Луцький театр «Гармидер» покаже особливу виставу про Кумановського. Про що? Хто грає? Куди йти?

Луцький театр «Гармидер» покаже особливу виставу про Кумановського. Про що? Хто грає? Куди йти?
Фото театру «Гармидер»

Луцький незалежний театр «Гармидер» у період карантину створив унікальну виставу-перформанс «Кострубізми. Кумановський», аналогів якій немає.

Спектакль створено на основі графічних робіт і текстів луцького художника Миколи Кумановського з його «Книги Кострубізмів» та поезій зі збірки «Слід у слід»: на міксі жанрів, де присутній живий фізичний театр і де графіка художника анімована на 3-D-сцені.

Експеримент в умовах карантину. Про що?

Це особлива і знакова подія не тільки для Луцька: театр, який виграв проєкт з реновації ангару в сучасний креативний мистецький простір («ГаРмИдЕр ангар-stage»); театр, який ризикнув піти у вільне плавання в провінційному місті, в умовах карантину зважується на експеримент, щоб… вийти за межі провінційності!

«Ми хочемо говорити про ім’я справді значущого українського художника у себе вдома та в інших країнах такою, як у «Кострубізмах» - театральною, універсальною мовою. Адже спектакль також буде адаптований до показу в різних музейних просторах», - кажуть творці проєкту.

Усе почалося з того, що колектив театру подав заявку наприкінці 2019 року. Ідея створення проєкту належить Вірі Кумановській, дружині художника, яка надала права на використання «Книги Кострубізмів». Театр успішно пройшов всі етапи конкурсного відбору УКФ потрапив у першу десятку реєстру, що складався з 89-и проєктів програми «Інноваційний культурний продукт» у лоті «Театр/Танець/Цирк». Та пандемія внесла свої корективи: головною вимогою УКФ став показ в умовах карантинних обмежень.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Драма промзони. Історії з луцького ангару, в якому оселився... театр. РЕПОРТАЖ

У перший день липня театр офіційно стартував з проєктом. Сценаристка та режисерка спектаклю Руслана Порицька працювала над створенням сценарію шляхом цілковитого занурення в документальні спогади про художника, знайомства з його оточенням, спілкування з експертами та поціновувачами його творчості. Адже митець протягом сорока років жив і творив у Луцьку. У цьому місті 2018 року в Музеї Сучасного Українського Мистецтва Корсаків відкрили Художньо-меморіальний музей, названий на його честь.

Де дивитися?

Побачити виставу можна буде онлайн 24 жовтня, в день передвиборчої тиші.

Мультимедійна вистава-перформанс «Кострубізми. Кумановський» буде проходити наживо в умовах карантинних обмежень 24 жовтня о 19:00 в мистецько-креативному просторі в Луцьку, що на вулиці Залізничній, 9.

Спектакль буде знятий професійною технікою і цього ж дня відбуватиметься ПРЯМА трансляція вистави з живого показу в Художньо-меморіальному музеї Миколи Кумановського (Музей сучасного українського мистецтва Корсаків) серед картин художника.

А також виставу можна буде бачити в реальному часі онлайн з живого показу на сторінках театру Гармидер: https://www.facebook.com/garmyder;  https://www.youtube.com/garmyder

Хто грає? Хто автори?

У цьому спектаклі лише один актор, який взаємодіє з графічними зображеннями анімованих героїв, це Павло Порицький. Творці проєкту 80% часу працювали на відстані.

Команда проєкту: сценаристка та режисерка – Руслана Порицька; актор – Павло Порицький; пластиографка – Юлія Варченко; композитор та звукорежисер – Євген Манн, мotion-дизайнер – Олександр Загайний, комунікаційна менеджерка – Наталка Шепель.

«Йдеться не лише про мистецький продукт, — кажуть творці проєкту, — йдеться про повноцінне життя театрів у період викликів, які ставить час. Ми — театр, який активно шукає і реалізовує ці шляхи, і в такий спосіб долає кордони провінційності. Ба навіть кордони, які вибудував вірус».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Цього тижня на Волинь приїде Зеленський, – ЗМІ
Наступна новина Лучанка Яна Беломоіна виборола «бронзу» на чемпіонаті Європи
Останні новини
Схожі новини