Луцьк готується до складного опалювального сезону

Луцьк готується до складного опалювального сезону

У Луцькій міській раді 25 серпня обговорили підготовку до нового опалювального сезону. Зокрема говорили про зношені мережі, нові проєкти, які дозволять пережити зиму, та запаси газу.

«Суспільне» наводить основні тези, які озвучили на нараді.

Чи буде газ

«Ми щиро сподіваємося, що газ буде», – каже Луцький міський голова Ігор Поліщук. З його слів, в Україні є певна кількість газу, який закачаний в резервуари, але чи виникнуть проблеми – ніхто не знає.

«Сьогодні, на превеликий жаль, ми не можемо дати 100% гарантії щодо безпроблемного проходження опалювального сезону і щодо того, що газ буде», – додав Поліщук.

Читайте також: У Луцьку будуть пункти обігріву на випадок, якщо місто лишиться без опалення

Зі слів директора ДКП «Луцьктепло» Івана Скорупського, Кабмін у липні затвердив визначені обсяги газу підприємству на рівні 90 % від загальних фіксованих обсягів, які були передбачені договором постачання природного газу на 2021-2024 роки. «Було 54 млн м3, буде 49 млн м3, тобто на 5 млн менше», – каже він.

Наразі впровадили низку заходів щодо економії природного газу.

До чого готуватися лучанам

У разі дефіциту природного газу або зменшення його тиску підприємство «Луцьктепло» розглядає декілька змін у виробництві:

  • зменшення нормативної температури у квартирах лучан до 16ºС, що дасть змогу зменшити споживання природного газу на рівні 10% від загального об’єму;
  • припинення або зміна графіку подачі гарячої води споживачам в опалювальний період, що дасть змогу зменшити споживання природного газу до 3 млн м³;
  • закільцювання теплових мереж між котельнями та переключення споживачів двох котелень на одну (при технічній можливості).

Також Іван Скорупський зазначив, що наразі рівень оснащення житлових будинків тепловими лічильниками становить 85%, до початку опалювального сезону буде 100%.

Плани на допомогу від партнерів

Як повідомив Ігор Поліщук, міська рада подала заявку по проєкту USAID на отримання великої кількості наметів, 253 дизель-генераторів, електричних обігрівачів, буржуйок, пересувних модульних котелень та польових кухонь. Все це, зі слів голови, допоможе громаді протриматись у разі, якщо газу не буде.

«У разі відсутності постачання цього обладнання з проєкту потрібно самим придбати пічки, дизель-генератори та все необхідне, передбачивши для цього необхідні кошти. Щиро сподіваємося, що нам не доведеться використовувати ці буржуйки, модульні котельні, намети, польові кухні, але мусимо бути готові до усього», – зазначив міський голова.

Нагадаємо, «Перший» уже писав про те, чи вистачить газу, чи буде гаряча вода і чи варто купувати електричні обігрівачі лучанам.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку поставлять тимчасові ятки для «стихійної торгівлі»
Наступна новина На Волині вночі зловили трьох п'яних водіїв
Останні новини
Схожі новини