«Луцьктепло» – серед найбільших боржників за розподіл газу. Як вирішити проблему?

«Луцьктепло» – серед найбільших боржників за розподіл газу. Як вирішити проблему?
Фото ілюстративне

Із початку року борги виробників тепла для потреб населення перед операторами газорозподільних мереж вже становлять більше як 1 млрд грн. До переліку найбільших боржників Волині входить ДКП «Луцьктепло». Його борг перед АТ «Волиньгаз» становить понад 6 млн грн.

За даними операторів ГРМ, підприємства теплокомуненерго, що виробляють тепло та гарячу воду для населення, з початку року заборгували за розподіл газу 1 млрд грн. Про це на Ukrainian Gas Open повідомив голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов. Про це повідомляє пресслужба «Волиньгазу».

«Проблема розрахунків теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств за спожитий ними природний газ для забезпечення потреб населення зайшла у глухий кут. Хоча підприємства ТКЕ і використовують спеціальні рахунки», – зазначив голова АГРУ.

Борги ТКЕ виникли через неповну оплату населенням послуг опалення та через те, що тарифи на опалення не повністю покривають витрати на його виробництво та транспортування.

До слова, станом на сьогодні за розподіл природного газу волиняни боргують понад 13 млн грн. Також є категорія споживачів, які від початку року жодного разу не сплачували за послугу з розподілу природного газу – їх понад 19 тис.

На думку голови АГРУ, слід розглянути можливість списання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та вжити заходів зі встановлення таким підприємствам економічно-обґрунтованих тарифів на теплову енергію, щоб забезпечити своєчасність розрахунків за розподіл газу та сам газ таких підприємств в майбутньому.

«За десятки років застосування спецрахунків не існує жодного успішного кейсу вирішення проблем у сфері ЖКГ. Приклади підприємств ТКЕ, а також водоканалів демонструють, що спецрахунки гарантовано доводять такі підприємства до банкрутства, в той же час питання боргів повністю не вирішується», – зазначив голова АГРУ.

Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ становить близько 37,2 млрд грн. Також збільшуються борги підприємств і за розподіл газу. На думку АГРУ, для вирішення проблеми боргів ТКЕ та ТЕЦ необхідно розробити механізм списання заборгованості по всьому ланцюжку доставки газу для виробництва тепла для населення. Це дозволить провести фінансове оздоровлення ТКЕ, що необхідно для забезпечення населення теплом під час опалювального сезону 2020-2021.

Читати також: На Волині виявили понад 70 крадіжок газу


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Харківського спільника луцького терориста взяли під варту. Призначили заставу 175 тисяч
Наступна новина Трьом волинським спортсменам дадуть гроші на житло у Луцьку
Останні новини
Схожі новини