Фонд держмайна почне боротьбу з «чорними» ріелторами

Фонд держмайна почне боротьбу з «чорними» ріелторами

Фонд державного майна завершує роботу над створенням Єдиної бази даних оцінки нерухомості.

Про це повідомив в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров в ефірі «5 каналу», – пише Економічна правда

«Ми вже завершуємо цю процедуру. Я думаю, що з червня ми вже перейдемо на нові рубежі», - сказав він.

Керівник фонду нагадав, що метою є недопущення оформлення угод з купівлі-продажу нерухомості за заниженою ціною для уникнення оподаткування, особливо в містах-мільйонниках.

«За нашими даними, коли ця система запрацює, державний бюджет може отримати додатково від 2 до 3 млрд грн», - спрогнозував Трубаров.

За його словами, оцінювач у своїй роботі використовуватиме спеціальну програму та вноситиме дані за угодою до бази.

«Якщо він потрапляє в індикатив, який там існує, тоді його робота приймається, і нотаріус має право оформити (угоду). Якщо не приймає, тоді угоди не відбуваються», - пояснив керівник фонду.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку грудня 2017 року схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, спрямованої на боротьбу з "чорними" ріелторами, внісши відповідні правки до Податкового кодексу.

«Ця правка спрямована проти так званих чорних ріелторів, які занижують ринкову вартість нерухомості, й не поширюється на аграріїв і власників земельних ділянок», - пояснив автор правки народний депутат Максим Курячий під час засідання Верховної Ради.

Законодавчі зміни зобов'язують суб'єктів оціночної діяльності вносити до бази інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна. У свою чергу система аналізує звіти стосовно порушень, або реєструє їх із присвоєнням унікального номера, або відмовляє в реєстрації.

Відповідно до закону, суб'єкт оціночної діяльності може оскаржити відмову в реєстрації оцінки майна протягом 10 днів у ФДМ, який зобов'язаний розглянути заяву не пізніше ніж через п'ять днів.

Згідно з документом, незареєстрований звіт про оцінку є нечинним. При посвідченні угод, для яких передбачено отримання звіту про оцінку, нотаріуси зобов'язані перевіряти реєстрацію звіту та наявність унікального номера.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кабінет міністрів затвердив перелік об’єктів великої приватизації державної власності
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 11 травня
Останні новини
Схожі новини