«На цю нирку сподівалися 10 хворих. Підійшла лише я». Історія волинянки, якій зробили трансплантацію

«На цю нирку сподівалися 10 хворих. Підійшла лише я». Історія волинянки, якій зробили трансплантацію

31-річній мешканці Володимира-Волинського Наталії Романовій на початку серпня 2020 року пересадили нирку – і тепер вона знову щаслива, бо повернулася до звичного життя, перестала бути залежною від процедур і може бачити, як росте її син.

Історію жінки виклали на шпальтах видання ВВС-Україна.

2007-го 16-річна волинянка Наталія Романова перенесла важку форму грипу. Почали погано працювати нирки. Відтоді почалося постійне лікування. Жінка вийшла заміж і з чоловіком Олександром зважилися на дитину.

«Попри хворобу нирок і песимістичні прогнози лікарів, я ризикнула – завагітніла. Хотіла, аби було заради кого жити, залишити після себе нащадків. Вагітність була складна, хворі органи не витримували подвійного навантаження. На 7-му місяці вагітності мені зробили кесарів розтин, у нас з'явився син Богдан. Я приймала медпрепарати, лікувалася. Проте нирки перестали справлялися – відмовили», – згадує жінка.

Із 2017-го жінка перебувала на діалізі. Це метод очищення крові при нирковій недостатності. 

Лікарі попереджали, що краще зробити трансплантацію органа якомога раніше. Родичі пройшли перевірки – жоден не підходив Наталії як донор. Коштів на трансплантацію за кордоном родина не мала.

«Гемодіаліз – це повна залежність хворого від цієї процедури. Три рази на тиждень я їздила в райцентр на тригодинну процедуру. Не могла пропустити жодного разу, інакше – погіршення стану і навіть смерть. Не можна пити рідини, їсти фруктів, не можна піднімати дитину на руки. Про те, аби десь відпочити, і мови не було», – розповідає жінка.

«Коли почула, що у Ковелі зробили першу пересадку нирки, з'явився промінчик надії, і я записалася в лист очікування на трансплантацію. Зателефонували зі Львова 5 серпня. Є донор, кажуть, по параметрах підходить. За пів години ми зібралися з чоловіком і виїхали», – пригадує жінка.

Того дня внаслідок аневризми судин головного мозку помер 38-річний львів'янин. Родичі дали згоду на трансплантацію органів.

З Києва до Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги терміново виїхала бригада лікарів.

Окрім 31-річної Наталії, на праву нирку претендували ще 10 хворих у списку. Та медичні параметри померлого донора майже на 100% збіглися лише із параметрами Наталії. Вночі лікарі провели операцію.

Донорське серце отримав Василь Фесюк із Чернівців, ліву нирку і підшлункову залозу – Андрій Москва зі Львова. Останній помер за два тижні. За світовою статистикою, після операції з трансплантації підшлункової залози помирає кожен третій пацієнт.

Операція у Наталії пройшла успішно. Нирка почала виконувати свої функції ще на операційному столі.

«Я можу жити, не залежати від процедур, можу бачити, як росте син, можу мріяти про подорож на море із сім'єю. Я щаслива», – каже Наталія. Вона повернулася до звичного життя.

Читати також: Коли у Волинській обласній лікарні почнуть проводити трансплантацію органів


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Потяг «Ковель – Одеса» змінить графік. Він почне курсувати щодня
Наступна новина «Британський» штам коронавірусу поширився по всій Україні, – Степанов
Останні новини
Схожі новини