«Грошей небагато, але й за них можна змінювати село». Чого досягли у Велимченській громаді за 2 роки

«Грошей небагато, але й за них можна змінювати село». Чого досягли у Велимченській громаді за 2 роки
Голова Велимченської ОТГ Анастасія Павлович

За два роки у Велимченській ОТГ, що у Ратнівському районі, освітили 12 кілометрів вулиць, суттєво модернізували освітню і медичну галузь, а тепер збираються будувати будинок культури та ремонтувати дороги.

Класи для першачків велимчанської школи повністю забезпечені усім, чого вимагає нова українська школа. Хоча до того з цим була проблема. А все завдяки сільській голові 26-річній Анастасії Павлович – наймолодшій керівниця об’єднаної громади і, до речі, найбіднішої в Україні, розповідає Zaxid.Net.

Стати сільським головою Анастасія хотіла, аби спробувати свої сили, а потім зрозуміла, що може змінити все на краще і вирішила головувати над об’єднаною громадою.

«Люди відреагували прийнятно. У нас під час виборів взагалі була теза, що молодим дорогу, і люди підтримували. Можливо, навіть чинник, що на той період мені було 24 роки зіграв мені в плюс, бо мої опоненти були старшими. Звичайно, мені закидали і щодо досвіду, але загалом люди сприйняли позитивно, і для людей це було свідчення того, що є таки нове бачення і нові напрямки розвитку», – каже Анастасія Павлович, голова об'єднаної громади села Велимче.

Вона запевняє: гроші є, небагато, але і за них можна змінювати село на краще, було б бажання і трошки креативу.

За два роки Анастасія освітила 12 кілометрів вулиць. А ще ОТГ має власну амбулаторію. Це, звичайно, фінансовий тягар для громади, втім Анастасія все ж змогла його подужати, і тепер їхнє село має свій медзаклад.

«У нас залишився денний стаціонар. Ми дуже раді, і люди всі дуже раді, тому що тут обслуговування дуже гарне, і в районний центр добратися не кожна зможе людина», – каже Алла Видрич, пацієнтка денного стаціонару.

Працівникам зберегли роботу, а понад 2600 пацієнтів уклали декларації з лікарем не в районі, а у своєму селі. Зарплата сімейників зросла. На місці проводять вакцинації, видають лікарняні листки й працюють над тим, щоби впровадити програму «Доступні ліки». Є свій стоматолог.

«В нас вже розроблені проекти нового будинку культури, є проект на утеплення і перекриття місцевого НВК, у наступні роки плануємо розвивати дорожню інфраструктуру, бо загалом у нас дуже жахливі дороги, вони майже всі ґрунтові і потребують капітальних вкладень, але я вже шукаю інвесторів, а також планую працювати із державною підтримкою», – ділиться планами Анастасія Павлович.

До об’єднання бюджет двох сіл становив 600 тис. грн, після об’єднання лише власні надходження громади становлять 3,5 млн грн, а разом із субвенціями – 27 млн грн. Такий фінансовий ривок вдалося забезпечити саме завдяки створенню ОТГ, яка отримує податки на доходи з фізичних осіб у свій бюджет. Якщо голова громади укладе угоду з інвестором, який хоче вирощувати баштанні культури й обіцяє 200 робочих місць, то власні надходження ОТГ наступного року зростуть до 5 млн грн. Такий успіх фінансисти називають нонсенсом.

«Я вперше чую, що сільська рада буде чистити меліоративні канали. Якщо хтось десь чув, я поїду туди й подивлюся... Почистять меліоративні канали, віддадуть землю в оренду, орендар буде платити податки, буде створювати додану вартість, буде відкрито 200 робочих місць, це буде податок з доходів фізичних осіб, який в них сьогодні є – 1,3 млн грн, дасть Бог буде його 3 млн, стільки, скільки доходів», – каже Василь Гром, консультант із бюджетних питань Асоціації міст України у Волинській області.

Довідково
Велимченська ОТГ об’єднує Велимченську (села Велимче і Дошне) і Датинську (села Датинь і Запілля) сільські ради. Населення громади становить 3914 осіб.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні закодують ще 10 каналів
Наступна новина Сміятися з війни. Ми подивилися комедію «Наші котики» і чесно ділимося враженнями
Останні новини
Схожі новини