– Я думаю, що цей процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимося, коли ми скличемо цей Собор. Я так планую скликати його найближчим часом. Це буде архієрейський собор. У якому візьмуть участь архієреї Київського патріархату, Автокефальної церкви на чолі з Митрополитом Макарієм і архієреї Московського патріархату, які захочуть. Просто це буде об’єднавчий собор, який обере спільного предстоятеля – Патріарха.  А дальше уже буде рішення Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію.

А після цього, як ми отримаємо Томос і увійдемо у молитовне єднання з іншими, буде продовжуватися процес об’єднання з єпархіями, парафіями і монастирями Московського патріархату.

– Нет ли опасения, что ситуация вызвет очередной виток протистояння?

– Москва хоче, щоб було протистояння. Ми – українці – не хочемо. Тому що не хочемо давати приводу для втручання із зовні в наші українські справи. Ми довго терпіли. І можемо ще потерпіть. Але об’єднання буде проходити виключно на добровільних началах. Без усякого насилля. Бо нам не потрібні архієреї і духовенство, які всередині української церкви будуть бунтувати.

– Чи треба ще якісь умови для того, аби скликати об’єднавчий собор?

– Більше таких суттєвих умов для скликання собору нема. Це вже наша добра воля – єпископату Київського патріархату, Автокефальної церкви… Хто захоче – буде брати участь у цьому соборі. А хто не захоче – не буде в цій єдиній Українській Православній Церкві.

– Скільки патріархів Московського патріархату готові взяти участь у цьому об’єднавчому соборі?

– Вони тримають це в таємниці. Може, 10. Може, більше 10. Це на перших порах. А потім  будуть приєднуватися десятками.

Нагадаємо, Перший повідомляв, що Українська церква отримала рішення про надання Томоса, - ЗМІ.

Читайте також: «Головне – не перетворитись на подобу Московського патріархату», - волинський священик

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перебірливий: на Волині засудили злодія, який крав елітний алкоголь і шоколад
Наступна новина Чи готовий Луцьк до терористичної атаки. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини