«Перезаснування держави»: у Луцьку дискутували про майбутнє України. ФОТО

«Перезаснування держави»: у Луцьку дискутували про майбутнє України. ФОТО
Дискусія у Луцьку на тему «Якої ми хочемо України»

У Луцьку відбулась дискусія «Якої ми хочемо України». Це вже шосте місто, де влаштували такий захід. Раніше дискутували про майбутнє країни у Львові, Харкові, Одесі, Вінниці та Дніпрі.

Дійство відбулося у коворкінгу «Passage Inderit» 5 вересня. Ініціатор – відомий політик, майбутній кандидат в президенти України Роман Безсмертний. Головними спікерами дискусії також були доктор історичних наук Анатолій Шваб та колишній головний архітектор Луцька, екс-головний будівельник Волині Юрій Казмірук.

«Луцьк має древню історію збирати не тільки інтелігенцію, князів, а й землю, людей, для того, щоб вирішувати складні питання», – такими словами Безсмертний розпочав захід.

Безсмертний зосередився на темах, які найбільше тривожать українців, – війна та безпека, корупція, економіка.

На думку майбутнього кандидата в президенти, щоб закінчити війну необхідні: сильна армія, діалог з тими, хто по ту сторону лінії розмежування, та діалог з Кремлем. Ні Мінський, ні Норманський формати не вирішать питання.

«Це перший і єдиний конфлікт між двома державами, куди втягнутий європейський континент і весь світ», – сказав Безсмертний. З України може розпочатися процес або побудови нової системи світової безпеки, або третя світова. Відтак наша держава має проявляти максимальну відповідальність і максимальну ініціативність. Сьогодні, на думку Безсмертного, така ініціатива має стосуватися прямих переговорів з Кремлем.

«Це діалог із ворогом заради миру. З Путіним спілкуються всі – Трамп, Меркель, Макрон… А ми кажемо, що не треба. Ви думаєте, американці, чи німці, чи французи страшенно задоволені тим, що робить Росія і з таким же задоволенням ідуть на ці переговори? Це ж не так, але ці політичні лідери усвідомлюють, заради чого вони це роблять. Ми ж кожного дня втрачаємо людські життя. Цей діалог необхідний», – наголосив політик.

Війна породила ескалацію насильства всередині країни. Люди почуваються незахищеними, перебувають у постійній тривозі. Але уряд, як підкреслив Безсмертний, не займається питаннями безпеки. Більше того, в Україні є проблема «двох урядів»: один з них на Грушевського, другий – на Банковій. При цьому питаннями безпеки не займаються ні там, ні там.

Ще один виклик сучасної України – корупція. На переконання Безсмертного, сьогодні ми боремося з наслідками, а не причинами цього явища. Створення нових антикорупційних органів, таких як НАБУ, САП, ДБР – важливе і необхідне, але це інструменти подолання наслідків корупції. Нові органи не виконають своїх функцій, якщо паралельно не почнуть ефективно діяти такі державні інститути, як Фонд держмайна і Антимонопольний комітет.

Читайте також: Формула успіху та вибори мера: про що у Луцьку говорив лідер партії «Народний контроль». ФОТО

Усі ці загрози свідчать, на думку Безсмертного, про те, що українська людина і українська держава існують відокремлено одна від одної. Подолати цей розрив – це перезаснувати державу, щоб вона була сильною, а людина у ній – вільною. Перезаснування – це не переписування Конституції і повноважень під ту чи іншу владну особу. Це насамперед правильна інституційна організація влади і її підпорядкування потребам людини.

Анатолій Шваб підтримав позицію Безсмертного: «Я глибоко переконаний, що якщо ми не змінимо підходів до формування майбутньої влади, то навряд чи щось зміниться. На що я сподіваюсь? Україна мала не так багато шансів стати успішною. Якщо візьмемо останні 27 років нашої історії, то ми ніколи не були настільки відірвані від Росії. За останні років 300 такого не було. Тому у мене є сподівання, що на зміну формування влади вплине і зовнішній чинник», – сказав Шваб.

Юрій Казмірук наголосив, що однією з найголовніших проблем країни є слабкість державного апарату, оскільки Україна відійшла від радянського бюрократа, а нового чиновника не сформувала.

«Хочу України не такої, яка зараз є», – сказав він, наголосивши, що треба проводити реформи, перебудовувати економіку і вирішувати врешті-решт питання зовнішнього боргу.

«Зовнішній борг України такий великий, що як тільки немовля з’являється на світ, на нього вже припадає 1725 доларів заборгованості», – додав Юрій Казмірук.

Анатолій Шваб сказав, що новим викликом для країни є трудова міграція, яка спричиняє і добрі, і погані зміни водночас. Добрі полягають у тому, що після запровадження безвізового режиму мінімальні зарплати зросли як ніколи швидко. Негативна сторона міграції полягає у тому, що хороші фахівці вільно виїжджають закордон, якщо їм пропонують більшу зарплату.

Підсумовуючи дискусію, Роман Безсмертний наголосив: основне наше завдання – зробити так, щоб головною цінністю Української держави стала людина. Вільна людина і сильна держава – висновок, з яким не можна не погодитись. 

Фото: прес-служба Романа Безсмертного


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанам розкажуть, як дистанційно заробляти по 1000 доларів
Наступна новина Повідомили, у якому стані собака, яку лучанин довів до виснаження. ФОТО
Останні новини
Схожі новини