Лучанин хоче відсудити у відомого українського гурту понад мільйон гривень

Лучанин хоче відсудити у відомого українського гурту понад мільйон гривень
Гурт «Антитіла»

Підприємець Сергій Лапковський із Луцька подав судовий позов на понад мільйон гривень проти популярного українського гурту «Антитіла», звинувативши музикантів у тому, що вони нібито використали у своїх композиціях запатентовану ним корисну модель №74516 «Спосіб налаштування параметрів музичної композиції».

Автори пісень гурту Тарас ТополяСергій Вусик та Максим Сиволап отримали повістки до суду. Про це музиканти повідомили на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Zaxid.net.

За їх словами йдеться про заборону використання музикантами певних тональностей та темпу у своїх піснях. Ціна позову – 1 018 692, 64 грн.

«Абсурдність ситуації полягає в тому, що... група шахраїв спромоглася отримати патент на те, що існувало у музичному світі вже багато століть. Йдеться про заборону використання музикантами певних тональностей і темпу у своїх піснях. Це буде перша подібна судова справа у світі, що побудована на виданому державними органами патенті не на винахід, а фактично на теорію, яка не підкріплена доказами. Створити прецедент – саме це кінцева мета Лапковського С.О. і його подільників для подальшого збагачення на музикантах України», – йдеться у повідомленні групи.

У свою чергу «Антитіла» ініціювали порушення кримінальної справи проти Сергія Лапковського. Вони звинувачують його у шахрайстві.

«“Антитілам” пропонували заплатити певну суму і позовна претензія була б відкликана. Але ми не пішли на це, бо для нас це принципові речі. Це щось схоже на те, що тобі забороняють використовувати певні слова у написанні текстів, або ж певні рухи у хореографічних постановках. Це якась дикість. В разі якщо ми не відстоїмо правди, може з‘явитися судовий прецедент, а об‘єктом нападок може стати кожен артист України. Бо всі музиканти так чи інакше використовують у написанні пісень певні тональності, які звучать у певному темпі», – прокоментував ситуацію у Facebook лідер гурту Тарас Тополя.

Відкрите підготовче судове засідання по справі відбудеться 23 січня у Подільському районному суді міста Києва. Представником групи «Антитіла» у справі виступить адвокат Ярослав Куц.

«Це як уявити що художникам у своїй творчості відтепер не можна малювати горизонтальні червоні лінії, а лише блакитні, бо хтось дивним чином отримав на червоні лінії патент, нібито вони сприймаються оком краще. І тепер треба заплатити, а потім – малювати. Абсурдність чисто українського патенту зашкалює. Є ще над чим працювати в нашій державі. І ми це зробимо, бо це стосується всіх музикантів країни», – вважає музикант Сергій Вусик.

Сам же Сергій Лапковський не захотів пояснювати, чому позов стосується саме «Антитіл», відповівши, що про це йому «розповідати не цікаво».

На прохання розповісти про суть свого винаходу він відповів, що аби його зрозуміти, «потрібно знати теорію музики». Проте згодом пообіцяв прокоментувати ситуацію трохи пізніше.

Варто зауважити, що в Україні існує поняття «патентні тролі», які отримують офіційні патенти на загальновідомі «корисні моделі», намагаючись пізніше вимагати роялті у тих, хто їх використовує – наприклад патенти на хот-дог, кулькову ручку, одноразові бахіли, сковороду і навіть автомобільні номери.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Лицемірий задум», - митрополит МП з Волині про Томос та створення нової церкви
Наступна новина У Луцьку вшанували пам'ять полеглих «кіборгів». ФОТО
Останні новини
Схожі новини