В Україні вперше пересадили підшлункову залозу

В Україні вперше пересадили підшлункову залозу
Фото ілюстративне

В Україні вперше пересадили підшлункову залозу. Сталося це у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, якою керує Олег Самчук – колишній головний лікар Ковельської райлікарні.

Про це повідомили сам Олег Самчук у своєму дописі у фейсбуці та мініст охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу.

За словами Степанова, в Україні провели три операції по трансплантації – серця, нирки і підшлункової залози.

«Ми хочемо за 2,5-3 роки отримати трансплантаційну незалежність. Щоб наших громадян не відправляти за кордон», – повідомив Степанов.

Він зазначив, що в 2020 році в бюджеті закладено мільярд гривень на трансплантацію за кордоном. 

Як розповів Олег Самчук, нирку і підшлункову отримав 45-річний львів’янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність.

«Операція подарувала йому шанс вилікуватися від обох хвороб! Щоб вона відбулася, з Німеччини до нас терміново приїхав мій друг Hryhoriy Lapshyn, який має досвід таких операцій, зі своїм інтерном. Вони проїхали 1 400 км, щоб допомогти нам зробити цей перший для України важливий крок. Оперували спільно з нашими спеціалістами», – йдеться у дописі.

Ще одну нирку отримала 30-річна жінка з Волині, каже лікар.

«До цього вона три роки була на гемодіалізі. Донорський орган запрацював просто на операційному столі – із нирочки пішла сеча», – зауважив Самчук.

«Нове здорове серце отримав 45-річний чернівчанин. Три роки тому він мав запалення легень, інфекція вразила серце і воно не могло качати кров», – додав він.

А донором для трьох людей став 38-річний житель Львівської області.

«Він потрапив до нас в лікарню із розривом аневризми судин головного мозку. Наші спеціалісти доклали усіх зусиль, щоб його врятувати, але, на жаль, це було неможливим. А після того, як йому констатували смерть мозку, рідні чоловіка – дружина і мама – підписали згоду на донорство», – зазначив Олег Самчук.

 

Трансплантація серця у Львові! Знову! Так, ми це зробили. Навіть більше - окрім серця цієї ночі у Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м.Львів пересаджено дві нирки і підшлункову залозу. Підшлункову залозу в Україні посмертно ще НІКОЛИ не трансплантували, хоча багато хто про це мріяв. Нирку і підшлункову отримав 45-річний львівянин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років, як ускладнення, ще й на ниркову недостатність. Операція подарувала йому шанс вилікуватися від обох хвороб! Щоб вона відбулася, з Німеччини до нас терміново приїхав мій друг Hryhoriy Lapshyn, який має досвід таких операцій, зі своїм інтерном. Вони проїхали 1 400 км, щоб допомогти нам зробити цей перший для України важливий крок. Оперували спільно з нашими спеціалістами. Ще одну нирку отримала 30-річна жінка з Волині. До цього вона три роки була на гемодіалізі. Донорський орган запрацював просто на операційному столі - із нирочки пішла сеча. Нове здорове серце отримав 45-річний чернівчанин. Три роки тому він мав запалення легень, інфекція вразила серце і воно не могло качати кров. Фракція викиду - 11. Він був практично присмерті. Без операції пацієнт не прожив би і кількох тижнів. Але, за щасливим збігом обставин, після госпіталізації в Інститут серця МОЗ України, куди він приїхав обстежуватися для подальної трансплантації, для нього знайшовся донор. Пацієнт прибув до Львова з командою Borys Todurov, яка пересаджувала серце спільно з нашими лікарями. Донором для трьох людей став 38-річний житель Львівської області. Він потрапив до нас в лікарню із розривом аневризми судин головного мозку. Наші спеціалісти доклали усіх зусиль, щоб його врятувати, але, на жаль, це було неможливим. А після того, як йому констатували смерть мозку, рідні чоловіка - дружина і мама підписали згоду на донорство, аби органи їхньої близької людини, яка померла, продовжили жити в інших людях. Це дуже важке рішення, але ми, пацієнти і їхні рідні дуже за нього вдячні. Разом з тим ми співчуваємо їхній втраті. Я вдячний усім, хто долучився до операцій, усім, завдяки кому вони стали можливі. А ще дякую представникам ЗМІ, які домомагають нам розповідати людям про те, що транстплантація - це шанс на життя, що вона має бути в Україні і що кожен із нас має хоча б задуматися над тим, щоб підтримати донорство. Ніхто не зможе жити вічно, але, помираючи, зможе врятувати хоча б одне життя!

Posted by Oleg Samchuk on Friday, 7 August 2020

Нагадаємо, у лютому 2020 року Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги Львова очолив Олег Самчук, який до цього був керівником Ковельського МТМО.

Поки Олег Самчук працював у Ковелі, тут усього за кілька місяців було пересаджено два серця та три нирки.

Читати також: «Не можу жити спокійно». Ексочільник ковельської лікарні розповів, чому переїхав до Львова.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Звільнили очільника Волинської обласної дитячої лікарні Сергія Ляшенка
Наступна новина У Луцьку побиті машини рівняють без шпаклівки і фарби. Як саме? Яка ціна? Скільки часу?
Останні новини
Схожі новини