На Тернопільщині керівники благодійного фонду привласнили 2 млн грн

На Тернопільщині керівники благодійного фонду привласнили 2 млн грн
Фото Нацполіції

У Тернополі поліція затримала двох братів за привласнення 2 млн грн благодійних пожертв, які люди передавали на потреби армії.

Благодійний фонд чоловіки організували ще півтора роки тому в Тернополі. Після початку повномасштабної війни люди почали активно жертвувати їм гроші, зокрема, їм перерахували 13 млн грн, – пише «Zaxid.Net»

Як встановила поліція, половину з цієї суми брати витратили на благодійність, а решту використовували для своїх потреб. Наразі їх затримали, за скоєне братам загрожує до семи років тюрми.

Про затримання чоловіків повідомив керівник нацполіції України Ігор Клименко у середу, 11-го травня. За його словами, двоє братів з Чернівецької області півтора роки тому створили в Тернополі благодійну організацію.

Після початку повномасштабної війни чоловіки почали просити в людей грошей для купівлі автомобілів військовим. За час воєнного стану вони зібрали майже 13 млн грн.

Для освоєння грошей, які щодня надходили фонду, залучили ще чотирьох осіб, зокрема, батька засновників та дружину одного з них.

«Про людське око діячі витратили приблизно половину зібраної суми на закупівлю необхідних речей для військових. Для підкріплення довіри вони показували фото закуплених товарів та відправку їх на фронт.

Але більшою частиною зібраних коштів «благодійники» розпоряджалися по-своєму. Наприклад, придбали елітні позашляховики, накупили ювелірні вироби та дорогі мобільні телефони», – зазначають в поліції.

У прес-службі прокуратури Тернопільщини уточнюють, що загалом йдеться про присвоєння 2 млн грн. За ці гроші брати купили собі автомобілі Land Rover та Audi Q5, а також мобільні телефони iPhone 13 Pro Max.

Поліція Тернопільщини затримала двох організаторів, наразі слідчі документують усі факти незаконної діяльності.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів справи вилучили 34 тис. доларів, майже 7 тис. євро, понад 2 тис. фунтів стерлінгів та більше 200 тис. грн. Ще понад 5 млн грн знайшли на особистих банківських картках, які наразі заблоковані.

Фото Нацполіції 

«Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ», – йдеться у повідомленні.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ст. 201-2 ККУ (використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану). Учасникам схеми загрожує до семи років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше співробітники СБУ на Волині заблокували незаконний збут партії бронежилетів, касок та інших товарів, ввезених на митну територію України як гуманітарну допомогу.

Загальна вартість продукції становить 18 тисяч доларів. Оперативники встановили, що незаконну схему організував керівник одного з відділів Підгайцівської ТГ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нацгвардії вперше розповіли про втрати у війні з Росією
Наступна новина Завтра на Волині попрощаються з загиблою військовою медичкою
Останні новини
Схожі новини