Лучани вшанували земляків, які загинули у Другій світовій війні. ФОТО

Лучани вшанували земляків, які загинули у Другій світовій війні. ФОТО

Напередодні Дня визволення Волинської області від німецько-фашистських загарбників лучани зібрались на меморіальному комплексі «Вічна слава», аби вшанувати полеглих жителів області.

Захід відбувся 20 липня.

Ведуча Олена Мартинович розповіла, що під час війни загинули 165 тисяч мирних волинян та десятки військових.

«При визволенні Волині загинули майже 26 тисяч радянських солдатів і офіцерів, хоча ця цифра є більшою щонайменше у два з половиною рази. Після визволення області понад півтори тисячі волинян воювали на фронтах у Польщі, Німеччині, Східній Пруссії і Прибалтиці, служили у військах, у тилу, наближали перемогу на трудовому фронті. Майже кожен третій не повернувся до рідних домівок», – розповіла вона.

Опісля пролунав Гімн України та відбулась хвилина мовчання. Після того, як присутні поклали квіти до пам’ятника невідомому солдату, ветеран-кулеметник Михаїл Єрлін розповів про те, як брав участь у звільненні міста Ковеля, а також, якою солдати з Красноярська мріяли побачити Україну. Їм уявлялись прекрасні домівки та поля з пшеницею.

«Їхали з середини Радянського Союзу. Коли в’їхали, ні полів, ні домів – нічого не було, – сказав чоловік. –  За 14 днів, в яких ми брали участь у Ковелі в бою, із взводу із сорока людей вийшло всього вісімнадцять».

Він підтвердив слова ведучої, що загиблих було значно більше, ніж за офіційними даними.

Дійство відбулося без промов посадовців. Наостанок вдруге пролунав український гімн.

Текст і фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку – фестиваль європейського кіно
Наступна новина Дівчина з Луцька претендує на корону «Міс Україна 2018»
Останні новини
Схожі новини