Художник Петро Антип розповів, кому належить ідея створення найбільшої картини в світі у Луцьку

Художник Петро Антип розповів, кому належить ідея створення найбільшої картини в світі у Луцьку

Відомий скульптор і художник Петро Антип розповів про створення найбільшої картини в світі у Луцьку. Митець малює картину у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Про це розповіли на сайті проєкту «Медіаграмотність у регіонах України».

Петро Антип ефектно презентував картину, коли усі присутні в музеї спостерігали над початком її створення. Такий креативний захід привернув увагу багатьох до сучасного мистецтва. 

На розмову з журналісткою митець прийшов у взутті, забрудненому фарбою ще з презентації в музеї Корсаків. Він його взуває, коли малює на полотні. Далі, каже, можливо віддасть комусь в музей.

Про «Космогонію» в Луцьку 

Художник розповів, що створити найбільшу картину в світі – це ідея Віктора Корсака:

«Ми з ним були в Касселі, дивилися виставку «Документа» ( Documenta — наймасштабніша всесвітня виставка сучасного мистецтва, що відбувається раз на 5 років у німецькому місті Кассель – авт.). А потім поїхали в Берлін і подивилися Вебінале. Віктор Корсак хотів провести в Україні Вебінале, але тут війна, то самі розумієте… Це було приблизно 4 місяці тому. Після цього ми роз’їхалися. Я був у Польщі, коли він мені зателефонував. Сказав, що така є ідея: в світі один англійський художник намалював картину, розміром 1500 кв.м. Давай ми намалюємо 2000 кв. м? А я говорю: «Давай»!»

Петро Антип погодився. Коли Віктор Корсак сказав, який буде розмір (а це залежить від приміщення), митець сказав, що треба зробити Чумацький шлях:

«Тому, що це народження, це космос, це місія людини, куди вона йде. Віктор його назвав «Космогонія», бо у нас так думки збігаються. В принципі, там буде 200 метрів — чумацький шлях і буде розповідь про міфи, які були на нашій землі: африканські, японські, європейські, українські. Там будуть не тільки міфи, а знаки і символи».

Музей сучасного мистецтва Корсаків все організував. Віктор Корсак сказав, що треба було б зробити перший мазок. Художник вирішив фарбу полити, щоб закрити полотно розміром 250 метрів квадратних. 

Створювати картину митець планує півтора роки в середньому (або менше).

Про мистецтво в часи війни

«Війна йде через мистецтво у нас. Тому що, що сказав путін-карлик? Що українського мистецтва нема, що це все російське. І куди приходять росіяни, що в Крим, що в Донбас, вони знищують усе українське: знімають пам’ятники Сагайдачного в Криму, розбивають бібліотеки, розстрілюють людей за вишиванки, за українську мову, за українську історію. Це ж війна цивілізацій», – переконаний художник.

На запитання який найбільший урок в житті дала йому війна, Віктор Антип відповів: 

«Що нам нічого не належить. Треба берегти свої думки і свої почуття, любити батьківщину свою, і тримати удар – це дуже важливо, як стоїки писали», 

Художник нещодавно повернувся з Німеччини. Там в місті Падерборн він має майстерню. Зізнається, за кордоном продає картини і 50% від доходу віддає на армію: 

«В Україні набагато дорожче продаю картини, ніж в Німеччині. Тому, що в Європі в нас ринку немає поки. Українських художників ніхто не знає. Ми знаходимось у «сірій зоні» в плані мистецтва. Зараз багато йде виставок, українці пробиваються. Я впевнений, що людей 40-50 проб’ються. Але це  дуже й дуже важко, практично нереально».

На думку Петра Антипа, Україна недооцінює силу мистецтва. На його думку, цим має займатися передусім держава. Просувати художників. 

«Ми ще в «сірій зоні»… Модерні речі Україна поки не підтримує, на жаль. Війна розставить все на місця. Силу мистецтва треба відчувати… Наші чиновники не розуміють, що це таке», – переконаний митець. 

Насамкінець розмови Петро Антип сказав, що в Україні в першу чергу треба провести судову реформу, адже на його думку українські суди – це стовідсотковий русскій мір.

«Янукович не хотів у Росію. Янукович хотів жити «по-русски» в Україні.  Це майже те саме. Судова реформа – це основа всього. Війна дуже жорстка. Радію, що Наталія Соколенко і Галина Чижик (борються з недоброчесними суддям- авт.)  б’ються з внутрішнім ворогом», – зазначив Петро Антип. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Любов сильніша за війну: волинський військовий приїхав додому, щоб одружитися
Наступна новина На війні загинули ще двоє Захисників з Волині
Останні новини
Схожі новини