Скандал через російський серіал в автобусі докотився до Верховної Ради

Скандал через російський серіал в автобусі докотився до Верховної Ради
Верховна Рада (фото ілюстративне)

Двоє народних депутатів – «опозиціонер» Ілля Кива та «слуга народу» Євгеній Брагар – виступили на захист водія автобуса, який на вимогу волонтерки та госпітальєрки відмовився вимкнути російський серіал дорогою з Луцька в Київ. А нардепка від «Європейської солідарності», волонтерка Яна Зінкевич стала на бік дівчат, які відстоювали право не дивитися серіал російською мовою.

Відповідні дописи обранці оприлюднили у соцмережі.

Ілля Кива запропонував звільнему водію роботу та юридичний захист у суді, а Євгеній Брагар заявив, що звернеться в Нацполіцію через дії волонтерок. Тим часом Яна Зінкевич закликала його цього не робити.

Що було раніше?

У рейсовому автобусі, що їхав з Луцька до Києва, виник скандал через фільм російською мовою. Госпітальєрка Ярина Чорногуз, яка поверталася з похорону свого хлопця-військового, та волонтерка Анастасія Конфедерат просили вимкнути фільм зі словами, що в Україні йде шостий рік війни і напала на нас Росія. Водій на слова дівчат не реагував. Іншим пасажирам було байдуже, чий серіал показують. У результаті дівчата вийшли з автобуса просто посеред траси. І написали про інцидент у соцмережах. 

Доїхали до Києва дівчата іншим автобусом. 

У Києві автобус, з якого вийшли дівчата на трасі, зібралися зустріти кілька десятків активістів, однак водій поїхав в об’їзд автостанції.

У компанії-перевізнику, коли дізналися про нічну пригоду, зазначили, що були шоковані поведінкою водіїв та попросили вибачення у дівчат.

Наступного дня у Ярини Чорногуз вибачення попросив і один із водіїв. Втім директорка фірми-перевізника Winew Оксана Гриб повідомила, що готуються накази на звільнення обох водіїв.

Ілля Кива: «Звільнення незаконне і здійснене під тиском крайніх правих націоналістів»

Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива, дізнавшись про цю подію, пообіцяв надати роботу і юридичну підтримку в суді водієві автобус. Про це він написав у фейсбуці.

«Звільненому водію маршрутки, в якій відбувся інцидент з дівчатами-волонтерами, яким не сподобався перегляд пасажирами російського серіалу, готовий надати роботу і юридичну підтримку в суді. оскільки вважаю його звільнення незаконним і здійсненим під тиском крайніх правих націоналістів.

Ми прийдемо до влади і зупинимо свавілля, що відбувається у нашій країні і точно покараємо винних.

Прошу ЗМІ поширити цю заяву, чи у кого є контакти водія, прошу скинути мені у приват для зв’язку. Дякую», – написав Кива російською мовою.

Євгеній Брагар: «Заклик «російської мова не має лунати в Україні» порушує закон»

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та член фракції "Слуга народу" Євгеній Брагар стверджує, що не існує жодних законодавчих обмежень з приводу демонстрації кінофільмів під час перевезень в автобусі.

«Демократичне рішення водія заслухати думку більшості пасажирів привело до того, що згадані пані самостійно залишили автобус. Вони зробили це у відповідь на відмову як водія, так і більшості присутніх в автобусі змінити демонстрацію серіалу. Ця ситуація зайвий раз доводить існування у нашій державі неприйняття позиції інших людей і культурної нетерпимості», – пише нардеп.

Він запевняє, що водій не порушив жодного закону України та «своїми діями демонстрував прагнення знайти компроміс з незадоволеними пасажирами».

«Я не дозволю будь-які утиски у бік водія зі сторони громадськості та унеможливлю спроби роботодавця притягнути до відповідальності цю людину», – запевнив депутат.

Що ж до дівчат, які вимагали вимкнути фільм російською мово, то Брагар пише: «Звісно, відстоювати право на спілкування державною мовою є важливим у наш час. Проте не менш серйозно необхідно поставитися до методів та шляхів, яким має популяризуватися любов та повага до української мови. Заклики типу: «російської мова не має лунати в Україні» є неприйнятними, дискримінуючими та такими, які порушують закон, а саме статтю 161 ККУ. Тому я найближчим часом звернуся із заявою до ГУ Нацполіції України. Закон є одним для всіх, в незалежності є ти патріотом, чи ватником»

Також він зауважує, що звернення із проханням вимкнути серіал надійшло до водія не під час зупинки, а спід час руху транспортного засобу, мовляв, дівчата відволікали водія від дороги, «що наражало на небезпеку і порушувало спокій усіх пасажирів».

Яна Зінкевич: «Пасажир аж ніяк не зобов'язаний дивитися те, що йому насильно нав'язує водій»

Нардепка Яна Зінкевич, коментуючи намір Євгенія Брагара написати заяву на Ярину та Анастасію до ГУ Нацполіції України за утиски російської мови, зауважила:

«Насправді стаття 36 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" чітко говорить, що послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою. Якщо водій вважає трансляцію серіалу "послугою", то має подбати про те, щоб ця "послуга" була надана українською мовою.

Крім того, згідно з Законом України "Про кінематографію", для публічного показу фільмів (а показ у транспорті є саме публічним показом) необхідно отримувати державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільму в Державному аґентстві України з питань кіна. Чи мав водій або транспортна фірма таке посвідчення? Чи перевірив депутат його наявність?

"Слугам народу" корисно було б також почитати Конституцію України, стаття 19 якої говорить, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Пасажир аж ніяк не зобов'язаний дивитися те, що йому насильно нав'язує водій, навіть якщо це відповідає "вишуканим смакам" більшості пасажирів».

Розмірковуючи над реакцією Євгенія Брагара на подію, Яна Зінкевич вважає, що «ми повернулись до тих часів, коли утиски української мови, української свідомості, української ментальності знову сприймають як норму - і це не є нормально». 

«Чи уcвідомлюєте ви, яким буде наступний крок? Вбивства, каліцтва, теракти, побутовий булінг за те, що ти спілкуєшся державною мовою може стати суспільною нормою. Будуть страждати люди. Будуть страждати громадяни України, які живуть в Україні і спілкуються державною мовою», – пише депутатка.

Вона закликала Євгенія Барагара не писати заяву «на громадянок України, які вступались за українську мову, бо з його боку це буде репресією рівня Сталіна».

«Бо тоді в багатьох постане питання, а слуга якого народу Євгеній Барагар? Чи достойна ця людина бути на такій посаді у Верховній Раді?» – пише вона.

«Зараз я заступаюсь за Ярину та Настю не лише як народний депутат та голова Тимчасової спеціальної комісії з питань правового захисту ветеранів війни, а й як ветеранка російсько-українські війни, як командир батальйону Госпітальєри Госпитальеры Hospitallers. Бо мені є різниця, і я не буду мовчати, коли депутат не лише не знає нашого законодавства, а й виправдовує злочин», – додада Яна Зінкевич.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як навчити дитину читати книжки? Чи варто примушувати? Думки луцьких вчителів і психологів
Наступна новина Україна не готова долати епідемії. Рейтинг країн
Останні новини
Схожі новини