«Рішення щодо лісової галузі не мають бути заполітизовані», - Юрій Ройко. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Рішення щодо лісової галузі не мають бути заполітизовані», - Юрій Ройко. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Юрій Ройко, лідер фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Волинській облраді, вважає, що комунальні установи повинні мати уніфіковані документи, а не «прописані» під певного керівника. Тому рішення про створення ревізійної комісії, яка має перевірити санаторій «Пролісок», називає правильним.

Про ситуацію в лісовій галузі, прийняті зміни до бюджету, проблемну школу на окрузі та роботу голови ОДА Олександра Савченка – у бліц-інтерв’ю із Юрієм Ройком для видання «Перший».

Читайте також: Осінь у Волиньраді: троянду - Столяру, Касарді - проліски. РЕПОРТАЖ

- Юрію Петровичу, як би ви оцінили проведений сесійний день? Точніше півдня, бо депутати відпрацювали на диво швидко.

- Головне, що ми розійшлися після сесії всі в гарному настрої. Працювали динамічно і результативно. Коли є слабка підготовка проектів рішень, нема так званого перед сесійного обговорення на комісіях, на погоджувальних радах, тоді на сесії виникають певні складнощі. А так – ні.

Основне питання – то бюджет. Як голова фракції я знаю чітко, що була проведена певна робота на рівні голів фракцій, депутатів, держадміністрації і погоджувальної  ради, через те бюджет викликав мінімальну кількість обговорень і на сесії, і на бюджетній комісії облради.

Беззаперечно цікавими були кадрові питання. Ми прийняли низку звернень. Не обговорювали, бо були з ними ознайомлені і мали свою позицію. Наприклад, звернення щодо оподаткування лісової галузі.  Як людина з лісогосподарською освітою я розумію, що його дійсно треба приймати.

Верховна Рада «протягнула» подвійне оподаткування земель, які знаходяться під лісами. Лісівники зараз платять ренту, а тепер треба ще й земельний податок. Тут треба «мухи і котлети» розділити. Є багато недоліків в роботі лісівників. Нарікання людей тут абсолютно небезпідставні. Є моменти. Є проблеми. Є факти відвертої корупції.

Але суть звернення Волиньради в тому, що лісова галузь в таких моментах, як лісорозведення, охорона і захист лісів, протипожежні заходи споконвіків фінансувалися державою.

Не знаю, яким «світлим головам» спало на думку припинити це фінансування. Але три роки галузь без державних коштів. Якщо ще  підприємства на кшталт наших якось виживають, то інші…

Складається враження, що десь втілюється задум щодо знищення лісової галузі.

- Якою була позиція фракції РПЛ щодо кадрових питань? Одне з найгарячіших – щодо директора санаторію «Пролісок» Валентини Касарди. Ви голосували одностайно чи кожен сам за себе?

- Звісно, що ми обговорювали питання на фракції. Моя особиста позиція: при всій повазі до Валентини Іванівни, тим більше ми депутати від одного округу. Позиція цікава: оця пісня «про незамінність»… Якщо все нормально, то дайте можливість людям ознайомитися з документами про результати фінансово-господарської діяльності. Чому такої можливості депутатам не дали?

Мене шокували ті факти про оренду будиночків, торгівлі спиртним. Це і вплинуло на прийняття рішення. Ви ж бачите: підтримало проект рішення про призначення Валентини Касарди на посаду директора всього 14 людей.

- Ваш колега Микола Буліга, депутат від РПЛ, увійшов до складу ревізійної комісії, яка працюватиме в комунальному санаторії «Пролісок» після звільнення Валентини Касарди з посади директорки.  Чи підтримали ви рішення про створення комісії і для чого, власне, ця комісія?

- Я «за» те (і, думаю, колеги мене підтримають), щоб наші підприємства обласної комунальної власності мали кілька уніфікованих документів, звісно не враховуючи специфіку цих підприємств. Наприклад, статут підприємства під час фінансово-господарської діяльності має бути однаковим для всіх підприємств.

А тут сталося, що статут колись прописали так, як було вигідно певному керівнику підприємства. Тому вважаю, що потрібно привести до ладу ці документи.

Рішення сесії Волинської облради і викликане тим, що в статуті прописано, що перевіряти підприємця та його фінансово-господарську діяльність має право виключно ревізійна комісія в складі трьох осіб.

- Ви озвучували запит стосовно проблемної школи в Городищі на Ківерцівщині. Йдеться про 118 тисяч співфінансування, частину коштів мають, за вашими словами, виділити з місцевих бюджетів. Вже є якісь домовленості конкретні?

- Навчальний заклад стоїть серед болота на низькому фундаменті. З цією проблемою борються вже років 30, тому ми вирішили ґрунтовно підійти до цієї проблеми.

Як мінімум ті об’єкти, на які вдається залучити до співфінансування, проходять всю процедуру: обговорення проблеми, створення локальних кошторисів, винесення питання на сесію у вигляді депутатського запиту. У цьому випадку – це мій округ. У перспективі Городищенську сільську раду долучать до Цуманської ОТГ, тому цю школу не можна кинути серед болота.

- Ваші колеги піднімали питання будівництва у Воротневі, на території ботанічного заказника. Ваша думка стосовно цього як лідера фракції і як лісівника за фахом?

- Я «за» те, щоб рішення про будь-що, будь-кого, а тим більше про бюджетоутворюючу галузь лісового господарства Волині не було політично мотивованим. До всього ж, оцінки мають давати фахівці.

Це ботанічний заказник загальноукраїнського значення і є відповідне законодавство, де чітко прописано, чи можна такі дії робити в заказнику. Тому це швидше не завдання ВО «Свободи», а завдання правоохоронних органів. Як на мене, там все дуже просто: це один із об’єктів природного заповідного фонду, то визначтесь, чи там можна будувати, чи ні.

- Голова облдержадміністрації Олександр Савченко говорив про співпрацю з депутатським корпусом. Сказав зокрема, що треба більше чути один одного. Як вам співпрацюється з керівником виконавчої влади Волині?

- За тих півроку, які він працює, я декілька разів з ним зустрічався. Перший -  на комісії, другий – на виїзному засіданні «бюджетного» комітету Верховної Ради. Але щоб я йшов за чимось до нього, такого не було. Якщо у мене виникають питання під час роботи, то я звертаюся у відповідні служби, які безпосередньо є виконавцями.

- У сесійній залі не підтримали план заходів до стратегії розвитку Волині на кілька найближчих років. Ви були одним із тих, хто розкритикував підготовлений документ. Мовляв, «200 сторінок, які не читали навіть ті, хто це має виконувати»…

- Стратегія – це просто гарно прописана перспектива. Це документ, який не носить ніякого навантаження, а тільки декларативне. Але під нього адміністрація пропонує план заходів. Я глибоко переконаний, що навіть ті люди, які мають виконувати цей план заходів, його не прочитали.

Тому моя пропозиція була чіткою: такі речі потрібно приймати з широким обговоренням або хоча б із залученням експертів, мінімум депутатів та громадськості. Тоді цей документ набере якоїсь сили. І депутати її підтримали.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший)

Фото: Лілія САХНЮК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Те, що нас об'єднує: у Луцьку презентували унікальний журнал. ФОТО
Наступна новина Як будували Привокзальний район у Луцьку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини