Створював костюми арабським принцам. Як відомий луцький кутюр'є почав шити рукавиці для військових

Створював костюми арабським принцам. Як відомий луцький кутюр'є почав шити рукавиці для військових

Руслана Лазарєва добре знають шанувальники ексклюзивного ділового одягу у Луцьку і Києві, де є майстерні кравця. Пошиті його руками костюми носять арабські принци. Але зараз кутюр’є за добу відшиває близько семи пар шкіряних комплектів рукавиць для військових. Передає волонтерам, а ті своєю чергою розподіляють амуніцію за потребою.

Більше про своє волонтерство Руслан Лазарєв розповів журналістам видання Бізнес.Району.

Коли росія вторглася в Україну, кравець вирішив: не може залишатися осторонь, потрібно щось робити.  Знайшов контакти волонтера Андрія Дударя (історія Андрія Дударя – тут), зателефонував розпитати про потреби військових. Від нього дізнався, що бійцям не вистачає тактичних рукавиць. Тож – не роздумуючи – взявся їх шити.

«Рукавички відшиваю на волонтерський центр, а вони вже відправляють хлопцям. Мені привозять викройки, а я їх зшиваю», – розповідає майстер. 

Кутюр'є зауважує, що будь-яке шиття має свою технологію. Як правильно шити цей елемент військової амуніції, Руслану показав Андрій. 

«Нині час такий, що не завжди є потрібні елементи для шиття. Буває, не вистачає «липучки», стропи… Дістати необхідне, знову ж, допомагають волонтери. Вони вже знають, що і де взяти», – продовжує чоловік.

Зазвичай на рукавички перешивають старі шкіряні речі. В середньому за добу Руслан Лазарев відшиває близько семи пар рукавичок. Зізнається, робить це не швидко. 

«На початку процес йшов повільніше, бо ж треба було вивчати, що і як правильно зшити. Згодом навчився. Знову ж, як говорить Андрій, що він бере й зшиває викройки, а я дивлюся, що десь трохи нерівності – й мушу підрівняти: «підстукати», підрізати… На це теж витрачається час», – ділиться кутюр’є.

Наразі для роботи майстра матеріалів здебільшого вистачає. Каже, немає дефіциту шкіри, ниток. Натомість є потреба в тасьмі, стропі та липучках. Зізнається, небайдужі телефонують, пропонують віддати на пошив старі шкіряні куртки, проте наразі з цим матеріалом перебоїв немає. Вживана шкіра, зауважує, відбирається, адже на кожну деталь майбутнього потрібен інший вид, й від тугого залежить що і як кроїти. 

Канонам шиття Руслан Лазарев навчався у відомого італійського майстра ручної роботи Гаетано Алоізіо. Туди чоловік поїхав  2002 року. Розповідає, прагнення вдосконалити кравецькі вміння було настільки потужним, що на початку погодився виконувати в ательє італійського кутюр’є «найчорнішу» роботу.

Читайте також: На Волині у ліцеї вчителі, школярі та переселенці шиють військову амуніцію

«Життя в чужій країні фактично довелося починати з нуля. Але потроху здобував нові навички, рухався кар’єрними сходами.  Коли ж Гаетано довірив мені відшивати штани для арабських принців – це стало найвищим визнанням моїх вмінь. Майстер їздив до Саудівської Аравії знімати мірки, згодом возив речі на примірку, а шив їх безпосередньо я», – пригадує закордонний досвід кутюр’є з Луцька.

Пробувши 15 років в Італії, Руслан Лазарев вирішив повернутися в Україну. Вирішив: все ж хоче працювати на рідній землі.

Приїхавши додому, одразу взявся шити одяг за тими стандартами, яких навчився у Римі. Здебільшого шив чоловічі речі, однак брався й за жіночі. Поціновувачів якісного та унікального одягу чекати не довелося.

«Серед моїх клієнтів були політики, бізнесмени, а також люди, які просто хотіли мати в своєму гардеробі гарну річ. Я працюю лише з тканинами високої якості. Шию сам, помічників у мене не було. Один костюм шив близько двох-трьох тижнів. Всі свої речі шию вручну, вони – унікальні. На машинці зшиваю лише деякі шви», – каже Руслан Лазарев.

Луцький кутюр’є зізнається, що з початком війни основну справу – пошиття костюмів та пальт змушений був поставити на паузу. Каже, нема натхнення для цієї роботи.

«Пошиття модних речей – справа, на яку потрібен інший настрій, аніж зараз. Робота є, лежить, але братися за неї нема охоти. Можливо, з часом відновлю процес. Зараз кожен помагає країні, як може. Хтось бере до рук автомати та йде на передову, я ж можу допомогти в кравецькій сфері. Вона теж потрібна. Багато дзвонять і кажуть, що немає то одного, то іншого. Часто питають за розвантажувальні жилети, хоча їх також багато хто шиє. Але разом із тим і на рукавиці попит великий», – резюмує майстер. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбулася акція «Врятуйте Маріуполь». Як це було
Наступна новина Залишилася донька та вагітна дружина. Загинув ще один Герой з Волині
Останні новини
Схожі новини