Як витрачати гроші на рекламу? Краще Фейсбук чи Інстаграм? Чому маркетологи інколи безсилі?

Як витрачати гроші на рекламу? Краще Фейсбук чи Інстаграм? Чому маркетологи інколи безсилі?

Відповідь на питання «Чи треба бізнесу витрачати гроші на рекламу?» - очевидна.

А от у відповіді на наступне питання очевидності набагато менше: «Як розібратися у десятках рекламних інструментів? І вибрати ефективний саме для свого бізнесу?». 

Часто кажуть: «Найняти команду професійних маркетологів». Або: «Взяти на роботу толкового працівника і послати його на курси; навчиться, і буде у моїй компанії цінний кадр». Ще одна відповідь: «Я – власник бізнесу, мені й усім цим займатися. Зрештою, не все так складно: сьогодні уже всі вміють включати таргетовану рекламу».

Луцький маркетолог, власник агентства інтернет-маркетингу ARTEFACT.St  Андрій Сірук має на поставлене питання трохи іншу відповідь. Маркетологи – інколи навіть найпрофесійніші – не завжди рятують бізнесмена від неефективних витрат на рекламу. Водночас керівнику бізнесу необв’язково щодня заходити в «рекламні кабінети», аналізувати цифри і ламати голову над тим, як «здешевити клік» чи «від якого каналу відмовитися».

“Головне для кожного бізнесмена - заробляти гроші. Це можливо, якщо знаєш загальні правила та техніки маркетингу, вмієш рахувати окупність кожного з каналів. Тільки тоді можливо економити гроші, збільшувати потік клієнтів, і витрачати менше часу на організаційні питання” - каже Андрій Сірук.

Саме про це Андрій Сірук розповідатиме невдовзі у Луцьку під час курсу «Інтернет-маркетинг для топ-менеджерів».

«Перший» дізнався кілька корисних фактів, які звучатимуть на цих (до речі – платних!) виступах. Далі - словами Андрія Сірука.

Андрій Сірук

Знати в деталях, як налаштовується кожен вид реклами, керівнику  необов’язково

Справді, сьогодні бізнесмени постійно працюють над вдосконаленням знань. Тому часто вміють включати рекламу  і у Фейсбуці, і в Інстаграмі, і в Гугл. Втім, брак часу і завантаженість іншими справами часто не дають їм можливості піднятися «над процесом» і побачити, що навіть у цих трьох «гігантах» є маловідомі й ефективні інструменти реклами. Часом дешевші і – для виконання конкретних задач – більш ефективні.

Безліч фільтрів, за якими формується цільовий список споживачів реклами. Можливість коригувати ціну кліку. Місця розміщення. Показувати різні повідомлення для різних типів користувачів.

Я вже не кажу про те, що онлайн-реклама є і поза Фейсбуком, Гуглом та Інстаграмом! Емейл-розсилки. LinkedIn. Прайс-агрегатори. Youtube. Співпраця з блогерами, ЗМІ та інше. 

Головне, що повинен розуміти керівник бізнесу: не треба відразу «влазити» у кожен новий інструмент. Але знати про його існування і характер роботи – сьогодні must have для кожного, хто прагне збільшити потік клієнтів.

Коли знаєш, що «оце» мені точно потрібно, тоді знайти виконавців – справа техніки.

Але як дізнатися, які інструменти потрібні саме вам? Читайте далі)

Ефективна реклама – не та, яка дала багато кліків, а та, що окупилася, бо привела  нових покупців

Дуже важливо розуміти: ефективна реклама – не та, яку побачило багато людей, а та, яка привела клієнта або клієнтів, що заплатили вам гроші.

Тому дуже важливо налаштувати у своїй компанії інструменти аналізу кожного приведеного рекламою споживача.  Усі, певно, чули про call tracking та crm-системи, які дозволять «бачити», яка реклама якого споживача привела. Іншими словами  - «точно «поміряти» окупність реклами. Та не всі це впроваджують...

Саме з цим часто стикаються маркетологи, від яких компанії-замовники  вимагають окупної реклами, але не дають даних для аналізу. Бо попросту їх не мають. Не налаштували у себе. І тоді маркетологи безслилі.

А інколи керівники свідомо відмовляються від цих інструментів. І, нажаль, далі діють «всліпу»:  міряють ефективність кліками, ухвалюють рішення на основі  власного досвіду як користувача, враховують відгуки знайомих...

Варто не забувати, що головне - гроші. І навіть якщо ви не користуєтесь цим інструментом - це не значить, що він не буде приносити доходу.

Знаю випадки, коли від колтрекінгу і сіеремок відмовлялися через спротив працівників. Ті просто бунтувати: як це, мовляв, наші розмови будуть прослуховувати!? Кожен крок будуть контролювати?

Тут важливо пояснити, що справа – не в бажанні «встановити диктатуру», а в потребі аналізу. А для аналізу потрібна точна інформація. Зрештою це робиться для того, аби допомогти працівникам робити їх роботу більш ефективно.

До речі, ці інструменти з нашої ініціативи і з нашою допомогою втілив не один наш клієнт. І тепер вони самі аналізують дані і ухвалюють рішення, як краще рекламуватися. У нас в компанії теж діє all tracking та crm-система, тож я готовий під час спілкування поділитися власним досвідом цього.

На маркетологові, ссм-никові чи піар-менеджеру можна зекономити

І от тільки тоді, коли топ-менеджер знає, який рекламний інструмент для його бізнесу найефективніший (часто тут без тестування ніяк: доки не спробуєш  - не зрозумієш), й коли він має інструменти «розпізнавання» кожного рекламного контакту – можна приступати до впровадження маркетингової схеми. Тільки тоді для неї будуть усі необхідні «будівельні матеріали».

З досвіду кажу: на цьому етапі часто у клієнтів з’являється розуміння, що тримати цілий штат ссм-ників – зайва трата грошей. Що “журналіст у штаті” - це, звісно круто, але його робота не конвертується у прибутки. Що три тисячі гривень, які тратить компанія на поширення красивої картинки в Інстаграмі – не дає жодного «вихлопу».

Що якщо правильно розподілити обов’язки між підлеглими чи підрядниками – хто спілкується з клієнтами, хто готує звіт, а хто рекламні матеріали – топ менеджеру достатньо раз в тиждень аналізувати наданий у зручний йому формі звіт – і віддавати чіткі розпорядження щодо коригування рекламних кампаній.

Є три причини, чому з усім цим повинен «паритися» топ-менеджер чи  власник бізнесу, а не «спеціально найняті люди»

- Тому що без правильно налаштованої схеми роботи всередині компанії, без правильного розподілення ролей між працівниками чи підрядниками ефективна реклама – неможлива.

- Тому що саме топ-менеджер чи власник бізнесу найкраще знає і бачить реальну і повну картину свого бізнесу, знає і розуміє свій продукт.

- Тому що найчастіше саме топ-менеджер чи власник бізнесу затверджує бюджети, приймає рішення, куди і скільки платити грошей. «Спеціально найнятим людям» не завжди вдається переконати його у доцільності витрат, якщо той не вміє міряти ефективність вхідних заявок всередині компанії.

Щоб дізнатися більше про курс «Інтернет-маркетинг для топ-менеджерів» – перейдіть на сторінку курсу.

Щоб зареєструватися – клікніть сюди.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волиньради проситимуть гроші на порятунок Світязю
Наступна новина Філя з філармонії спить у кріслі Стадника. КІТ НА ОФІСІ
Останні новини
Схожі новини