Хто та як на Волині охороняє кордон із Білоруссю

Хто та як на Волині охороняє кордон із Білоруссю

На кордоні України та Білорусі нині спокійно, скупчень мігрантів немає.

Про це розповів Суспільному офіцер Державної прикордонної служби Олександр Масловський.

Неподалік кордону розгорнули наметові містечка. Силовиків, які приїжджають охороняти кордон, готуються приймати і в місцевих громадах.

Суспільне побувало в Ковельському районі, де на одній із ділянок перетинаються кордони Білорусі, Польщі та України.

Ситуація на кордоні

Кордон між Україною та Польщею розділяє річка Західний Буг із Білоруссю – рів. Як розповіла речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна, протяжність державного кордону України з Білоруссю у межах Волинської області – майже 215 кілометрів.

Межа кордонів між Україною, Польщею та Білоруссю

Скільки людей наразі охороняють кордон речниця назвати не може. З її слів, в останні дні для патрулювання території залучили додаткову техніку. Зокрема – чотири мобільні телевізійні комплекси.

"На автомобілі комплексу встановлені сім камер, огляд – до 14 кілометрів. Є тепловізор, з допомогою якого бачимо людину на відстані трьох кілометрів", – каже начальник групи зв'язку Леонід Котельніков.

Мобільний телевізійний комплекс

Українські прикордонники біля межі з Білоруссю розгорнули наметові містечка. Тут щодня відбуваються тренування.

Тренувальний табір поруч з кордоном

"Наше завдання – посилення прикордонних нарядів і в разі скупчення нелегальних мігрантів біля кордону – наш персонал має висунутися на даний напрямок.Зараз ситуація контрольована, ми не фіксували накопичень нелегальних мігрантів та спроб порушити корон", – зазначив офіцер Держприкордонслужби України Олександр Масловський.

Перевірка кордону з квадрокоптера

Зі слів речниці прикордонного загону, до вже розміщених на кордоні сил постійно прибувають додаткові, з правоохоронних органів з Нацгвардії та Нацполіції.

Допомога від місцевих і ситуація в громадах

Ситуація на кордоні згуртувала громаду, – говорить староста Піщанського старостинського округу Петро Мегаль. "Старші питають, чи сала принести, чи хліба, може голодні. Я щодня спілкуюся з нашими військовими помагаємо зі своєї сторони».

Прикордонне село Піща

Зі слів голови Шацької громади Сергія Карпука, чимало місцевих жителів зголосилися прийняти у себе вдома охоронців кордону. Також прикордонників, військових та правоохоронців розміщують в майже усіх комунальних об'єктах громади.

"По кількості це десь – 50 одиниць. Є місця де вміщається 10-15 людей. А є такі, де можна розмістити 100 чоловік. Місця для поселення розділили між структурами. Кожен знає, що у разі необхідності за ними зарезервовані ті чи інші комунальні об'єкти, або приватні місця", – зазначив голова громади.

Одна з тих, хто зголосилася допомогти прикордонникам – жителька прикордонного села Поліна Писачук. Жінка розповіла: готова розмістити військових у батьківській хаті.

Поліна Писачук показує батьківську хату

"Хто, як не ми будемо помагати, зараз холодно, завтра може бути сніг, я знаю, як то в палатках, мій син там був", – говорить жінка. Додає: її син воював на сході країни, тому пройти осторонь не може.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/IA37s-U5LSQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Нагадаємо, волинян просять повідомляти про підозрілі ситуації на кордоні. Анонімність гарантують. 14 листопада стало відомо, що Білорусь стягує озброєних силовиків до кордону із Польщею. В цей же день у Луцьку провели міжвідомчу нараду, де секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов застеріг мешканців прикордонних областей України від допомоги в незаконному перетині кордону мігрантам

Читати також: Напруга на українсько-білоруському кордоні. Вручать повістки резервістам у селах громади Володимира


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу коронавірус виявили у 18 250 українців
Наступна новина На Волині за добу виявили 652 хворих на коронавірус. Померло — 13
Останні новини
Схожі новини