«Іграшкова фабрика, як жінка, змінює «макіяж» щороку», - директор фабрики «Тигрес» Оксана Антонюк

«Іграшкова фабрика, як жінка, змінює «макіяж» щороку», - директор фабрики «Тигрес» Оксана Антонюк

Діти – справжні експерти в іграшках. Їх не обдуриш. Хоча для багатьох дорослих залишається загадкою, чим керується малеча, обираючи іграшку в магазині. Виявляється, все просто: діти відчувають душею, що саме ця іграшка може стати їхнім другом.

М’які «душевні» іграшки вже протягом 15 років виготовляють на волинській фабриці «Тигрес». Кожна з них - особлива та має характер.

А як «народжуються» іграшки, хто їхні «мами» та чим живе фабрика, «Перший» розпитував у директорки швейного виробництва «Тигресу» Оксани Антонюк.

Пані Оксана прийшла на фабрику десять років тому. Починала економістом, а вже зараз – керує цілим виробництвом.

«Моя освіта – фінанси, але економіст, а тим більше директор на швейному виробництві – це людина, яка знає все: увесь процес від початку до його завершення», - розповідає Оксана.

- Що таке «Тигрес» сьогодні в очах директора?

- Щасливий той директор, в якого підприємство – це не просто колектив та результат, а сім’я. «Тигрес» сьогодні для мене – це сім’я.

Загалом фабрика «Тигрес» – сімейний бізнес і найбільша мрія власників, яка втілилася, щоб колектив став сім’єю. Середній стаж роботи на фабриці середньому 9 років. Могло б бути і всі 15, але зважаючи на те, що працюють в основному жінки, то треба враховувати ще й той факт, що їм потрібен час сходити в декрет (сміється, - авт.).

Зараз на швейному виробництві працює 72 людини, а якщо взяти до уваги тих працівниць, які виховують наших споживачів, сидячи в декреті, то їх приблизно 150.

- 15 років для фабрики – це багато чи мало?

- Для фабрики – це тільки початок. Це як у підлітка, в якого в 15 років починається «ломка» голосу, а у нас – переосмислення того, чим ми займаємося.

Світ змінюється, і ми не можемо стояти на місці. Не можна бути одним завжди. Виклики від суспільства йдуть постійно, щоразу збільшуючись…

Іграшкова фабрика, як жінка, змінює свій макіяж щороку. Не буває так, що приїдеш на виставку і зустрінеш своїх партнерів такими ж самими, як вони були минулого року. Ніколи в житті!

Іграшка – це така ж сама модна тенденція. Якщо в модній індустрії з’являються цікаві фактурні тканини, кольори, то це обов’язково відіб’ється і на іграшках.

- Чим пишається «Тигрес» за 15 років?

- Можу похвалитися, передусім, колективом, бо не фабрика виходить на міжнародні ринки, а колектив доростає до такого рівня. Особливість нашої фабрики у тому, що ми виготовляємо продукт від початку до кінця.

Починається все з дизайнерів, яких у нас є чотири. Вони – особливі, неймовірні, працьовиті…

Оксана Антонюк з незмінними «мамами» іграшок «Тигресу» – дизайнерами

Мріяти, фантазувати і творити – це лише 10 відсотків їхньої роботи. Бо вони ще й малюють ескізи, підбирають матеріал, шиють пробні варіанти іграшок і доводять їх до того статусу, щоб їхнє творіння могло називатися іграшкою з характером, еталоном.

Крім того, дизайнери працюють у графічних програмах, розробляють машинну вишивку.

Тому в нас дизайнер – бог виробництва, який знає і може все, бо без повноцінної та масштабної роботи дизайнерів запустити хороший продукт у виробництво неможливо. А наше завдання - зробити так, щоб цей «еталон» був у кімнаті кожної дитини.

Дизайнери працюють над новою іграшкою

Крім того, хотіла б похизуватися і нашими здобутками. Коли я тільки прийшла працювати в «Тигрес», фабрика брала участь у конкурсі «100 кращих товарів України». У 2008 році, в час кризи, ми були фіналістами цього конкурсу, а це підтверджувало, що наші перші п’ять років роботи були недаремними.

Поступово ми рухалися вперед. 2011 рік був переломним, бо ми зрозуміли, що нашим діткам потрібна гарна постільна білизна. Так почався випуск постільної білизни торгової марки «Тигрес».

2012 рік – вибух емоцій, футбольних фанів, Євро-2012, що не могло не позначитися на наших іграшках. Ми, як постачальник якісної продукції, офіційно співпрацювали з мережею «Епіцентр» і виготовляли нашу першу ліцензійну продукцію для ФІФА – подушки. Власник ліцензії мав особливі вимоги до вигляду тих подушок: тканини лише такі, якщо вишивка, то тільки такого кольору і розміру, і ніяк інакше. Наші дизайнери потрудилися на славу.

Зараз в тренді подушки з котиками

У 2013 році ми подумали, що можемо ще й одягати дітей, тому запустили цех з пошиття одягу для немовлят, а згодом - білизни для дітей. 

З проектів, які вдалися і надихають, - це співпраця з українським дизайнером Андре Таном. Спільно з ним ми у 2017 році випустили пробну капсульну колекцію для немовлят на хрестини та виписку.

Ще одна наша гордість – співпраця з Disney, випуск їхньої ліцензійної продукції, зокрема, подушок та одягу для немовлят. Це мегавиклик для будь-якого підприємства. Саме для того, щоб представляти цей бренд в Україні та виготовляти продукцію з логотипом Disney, потрібно було пройти їх жорсткий аудит. Але, як виявилось, пройти його було не важко, бо у нас дотримані всі умови.

Подушки Disney

- Які модні тренди відстежуються в іграшках зараз?

- Іграшки стають різними, і це так цікаво! Якщо ми, дорослі, втілюємо в життя те, що нам хотілося багато років тому, а так воно і є, то ніколи не можна передбачити, що сподобається дитині. А їй може сподобатися ведмедик без ока, без лапи… Діти, на відміну від дорослих, розуміють різницю між реальним світом і віртуальним. Тому у нас є різні іграшки: для батьків, які дотримуються «класики», а є і роботи, дивні створіння, монстрики, яких ми ніжно називаємо «люксиками»…

Ми слідуємо європейському стилю, підбираючи ненасичені кольори для іграшок, бо розуміємо, що тут потрібен баланс, адже з іграшками не лише граються, а й засинають. Вони заспокоюють, дарують гармонію.

Скандинави, фіни, наприклад, виготовляють іграшки без облич, або пригадайте вальфдорські іграшки… Багато критики лунає, мовляв, як це так, що іграшка немає обличчя. Психологи ж довели, що це правильний підхід до іграшок, адже дитина сама вирішує, який настрій в її «друга» сьогодні. Ми теж не боїмося експериментувати.

Найближчим часом від «Тигресу» можна очікувати іграшок, які можна подарувати і гордитися своїм подарунком, та іграшок, які піднімають настрій.

- На ринку багато китайських іграшок, які не завжди є безпечними для дітей. Що у вас з безпекою на виробництві?

- Іграшка повинна бути безпечна. Я вважаю, що краще одна дорожча, аніж десять дешевих.

На нашій фабриці, навіть за умови масового виробництва (20 тисяч іграшок на місяць) йде суцільний контроль якості. Тобто, вироби з кожної дільниці проходять контроль, а кінцевий продукт перевіряє інспектор з контролю якості. Це не тому, що у нас можуть бути якісь помилки, а тому, що ми повинні бути впевнені у продукції, яку випускаємо.

Дільниця декорації. Тут зашивають набивний отвір та формується посмішка іграшки))))
Одна працівниця за зміну може зашити близько 100 іграшок

Усі іграшки також проходять сертифікацію згідно Регламенту безпеки іграшки, який діє в Україні. От нещодавно наші новинки її пройшли. Наприклад, символи наступного року – свинки, мишка, зайчик, панда…

Оксана Антонюк із символом 2019 року 

Під час виробництва іграшок намагаємось використовувати вишивку замість фурнітури, тобто очі, носик замінюємо або пришивними елементами, або вишиваємо їх.

У цеху машинної вишивки саме працюють над подушками з котиками

Крім того, що ми сертифікуємо іграшку, як результат роботи. Ми ще й акцентуємо увагу на сировині, яку отримуємо від постачальників з документами якості.

- Чим наповнюєте іграшку?

- Коли діти приходять до нас на екскурсію, то ми теж запитуємо в них про це. Варіанти різні – вата, синтепон… Насправді ми наповнюємо наші іграшки силіконом, точніше - силіколізованим волокном. Найприємніша новина, що цей силікон українського виробництва, а ще приємніше знати те, що силікон виготовляють з пластмасових пляшок.

Екскурсії для школярів на «Тигресі» проводять двічі на день

Добре, що зараз в Україні розвивається культура сортування сміття, переробки відходів. Думаю, не один завод з’явиться найближчим часом для переробки і пластмасових пляшок.

Дільниця наповнення іграшок

- Чому не виробляєте популярні серед дітей свинку Пепу, фіксики, Машу?

- Для цього теж потрібна ліцензія, як у випадку з Disney. Бачте, кожен обирає, як йому розвиватися далі. Хтось розвивається за рахунок чиєїсь розробки, ми ж маємо можливість показувати своє обличчя і змінювати його часто.

Ліцензійна продукція не дозволяє вносити зміни. Міккі Маус має бути таким як і 75 років тому (сміється, - авт.). Ми хочемо робити своє!

- Скільки часу минає від задуму дизайнера до виготовлення вже готової іграшки?

- В середньому місяць – від розробки до презентації, обговорення, внесення змін до запуску в партію.

- Які іграшки зараз популярні?

- Є у нас м’ячик, який ми випускає надцять років. Він досі користується попитом. Так само, як і подушки смайлики чи дорожні знаки...

Нещодавно почали виготовляти підголовники. Українці із безвізом стали частіше подорожувати і така річ стала необхідністю в літаку, автомобілі… Дуже популярний підголовник «Я люблю Україну», бо це не просто гарна корисна річ, а й вияв своєї позиції, прояв патріотизму.

А загалом ми стежимо за настроями суспільства. Якщо завтра буде популярна художня гімнастика, то наші іграшки будуть такими, якщо в моду повертаються джинси, то наші іграшки будуть в джинсовому одязі…

Швеї–чарівниці фабрики «Тигрес»

До речі, ініціаторами нових трендів є ми всі, бо у кожного є діти, які і надихають на нові ідеї.

Якщо чесно, то наші дизайнери інтуїтивно відчувають, що буде популярним.

- Ви казали, що ваші іграшки мають характер. То чим вони особливі?

- Наші іграшки, на перший погляд, всі різні, але у вони всі чимось схожі. Їхні «мами» – наші дизайнери, які працюють у нас із самого початку роботи фабрики, мають свій стиль, який і формує обличчя «Тигресу». Це, знаєте, як митців впізнають за мазками, так і наших дизайнерів впізнають протягом 15 років в Україні.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому волиняни хочуть жити у Струмівці?
Наступна новина «Суддя лежить на кріслі без мантії і щось їсть»: луцький адвокат розповів про першу справу
Останні новини
Схожі новини