Мери не можуть скасовувати карантин, – міністр охорони здоров'я

Мери не можуть скасовувати карантин, – міністр охорони здоров'я
Фото ілюстративне

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що чиновники не можуть приймати рішення, чи виходити конкретному місту з карантину, такі повноваження має лише Кабмін.

Про це стало відомо під час брифінгу МОЗ 4 травня, повідомляє Українська правда.

«Це рішення не ґрунтується на тому чи іншому баченні чиновників, для того, щоб виходити з такими ініціативами МОЗ збирає відповідних фахівців, епідеміологів, вірусологів, дивимося на міжнародну практику і потім вже на основі порад наших фахівців робимо ті чи інші пропозиції.

Яку аргументацію почали використовувати ті чи інші мери міст, мені не відомо. Принаймні до нас за консультаціями або до фахівців на місцях вони не зверталися, тому це суто політичне рішення.

Якщо ми говоримо про юридичну частину рішення, то згідно із законом про інфекційні хвороби, визначено, що введення карантину на території країни – це прерогатива виключно Кабінету Міністрів», – сказав Степанов.

За його словами, під час вирішення питання про вихід із карантину до уваги також береться кількість захворювання, перебіг хвороби, все залежить від регіону, тестувань та інші чинники.

Степанов додав, що розуміє свою відповідальність за це.

Міністр зазначив, що з юридичної точки зору – це порушення закону, бо в органів місцевого самоврядування немає таких повноважень.

Нагадаємо, влада Черкас з 1 травня пом'якшила карантин для частини підприємців міста, хоча в Україні такі послаблення заплановані на 11 травня. У зв'язку з цим поліція почала кримінальне провадження.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко у свою чергу заявив, що ослаблення карантину в місті безпечно, а правоохоронних органів він не боїться. На що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пригрозив Бондаренку жорсткою реакцією.

Міського голову Черкас підтримали й інші українські мери, зокрема Івано-Франківська та Львова.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Десиканти: сучасні засоби захисту рослин
Наступна новина Український «Оскар» дістався фільму «Мої думки тихі»
Останні новини
Схожі новини