«Гроші розбрату»: через що «Найєм і ко» посперечалися із луцьким айтішником

«Гроші розбрату»: через що «Найєм і ко» посперечалися із луцьким айтішником

Всеукраїнський рух #ДІЙЗНАМИ створили на початку 2019-го. До нього увійшли нардепи Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Наталія Кацер-Бучковська, Олексій Мушак, а також адвокати, правозахиники та підприємці.

В рамках своїх візитів по країні Найєм, Заліщук та Кацер-Бучковська завітали у Луцьк, щоб розповісти про програму та очевидно заручитися підтримкою місцевих активістів. Проте серед інших питань під час зустрічі зав’язалась суперечка між політиками та місцевим підприємцем Андрієм Сіруком.

Той, дізнавшись, що рух декларує повну прозорість фінансування, не знайшов на їх сайті інформацію про осіб, які його фінансують. Хоча там було вказано, що рух уже залучив 350 тисяч гривень.

Він озвучив свою претензію, і після нетривалої суперечки учасники організації у той же вечір  опублікували виписки із банківського рахунку. А відсутність такої інфомрації на сайті пояснили технічними труднощами.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ЛУЦЬКУ СУПЕРЕЧКУ З УЧАСНИКАМИ РУХУ #ДІЙЗНАМИ 

«Ми не оголошувади фандрайзин — саме тому, що ми не можемо зараз показати цей прозорий інструмент. Коли він буде, я у себе повішу «сюди гроші давайте...», - пояснив Найєм.

Тим не менш, станом на 9 квітня на офіційному сайті руху вже оголосили публічний збір коштів.

Журналісти «Першого» вирішили розібратися, хто конкретно надав рухові #ДІЙЗНАМИ понад 350 000 гривень.

НАДХОДЖЕННЯ

Відповідно до виписок із рахунку з 28 грудня 2018 року до 8 квітня 2019-го  рух  отримав 353720,66 гривні, а витратили 352519,79 гривні.

Найбільший внесок – 80 тисяч гривень – зробив Станіслав Людкевич. На сайті руху його назвали «ініціатором Руху, генеральним директором компаній в фінансовому секторі і управлінню активами, в минулому – директор з правових питань, юрист міжнародних юридичних фірм. Магістр права та ділового адміністрування (MBA) в інвестиційній сфері. Батько трьох дітей, альпініст». Також на сайті інвестиційної групи «Інеко» він вказаний як віце-президент цієї структури.

Також 80 тисяч гривень пожертвував екс-заступник міністра оборони Юрій Гусєв. Він пішов із посади у 2015 році. Відповідно до біографії, опублікованої на сайті «Нові лідери», останнім місцем його роботи була посада директора урядових відносин у «Приватбанку».

70 тисяч гривень пожертвував нардеп Олексій Мушак (фракція «БПП»). Цю пожертву він зазначив у декларації за 2019 рік. Також 55 000 гривень пожертвувала його дружина Наталія Мушак. Загалом відповідно до задекларованих статків сім’я мала фінансову можливість зробити таку пожертву.

Олексій Мушак відомий тим, що лобіює легалізацію криптовалют в Україні через відповідний законопроект та особисто має 465 біткоінів. Дружина офіційно займається розвитком бізнесу — компанії «Робо-УА», де навчають дітей програмування та робототехніки.

Ще 51 тисячу 200 гривень пожертвувала Марія Барабаш. «Інвестиційний банкір, громадська діячка. Засновниця A7 CAPITAL, співзасновниця Спілки Українських Підприємців (СУП). Має 2 вищі освіти за фахом філософії та юриспруденції КНУ ім. Т.Г.Шевченка. Випускниця The Aspen Institute Kyiv», - так розповідають про неї на сайті руху.

Також Марія Барабаш, за словами Мустафи Найєма, надала місця у офісі для працівників руху, а її чоловік Євген — один із автомобілів для поїздок #Дійзнами.

«Офіс наш — це офіс нашого партнера Марії Барабаш, яка займається Спілкою українських підприємців... В нас немає офісу, де ми всі сидимо. В нас працює десь 5 людей. Двоє із них — це наші помічники. Троє — це люди, які оплачувані. Працюємо лише 2 місяці. Наші поїздки... Ми сюди приїхали. Одна машина — Андрія, це наш волонтер. Ми сплачуємо йому за бензин. Інша машина — Євгена. Це чоловік Маші, в офісі якої ми сидимо» , - відзначив під час зустрічі Найєм.

Решту коштів - 175 тясяч 20 грн – дрібні пожертви менше 2000 гривень через систему LiqPay.

ВИТРАТИ

Із витрат найбільше заплатили за послуги ТОВ «Мічурін». Ймовірно йдеться про креативне агентство Michurin. Загалом їм за послуги заплатили 280 тисяч гривень. Як зауважив під час зустрічі Мустафа Найєм, йдеться про «10 тисяч доларів», які витратили на зйомку презентаційного ролика для руху.

Серед інших великих витрат – 53тисячі 625 гривень на авіаквитки у лютому 2019-го та 15 тисяч 300 гривень оренди приміщення в коворкінгу «Перемога Space» у березні 2019-го.

***

Поки йдеться про задекларовані 350 000 гривень, більшу частину з яких витратили на одне відео. Проте навіть у #ДІЙЗНАМИ визнають, що не зберуть достатньо коштів від “нейбайдужих” громадян в мережі.

«Давайте не будемо прикидатися янголами та робити ілюзорні та утопічні речі, яких не буде. По-перше, я не зберу гроші на політичну партію, яка пройде в парламент, фандрайзингом в інтернеті» - визнав під час зустрічі Мустафа Найєм.

Отож на рух чи партію, які справді розраховують потрапити у парламент, чекає випробування десятками мільйонів. Побачимо, чи вийде їх так само прозоро задекларувати ;)

Антон БУГАЙЧУК, для «Першого»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Польщі страйкують вчителі 74% шкіл. Вимагають підвищення зарплат
Наступна новина Весняні ціни: скільки коштують овочі на Центральному ринку Луцька. ФОТО
Останні новини
Схожі новини