«Ми проти іноземців на ринку», –  Валерій Діброва про продаж української землі

«Ми проти іноземців на ринку», –  Валерій Діброва про продаж української землі

У Волинській обласній раді відбулося засідання круглого столу, де аграрії, депутати та посадовці обговорили запровадження ринку землі в Україні.

Член фракції «Солідарність» Валерій Діброва висловився проти продажу іноземцям землі. Про це повідомляють у пресслужбі Волинської обласної ради.

"Ми проти того, щоб запускати іноземців на ринок землі в Україні", – зазначив депутат облради.

За словами Валерія Діброви, більшість українців не можуть стати учасниками ринку землі через брак коштів.

«Якщо 90% громадян не можуть бути учасниками ринку, значить ми повинні дати їм можливості. Сьогодні в кожного з присутніх в цьому залі "вимилися" обігові засоби. Адже в минулому році кукурудзу продавали по 5,5 тис. грн, а сьогодні - по 3,2 тис. грн. Пшеницю - по 6,5 тис. грн в минулому році, а зараз - по 4 тис. грн. наша продукція експортноорієнтована. Низький курс долара не сприяє тому, щоб накопичувати обігові кошти», – зазначив він.

Депутат додав про матеріальний стан фермерства.

«Ми  (підприємство)  будемо мати мінус по грошових надходженнях в 250 мільйонів. Мене, як потенційного учасника ринку,  просто викинули. Я даю гарантію, що в кожного аграрія так є, в тому числі і у фермерів (свої гроші кожен може порахувати)», – розповів депутат.

Як висловився Валерій Діброва, ринок землі варто відкрити лише для українців. Також важливо ввести обмеження на кількість, яку може придбати одна людина.

«Моя формула дуже проста: 5 років і відкриваємо ринок. Лише для громадян України. І все. Тим, хто не має подвійного громадянства. З обмеженням в одні руки - не більше 500 га. На 100 га можна тільки заробити мозолів та набити гуль. 500 га дасть можливості вести відновлювальне виробництво. Протягом цих 5 років потрібно зробити інвентаризацію земель. За ці 5 років земля набере ціни. В наступні 5 років пускаємо юридичних осіб з обмеженням кількості площі», – розповів він.

Валерій Діброва зазначив і майбутні кроки.

«Я далекий від того, що це має бути 200 тис. га. Питання про 200 тисяч лобіюють холдинги. Акції цих юридичних осіб, які допущені до ринку, не мають продаватися на міжнародних фінансових майданчиках. Бо через реакціонування іноземний капітал може зайти і скупити землю. І на третьому етапі, років через 10, можна давати "вільну", як поступали інші постсоціалістичні країни», – висловився депутат.

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що замовити на домашнє свято у «Карабас Барабасі»
Наступна новина Там, де росте здоров’я. У Шацькому районі заклали нову плантацію лохини
Останні новини
Схожі новини