Карух родом із Полісся. Волинянка поділилася рецептом популярного делікатесу

Карух родом із Полісся. Волинянка поділилася рецептом популярного делікатесу
Марія Кузьмич (джерело фото - «Полісся»)

Мешканка села Гута-Боровенська Камінь-Каширського району Марія Кузьмич поділилася рецептом приготування страви, популярної на півночі Волині, – каруха.

Про це пише Леся Мінібаєва на шпальтах видання Полісся.

Карух (його ще називають мацик, каврук, кірух) – свинячий шлунок, щільно наповнений шматками м’яса, приправленими спеціями.

Страву готують уже зараз, аби упродовж кількох місяців вона пройшла процес сушіння-в’ялення. Потому виріб ще кілька місяців висить під покрівлею на горищі, аж доки не настане час його споживання.

Марія Кузьмич тримає каруха в коморі. Там холодно та гуляють протяги, каже вона. У її домашньому сховищі підвішено аж шість карухів. Усі різної форми та розмірів, а найбільший завважки з десять кілограмів.

«Немає жодної хати у селі, де б не готували цю страву. У нас вже надто полюбляють каруха, бо є за що: їжа натуральна та поживна. Він стає у нагоді під час важкої роботи, як-то період косовиці сіна, жнив, а також доречний і до святкового столу», – розповіла господиня.

За її словами, технологія приготування каруха походить з давнини, коли ще селяни не мали холодильників, а провізію треба було десь зберігати.

«Упродовж багатьох років я користувалася одним і тим самим рецептом. Окрім основного інгредієнта, м’яса, для каруха необхідні сіль, перець, потертий лавровий лист та обов’язково часник. Раніше додавала солі «на око». Тепер усі готують згідно з пропорцією 1 столова ложка на літр нарізаного м’яса. Карух завдяки цьому виходить в міру солоним та пряним. До того ж зберігає усі натуральні властивості, бо не піддається термічній обробці», – розповіла жінка.

М’ясо треба помити, порізати на порційні шматки та поволі втрамбовувати в очищений міхур. Далі – ретельно зшити отвір та щоб стекла зайва рідина, затим покласти наповнений шлунок під прес.

«Треба дуже щільно наповнювати сам шлунок, бо якщо шкірка не прилягатиме до начинки, то продукт зацвіте і стане непридатним для вживання», – зауважує Марія Кузьмич.

Пізніше, після висихання, його печуть у печі.

Господиня каже, що у село приїжджають купці з райцентру чи навіть великих міст, щоб придбати каруха на гостинець для високопоставлених державних мужів.

«І купують не одного-два, а десять і більше. До того ж великі гроші платять. Хоча особисто я ніколи не продавала каруха, з’їдаємо самі», – додала вона.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чотири причини, чому варто купувати смартфони Xiaomi
Наступна новина Новий рік і Різдво у Луцьку. Програма заходів
Останні новини
Схожі новини