«Люди здатні відчувати 800 смаків кави». Найцікавіше з лекції у Луцьку

«Люди здатні відчувати 800 смаків кави». Найцікавіше з лекції у Луцьку

Вже понад століття у світі існує кавова культура. І пити каву можна дуже по-різному. Про особливості цього легендарного напою, без якого не уявляють свого життя мільярди людей в усьому світі, у «Коворкінгу змін» Волині розповіла бариста Анастасія Олексюк. 

Анастасія Олексюк пояснює, що кава – це не так просто, як може здатися на перший погляд, – пише Волинь24

«Ми проводимо низку івентів на тему «Кава як культура». В «Коворкінгу змін» ми проводимо захід вперше, це наш перший виїзний івент», – зізнається спікерка. 

Експертка розповіла про альтернативну культуру кави, розпочавши з історії цього напою. 

«Батьківщина кави – Ефіопія. В шостому столітті люди вперше дізналися про каву, як про зерно, яке брали племена у походи. Його змішували з жирами, аби підтримувати свої сили. В дванадцятому столітті почали використовувати каву як напій», - розповідає Анастасія Олексюк. 

Як з’явилася кава?

У 1901 році, каже власниця кавового бізнесу, у світі кави відбулася справжня революція, адже винайшли кавову машину. Саме тоді і з’явилася культура еспресо, пресованої кави. Та спікера пояснила присутнім, що культура еспресо, до якої ми всі звикли, насправді ховає від нас всю глибину можливих смаків кави, а відтак відбирає насолоду від куштування цього легендарного напою.

«Відтоді почали використовувати декілька видів кави – арабіку та робусту. Різниця у тому, що робуста більш міцна і може росте будь-де, а арабіка росте переважно на високогір’ях, і вона вибаглива до клімату. Якщо буде спека – вона не буде так рости», - пояснює екпертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Головне для бізнесмена – мріяти». Найцікавіше з лекції Віктора Левандовського у Луцьку

Спікерка розповідає, що у своїх кав’ярнях використовує винятково арабіку. Втім, наголошує: арабіка буває дуже різною, адже існує її 11 моносортів. 

«Все, що у більшості кав’ярень, – це бленди, тобто різні сорти кави змішують. А моносторт – це інша історія. Бо кожен моносторт має свій смак», - розповідає Анастасія Олексюк. 

Кава, вирощена в Африці, Південній Америці чи Азії, має зовсім різні властивості. Також велике значення має обсмаження. 

«Є три ступені обсмаження кави. Для кожного з них, відповідно, свій спосіб заварювання. Зазвичай, в еспресо культурі використовують максимальні ступені обсмаження кавових зерен. У альтеративній культурі беруть тільки зерна першого і другого рівнів обсмаження», - пояснює дівчина. 

Кава може мати до 800 смаків

Різниця між еспресо культурою та альтернативною культурою кави принципова, переконує експертка. Після того, як винайшли кавову машину, кава стала доступною, і еспресо почали пити всі. З часом його модифікували. Але капучіно, лате, мокачіно тощо – це все одно еспресо, лише модифіковане. 

«У нас є 200 тільки основних смаків кави, і розгалуження - до 800 смаків. За допомогою альтернативної культури кави можна відчути кожен із цих смаків», - розповідає Анастасія Олексюк. 

Дівчина пояснює, що альтернативна культура - це спосіб заварювання кави, за якого вода проходить через каву і екстрагує її. В еспресо культурі каву витискають силою, тому, каже власниця кавового бізнесу, смак виходить зовсім інший. 

Спікерка розповіла, як треба вибирати каву. Слід звертати увагу на ступінь обсмажування зерен, найкраще брати каву світлої та середньої обсмажки та звертати увагу на дату, адже є термін придатності кави. 

«Для зерен термін придатності - 90 днів. Після 90 днів – це вже кавовий напій. Якщо більше року - це комерційна кава, вона не має ні аромату, ні смаку», - зазначає експертка. 

Анастасія Олексюк наголошує, що якщо на упаковці написано «Ефіопія» - слід розуміти, що там є різні виробники, а тому одна кава вам може сподобатися, а інша – ні. 

«Якщо ви купуєте каву у супермаркетах чи крамницях, де ніхто не може розказати, що це за кава, то краще купуйте каву у кав’ярнях, щоб ви могли спробувати, перед тим, як купувати. Якщо говорити про смак, а не просто про бадьорість від кави, то для вас підійде тільки альтернативний спосіб приготування, але для цього треба 100% арабіки і моносорт, а не бленд. І обов’язково свіжого обсмаження і свіжого помолу», - наголошує Анастасія. 

Гаряча і холодна кава смакує по-різному

Ще альтернативну культуру приготування кави називають «В60», адже 60 градусів - це ідеальний кут, щоб вода повільною рівномірною цівкою стікала по фільтру, заварюючи каву . 

«На смак кави впливає те, що ви їли протягом дня. Коли ви купуєте каву, то варто пам’ятати, що на смак впливає місце, де вона вирощена, тобто континент, плантація, як зібрана, ручним чи механічним методом, яке виробництво, який ступінь обсмаження і навіть бариста, який її молов», - розповідає спікерка. 

Експертка каже, що ідеальне співвідношення кави і води – 15 грамів кави на 250 мілілітрів води. Також відкриває секрет, що свіжообсмажена кава булькає, коли її залити водою. Якщо ж взяти каву, яка стояла більше року, то бульбашок не буде. 

«Особливість альтернативи полягає у тому, що кава п’ється як гарячою, так і холодною. І смак відчувається по-іншому. Якщо взяти каву з еспресо-машини – її треба випити за кілька хвилин, інакше кава просто помирає, і не має таких властивостей, які мала на початку», - каже Анастасія Олексюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичні рецепти холодної кави для спекотного літа

Також особливістю альтернативної культури кави є те, що вона п’ється без молока, цукру чи будь-яких інших додатків, які модифікують смак. Перед вживанням кави варто їсти, але не такі продукти, які вплинуть на відчуття смаку. Дівчина наголошує, що кава не шкідлива для здоров’я, але, звісно, це залежить від способу приготування. 

«Кавова залежність присутня у кожному з нас, і це виникло у 1901 році, коли кава стала загальнодоступною. Уявіть, що кава зникне. Я не уявляю. Є, звісно, люди які не п’ють каву з різних причин, можливо, саме через те, що вони не знайшли той смак, який би їм сподобався», - припускає спікерка. 

«Ми здатні відчувати до 800 смаків кави, а еспресо – це лише один смак. І ми не насолоджуємося цими смаками, просто випили і пішли. Кава дуже різна, а ми над цим навіть не задумуємось», - звертається до аудиторії експертка. 

Як приклад вона наводить різнокольоровий пластилін. Якщо його скласти шар на шар і стиснути – один колір найде на інший. Те саме і з кавою еспресо – один смак находить на інший. 

Власниця мережі кав’ярень альтернативної кавової культури розповідає про ще декілька варіантів приготування кави: кава в турці, який більш схожий до еспресо культури ніж до альтернативи, та колд брю. Це коли кладуть у воронку лід і залишають каву на 8 годин. Лід також буде екстрагувати каву і це теж альтернативний спосіб заварювання, який має свої особливості та дозволяє пити каву холодною. 

Анастасія Олексюк перерахувала основні критерії, за якими оцінюють каву: смак, післясмак, кислотність або ж насиченість, так зване тіло кави, та баланс кислоти й гіркоти. 

«Арабіка – не завжди кисла кава, це залежить від континенту. Щоб ви знали, яку каву вживати постійно, ви маєте відштовхуватися від своїх відчуттів», - радить дівчина. 

Кава – це не просто напій, а ціла культура

Любителі кави, які зібралися у «Коворкінгу змін», ласували по черзі спочатку холодною, а потім гарячою кавою, а пізніше ділилися своїми враженнями і дійсно звернули увагу, що одна й так ж кава, але приготована по-різному, мала зовсім різні смакові властивості. 

Власниця кавового бізнесу зазначила, що у її кав’ярні можуть зварити каву як альтернативним способом, та і звичним всім еспресо. 

«Ви можете поговорити з баристою і розповісти йому, що саме ви хочете. Для українців альтернативна культура – це ще трохи важко, бо ми звикли пити каву з молоком чи іншими додатками, а в альтернативі кава п’ється у чистому вигляді на основі моносорту», - пояснює експертка. 

Спікерка звертайте увагу на ще одну особливість альтернативної культури кави – склянку. 

«В альтернативній культурі варто пити каву зі склянки, щоб бачити консистенцію кави. Для того, аби кава чудово заварилася, перед тим, як залити свіжомелену каву, залийте трохи води на рівні насипаної кави і залишіть на хвилинку. А далі – маленькою цівкою доливайте воду. Це для того, щоб зверху не плавали частинки меленої кави», - ділиться секретом Анастасія Олексюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кава має бути навіть на цвинтарі». Найцікавіше з лекції Ярослава Заблоцького в Луцьку

«У мене в університеті нема стільки конспектів, як по каві. Це все не так просто, як здається на перший погляд», - Анастасія Олексюк могла б розповідати про світ кави справді безкінечно, здається, вона знає про цей напій вже все.

Кава, приготована альтернативним способом, сподобалася багатьом. 

«Ми повинні цікавитися що ми п’ємо, адже це потрапляє у наш організм і впливає на наше життя. А ми ж хочемо бути здоровими», - порадила на останок Анастасія Олексюк. 

Нагадуємо, що у «Коворкінгу змін» у Луцьку щодня відбуваються івенти різноманітного спрямування, де кожен може презентувати свою ідею чи вже готову діяльність та знайти однодумців і партнерів. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відомі письменники Володимир Лис та Надія Гуменюк презентували у Луцьку нові романи
Наступна новина «Нам потрібно змінити країну разом», – Вячеслав Рубльов жителям Турійського району
Останні новини
Схожі новини