Філарет скликає собор, щоб «відновити Київський патріархат»

Філарет скликає собор, щоб «відновити Київський патріархат»
Екс-очільник Київського патріархату Філарет

Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний собор Київського патріархату, хоча статут Православної церкви України такого права йому не дає.

Він сказав про це у відповідь на питання журналістів 11 червня перед початком форуму "За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!", – повідомляє BBC.Україна.

«Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня», — сказав Філарет.

Почесний патріарх уточнив, що планує скликати помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ.

Також на форумі учасники планують затвердити звернення до президента Володимира Зеленського з проханням «підтримати Українську православну церкву — Київський патріархат від будь-якого посягання».

«Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. Ми ту постанову на помісному соборі відкинемо і він буде для нас не дійсним», — сказав Філарет.

За його словами, так він зможе «зберегти Київський патріархат. Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву».

Також почесний патріарх продовжив як і раніше звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.

«Епіфаній — слуга Вселенського патріарха. Поставив грека вікарним єпископом, щоб він спостерігав і передавав інформацію Вселенському патріарху, щоб передавав вказівки через нього що робити», — сказав Філарет.

Він додав, що «так звана ПЦУ служить інтересам греків».

Зауважимо, помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

Скликання такого собору Філаретом суперечить статуту Православної церкви України, адже це може робити тільки предстоятель церкви, митрополит Київський і Всієї України Епіфаній.

Нагадаємо, конфлікт в новій українській церкві став публічним на початку травня. Колишній предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет тоді заявив, що він досі є патріархом київським, а сам патріархат нібито досі існує.

Водночас ПЦУ і Міністерство юстиції це заперечують.

Наприкінці травня синод ПЦУ підтримав Епіфанія.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історична подія: «Волиньгаз» встановить перше обладнання з нового львівського заводу
Наступна новина Човен-довбанку, якому більше 600 років, нарешті перевезли в музей
Останні новини
Схожі новини