Там, де росте здоров’я. У Шацькому районі заклали нову плантацію лохини

Там, де росте здоров’я. У Шацькому районі заклали нову плантацію лохини

На цих, здавалось, нескінченних рядках екзотичних для мальовничих шацьких пейзажів кущів явно бракувало їхніх плодів – легендарної ягоди, що містить довжелезний перелік вітамінів та мікроелементів.

Мова йде про чорницю високорослу відому ширше як лохина. Об’єктивне сприйняття, щоправда, підказувало, що ягоди на кущах не пасують до цієї пори року і виглядають рослини у цьому проміжку природного циклу цілком органічно.

Ми втрапили на плантацію товариства «Волинська ягідка» на тлі ніби спеціально організованої погоди. Чи не в останній день цьогорічного «бабиного літа» лохинові поля своєю бездоганною впорядкованістю якось ідеально вписувались у краєвид поряд з осінньо-барвистим узліссям території Шацького національного парку.


 

Лосі застрибують… - з посмішкою скаржиться директор «Волинської ягідки» Сергій Маїло, - хтось налякає і летять напролом.

Напевно, це була чи не єдина скарга з уст молодого керівника. Про всі інші деталі та специфіку роботи очолюваного підприємства Сергій Маїло розповідає з неприхованим задоволенням і гордістю. Хизуватися справді є чим.

Отримавши кілька літ тому від Світязької сільської ради 230 гектарів так званих земель запасу, а власне, зарослих чагарниками і бур’янами боліт, підприємство поступово перетворює їх у впорядковані території високотехнологічного агровиробництва європейського ґатунку.

«У 2018-му році була закладена перша плантація на 75 гектарів, - робить короткий "історичний екскурс" Сергій Маїло, - закладка проходила важко, тому що землі були абсолютно непідготовлені. Багато самосіву, змушені були корчувати, вивозити, якось переробляти. У році 2019-му розпочали вже другий етап нашого проекту, почали працювати над наступною територією, це ще 85 гектарів. Лохина - культура вибаглива, вимагає серйозного догляду, значних фінансових затрат, багато фізичної праці. В штаті підприємства наразі 21 працівник, ще людей 20-30 за потребою залучаємо на умовах трудових договорів».

Навіть, як то кажуть, неозброєним оком оглядаючи територію засаджених площ, можна уявити, скільки зусиль тут докладено до кожного квадратного метра. Аби за такі короткі терміни перетворити заболочені хащі у придатний для вирощування вибагливої рослини простір, потрібно було і потужну техніку застосувати і не одній парі працьовитих рук потрудитись.

Директор підприємства Сергій Маїло

І все це мало бути забезпечено фінансовим ресурсом, який, зізнаються на «Волинській ягідці» - лічиться сотнями тисяч гривень на один гектар.

До слова, в інформаційному просторі спорадично з’являються публікації про ніби то астрономічні суми дотацій отримуваних ягідниками від держави.

«5-7 відсотків – саме в такому обсязі співвідносяться ці бюджетні надходження із загальною сумою видатків підприємства на одиницю площі, - зізнається Сергій Маїло. Адже дотацією компенсується лише 80 відсотків вартості садивного матеріалу. При цьому усі саджанці мають бути придбані офіційно, на спеціальних сертифікованих господарствах. Окремі представники ягідного бізнесу намагаються хитрувати, купуючи розсаду десь, до прикладу, у Польщі, «з рук». Пізніше теж хочуть претендувати на державну підтримку, проте пройти передбачену законом процедуру не можуть через відсутність відповідних документів, а звідси й заздрість до цивілізованих конкурентів».

За периметром плантації подекуди видніється обладнання, що радше пасувало б до технічного приміщення якогось інтелектуально ємкого виробництва. Щодо його призначення директор «Волинської ягідки» не приховує своєї гордості. Показує і пояснює:

«Ця система чітко подає і чітко регулює абсолютно всі необхідні рослинам речовини: воду амінокислоти, підживлювачі. Немає жодного «різнобою». Рослини отримують саме те і саме тоді, коли в цьому є необхідність. Гідротехнік за посередництвом цієї системи може навіть дистанційно відстежувати вологість грунту практично в кожному рядку, його хімічний склад і на основі отриманої інформації надіслати обладнанню відповідні «команди».

Сама система – ізраїльська, окремі елементи – грецькі, ще якісь – українські, змонтована, щоправда, українськими фахівцями, - не намагається приховати виробничі секрети Сергій Маїло».

Поки ми з керівництвом "Волинської ягідки" їздимо довкола плантацій, біля облаштованої на краю поля альтанки вже збираються люди. Це і штатні співробітники підприємства й працівники, що залучаються до роботи на договірних засадах. Запросили їх на так звані "обжинки".

У цих працівниць сьогодні «обжинки»

Захід організовується на підприємстві не вперше і вже стає доброю традицією. Підбити підсумки сезону господарювання, а, насамперед, висловити вдячність кожному працівнику, вручити відзнаки і подарунки - мета цієї зустрічі.

Серед перших слово бере один з "ідейних натхненників" "Волинської ягідки", радник дирекції з міжнародних відносин, депутат Волиньради В'ячеслав Богдан, - "хочу подякувати кожному працівникові, насамперед, за те, що повірили в нас, повірили в цю справу. Подякувати за те, що допомагаєте. Ви бачили другу плантацію. Поки доводили її до ладу - метал не витримував, агрегати ламались, а людські руки витримали, ваші руки... дякую вам за це..."

Вячеслав Богдан дякує працівникам за роботу і «за те, що повірили»

"Ви прикрашаєте наш район, приємно дивитися на ці площі, на ці плантації - вже продовжує попередника за мікрофоном виконувач обов'язків голови Шацької РДА Віктор Плейтух, - дякую вам за те, що сьогодні Шацький край славиться вже не тільки відпочинком, не тільки вугрями... Візитівкою району поступово стає і ця чудова ягода - лохина."

Віктор Плейтух

Не оминув нагоди долучитися до вітань і директор Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, - "...Я приїхав щиро порадіти тому, що сьогодні робиться в Шацькому районі. Хочу подякувати інвесторам, керівництву "Волинської ягідки", за те, що ви справді робите тут чудеса. Це та "ягідка", що дає гідну роботу місцевим людям, це та "ягідка", що повертає людей з Польщі і створює умови для заробітку тут, на місці. Радію за вас, дякую за вашу працю на благо та на славу Волині".

 

Без довгих формальностей, лаконічно і щиро до колективу звертаються і екс-голова Шацької РДА Василь Голядинець, заступник Шацького селищного голови Віталій Яльницький, і звісно, невгамовний лідер підприємства Сергій Маїло.

Відзнаки та подарунки отримані, подяки почуті, за столами потрохи починаються частування. І так доречно та природньо звучать для присутніх слова пісні від жіночого ансамблю сусідів з Вишнівської ОТГ "...хай завжди родить нива, щоб жилось вам люди щасливо..." Хочеться додати - щасливо і довго. Бо саме над вирощуванням здоров'я і довголіття фактично працює колектив "Волинської ягідки".

 

 

 

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми проти іноземців на ринку», –  Валерій Діброва про продаж української землі
Наступна новина «Ризики і жодних гарантій», – Валентин Чернецький про запровадження ринку землі
Останні новини
Схожі новини