Міносвіти може дозволити деяким закладам вищої освіти проводити вступні іспити

Міносвіти може дозволити деяким закладам вищої освіти проводити вступні іспити

Мистецьким та іншим закладам вищої освіти можуть дозволити запровадити вступні іспити, аби розпізнати талант вступника та його здатність працювати в певних сферах, наприклад – в медицині чи педагогіці.

Про це сказав заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, передає КОРДОН.

«ЗНО не можна відмінити, ось тільки де його оптимальне застосування – питання дискусійне. У нас ЗНО виникло як інструмент для боротьби зі зловживаннями при вступі до ВНЗ, у боротьбі з корупцією, і воно продовжує відігравати дуже позитивну роль.

Втім, є інший бік питання. ЗНО замінює вступні іспити. І дуже багато вишів, в тому числі й мистецькі, скаржаться на те, що ЗНО обезличує талант. В усьому світі відбір до мистецьких вишів проводиться на основі таланту, а не на основі знання української мови, історії чи математики.

Ми йдемо до того, якщо ЗНО займе своє місце на виході зі школи, і атестат стане допуском до системи вищої освіти, то далі університети та інститути будуть самі вирішувати: хто буде приймати без іспитів, а хто влаштує творчі чи поглиблені наукові іспити. До цього треба йти дуже обережно», – зазначив Рашкевич під час свого візиту до Івано-Франківська.

Він зауважив, що запровадження вступних іспитів також стосується медичних та педагогічних закладів вищої освіти, бо «поки в Україні ніхто не з’ясовує, чи людина здатна до педагогічної роботи», через що велика кількість фахівців з педосвітою не працюють за спеціальністю.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку викрили підпільний горілчаний цех. ФОТО
Наступна новина Водій у Рожищі вдарив машину та накивав п'ятами. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини