Христинка хоче чути: маленька волинянка чекає на складну операцію . ВІДЕО

Христинка хоче чути: маленька волинянка чекає на складну операцію . ВІДЕО
Скріншот із відео

У сім’ї Манько із Локач двоє хлопчиків і дівчинка народилися із глухотою. Старших Дениса і Романа прооперували і встановили слухові протези безплатно 2013 року за державною програмою. А от Христинці ще потрібно зробити операції, але черга на іпмлант просувається надто повільно.

Про це ідеться у сюжеті UA: Волинь.

Христинка, якій зараз менше року, чекає операцію. Кохлеарний імплант коштує близько вісімсот тисяч гривень, черга просувається повільно, каже мама Наталія Манько. Якщо так буде й надалі, то прооперують Христину через два роки. А це втрачений час і неповноцінний розвиток, розповідає мама дівчинки.

Старші діти чують завдяки кохлеарним іпмлантам. Спочатку, каже мама, діти користувалися слуховими апаратами, але вони виявилися неефективними.

Хлопців прооперували 2013-го в інституті отоларингології імені проф. Коломійченка Національної академії медичних наук.

«Старшому зробили в 5 з половиною років, а меншому – у три з половиною. Але різниця між ними велика. Старший навчився читати по губах, він не звик слухати. Меншому трохи легше»

Денисові і Роману операцію зробили за кошти державної програми. 2013-го хлопців пропоперували одразу, бо черги не було.

Найменша Христинка із 3 місяців чекає на отримання системи імплантаційного слухопротезування за бюджетні кошти. Зараз вона 280-та у черзі.

«Як ставали ми на чергу у 3 місяці, була 423-тя. Черга ніби підсунулася. Але не знаємо, чи буде наступного року фінансування. Втрачати час ми не хочемо».

Христинці щодня одягають слухові апарати. З їх допомогою вона чує лише гіркіт і голосні звуки. Мама каже, що так нерв не відмирає.

«Але щоб вона їх носила хоча б денб, їй потрібна завжди шапочка»

«Діти, народжені із глухотою, ніколи не чули мови. Відповідно у них самих мова не розвивається. Розвивається так звана глухонімота. Якщо такій дитинці вчасно вживити кохлеарний імплант – після року, до 2 років, – такі діти легше адаптуються до нормальних умов життя», – лікар-отоларинголог обласного територіального медичного об’єднання Валеріан Набухотний.

Нині сім’я зберігає гроші на слуховий протез і готується до операції у Луцьку.

 
Кохлеарний імплант - шанс чути і говорити для Христинки

У сім’ї Манько із Локач двоє хлопчиків і дівчинка народилися із глухотою. Старших Дениса і Романа прооперували і встановили слухові протези безплатно 2013-го року за державною програмою. Христинка, якій зараз менше року, чекає операцію. Кохлеарний імплант коштує близько вісімсот тисяч гривень, черга просувається повільно, каже мама Наталія Манько. Якщо так буде й надалі, то прооперують Христину через два роки. А це втрачений час і неповноцінний розвиток, розповідає мама дівчинки.

Posted by UA: Волинь on Tuesday, 11 December 2018

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинську поліцію обшукували через привласнення 5 мільйонів, – ЗМІ
Наступна новина У селі на Волині відкрили капличку для хрещення дітей. ФОТО
Останні новини
Схожі новини