Синод ПЦУ підтримав Епіфанія. Філарет заговорив про московський вплив

Синод ПЦУ підтримав Епіфанія. Філарет заговорив про московський вплив
Предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній

Члени синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.

Синод відбувся у п’ятницю, 24 травня, – повідомляє BBC News.

«Православна церква України зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення. Синод також висловив повну підтримку предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України", - йдеться у заяві за підсумками засідання.

По завершенню синоду до журналістів вийшов митрополит Епіфаній.

Філарет не підтримав Епіфанія

На уточнююче запитання про те, чи всі висловили йому підтримку, Епіфаній сказав: «Всі були одностайні, окрім патріарха Філарета».

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО КОНФЛІКТ МІЖ ЕПІФАНІЄМ ТА ФІЛАРЕТОМ

За його словами, Філарет ще раз заявив на засіданні, що Київський патріархат існує, хоча інші члени намагалися його переконати в іншому.

«Певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували. Але всі побачили, що святійший патріарх Філарет є утвердженим у своїй думці», - сказав Епіфаній.

Також синод підтвердив, що ПЦУ у своїй діяльності чітко виконуватиме статут і томос. Раніше Філарет розкритикував зміст томосу та заявив, що не буде виконувати окремі його пункти.

Першим поминатимуть Епіфанія

Окрім того, синод роз'яснив порядок поминання під час богослужінь. Першим підноситься ім'я предстоятеля Епіфанія, а другим місцевого архієрея. Таким чином, було прибрано дуалізм, коли деякі священики під час служб першим чи другим підносили ім'я Філарета.

Як розповів митрополит Макарій, рішення щодо порядку поминання після певних дискусій підписав навіть Філарет.

Відповідаючи на запитання журналістів про імовірність покарання Філарета за таку поведінку, Епіфаній повідомив, що «для цього немає канонічних підстав».

На Епіфанія впливають московські сили, – Філарет

Пізніше свою позицію озвучив журналістам і сам Філарет: «Синод, який проходив, був направлений на знищення Київського патріархату». Він повністю розкритикував рішення синоду, а Епіфанія запідозрив у тому, що той піддався впливу «антиукраїнських, московських сил».

«Вони впливають на предстоятеля і тому приймаються такі негативні рішення», - сказав Філарет.

Він вчергове заявив, що виступає за єдину українську православну церкву, але «не підтримує те, що написано в томосі».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбувся форум «Ефективні продажі». Фоторепортаж
Наступна новина «Супернова» росте. Свіжий фотозвіт з будівництва
Останні новини
Схожі новини