Хто на варті передачі земель у комунальну власність громад?

Хто на варті передачі земель у комунальну власність громад?

В Україні меморандум із Держслужбою з питань геодезії, картографії та кадастру, для отримання в управління земель, повинні підписати понад 700 територіальних громад.

Про це в своєму Twitter написав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він зазначив, що щомісяця контролюватиме, як швидко землі передаватимуть громадам. Прогнозована швидкість передачі – не менше трьох громад щомісяця. Координацію всіх дій пропишуть у меморандумі.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, більшість земель уже проінвентаризовані, але в разі необхідності додаткову інвентаризацію проведуть максимально швидко.

Розпочатий Урядом процес передачі земель у комунальну власність об’єднаних територіальних громад має завершитися до кінця 2018-го, причому, перші передачі земель мають відбутися вже у лютому-березні. Про це Гройсман сказав під час спеціальної наради, присвяченої земельним питанням.

– Нам не потрібна зміна до законодавства, достатньо рішення Уряду, аби передати землі у власність ОТГ. Громади володітимуть землею, розпоряджатимуться нею вільно, і ніхто цьому не заважатиме, – сказав він.

Асоціацію міст України, яка за пропозицією Уряду допомагатиме в цій роботі, на нараді представляли Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та члени Правління АМУ.

– Асоціація міс України радо вітала нещодавнє розпорядження Кабінету Міністрів щодо передачі земель за межами населених пунктів у комунальну власність ОТГ. Це поштовх для залучення інвестицій у територіальні громади і наведення ладу. Адже плата за землю в місцевих бюджетах посідає друге місце за розмірами надходжень. Але, головне питання, яке на разі постає перед громадами – ефективне використання цих грошей, – наголосив Слобожан.

Він, зокрема, визначив, що головні цьогорічні виклики для АМУ – необхідність прийняття законопроектів, що сприятимуть активізації формування ОТГ (законопроект про приєднання громад до міст обласного значення) та передачу у комунальні власність ОТГ земель за межами населених пунктів.

Стратегія, яку в цьому плані розробляє АМУ, може мати умовну назву «Час заробляти». Тобто, уряд створив механізми і місцеве самоврядування повинно їх використовувати для розвитку місцевої економіки.

– Громади отримали інструменти здобуття своїх доходів. Передача земель у комунальну власність ОТГ – процес неминучий. Земля – ресурс, який дає нині хороший дохід – це майнові податки. Віддали податок із фізичних осіб, віддадуть і доходи по землі.

Не може бути так, щоб ОТГ розпоряджалася землями лише в межах населеного пункту, а те, що за ними належало ще комусь і стежки між громадами не можна прокласти, – переконаний Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту ПУЛЬС, Волинського РВ Асоціації міст України.

Нагадаємо, що Кабмін наприкінці січня 2018-го ухвалив рішення про передачу земель за межами населених пунктів в управління територіальних громад.

Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Іваничівщині землю вартістю понад 2 мільйони гривень повертатимуть державі через суд
Наступна новина Через куріння в ліжку загинув 39-річний волинянин
Останні новини
Схожі новини