Луцька мерія заборонила приймати стічні води двом громадам

Луцька мерія заборонила приймати стічні води двом громадам

Депутати міської ради тимчасово обмежили підключення до мереж КП “Луцькводоканал” для об’єктів, які знаходяться поза межами Луцької міської територіальної громади. 

Як інформує пресслужба міськради,  під час чергової 47-ї депутати розглянули питання “Про врегулювання питання приєднання до систем комунального підприємства “Луцькводоканал” суміжних громад”.

Цим рішенням встановлено тимчасовий мораторій на доступ до потужностей комунального підприємства “Луцькводоканал” в частині централізованого водопостачання та водовідведення для об’єктів, що знаходяться поза межами Луцької міської територіальної громади (на які не видано технічні умови на момент набрання чинності цим рішенням), до затвердження та надання Луцькій міській раді генеральних планів відповідних населених пунктів (суміжних громад) щодо систем централізованого водопостачання (водовідведення).

У мерії зазначають, що КП “Луцькводоканал” не проводитиме видачу технічних умов інженерного забезпечення об’єктів будівництва, що розташовані на території суміжних громад. Однак, ці обмеження не діятимуть за наявності договору спільного фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, об’єктів інфраструктури, укладеного між Луцькою міською радою та суміжною громадою, в межах, визначених таким договором та за наявності договору, укладеного між комунальним підприємством «Луцькводоканал» та суб’єктами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на суміжних територіях за оптовим тарифом в межах договірних витрат водоспоживання (водовідведення).

Директор КП “Луцькводоканал” Віктор Гуменюк наголосив, що нині йде дуже велике навантаження на мережі. Комунальне підприємство обслуговує не лише мешканців нашої громади, але й суміжних. За його словами, так склалося історично, але нині законодавство змінюється і необхідно переформатовувати умови співпраці. Якщо суміжні громади долучаться і будуть спільно з нами фінансувати роботи з оновлення мереж, то мешканці і їхніх громад зможуть нормально користуватися нашими мережами.

Міський голова Ігор Поліщук наголосив, що нині у суміжних громадах будується багато багатоквартирних будинків, але ніхто не вивчає чи КП “Луцькводоканал” має можливості підключити їх до мереж.

“Якщо ми відмовляємося, то вони через суди і антимонопольний комітет зобов’язують нас підключити їх до мереж водопостачання та водовідведення. Це ненормально. Ніхто не питає, чи ми маємо потужності для цього. Нині на території Підгайцівської ОТГ заплановано багато багатоквартирної житлової забудови і всі вони хочуть підключитися до мережі водопостачання та водовідведення міста Луцька. Якщо не прийняти нам рішень, то наші мережі просто не витримають навантаження і вийдуть з ладу”, - наголосив він.

Ігор Поліщук додав, що провів попередні переговори з головою Боратинської ОТГ Сергієм Яручиком і він готовий співпрацювати. Луцьк буде напрацьовувати з цією громадою відповідний документ. Однак за його словами керівництво Підгайцівської ОТГ не йде на співпрацю, мовляв вважають це не актуальним.

Як приклад подібної співпраці, мер навів ситуацію з полігоном твердих побутових відходів у селі Брище, куди звозять відходи й мешканці з Боратинської, Рожищенської та інших ОТГ. Луцьк має з ними договори про співпрацю. Нині на полігоні лише 50% сміття, яке туди везуть з Луцької громади. Міський голова наголосив, що завдяки спільному фінансуванню за 2 роки полігон твердих побутових вдалося відходів привести у належний стан, і нині він є одним з кращих в Україні за різними показниками та оцінками експертів цієї галузі.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Особливості фільтрів грубої очистки: що має значення
Наступна новина Шмигаль доручив перевірити на Волині три монастирі московського патріархату
Останні новини
Схожі новини