На Волині буде найбільша в Україні плантація жимолості

На Волині буде найбільша в Україні плантація жимолості
Фото ілюстративне. Джерело: https://infoindustria.com.ua/

У селі Омельне Ківерцівського району будуть вирощувати жимолость. 

Фермерське господарство «Лада» (голова – Володимир Глушко) – єдине в області розпочинає закладку ягідників жимолості у промислових масштабах, – інформує департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Директор департаменту Юрій Горбенко оглянув ягідник та дізнався про подальші плани фермера щодо розвитку господарства.

ФГ «Лада» закупило саджанці in vitro у вінницькому ТОВ «ФруТек». У другій половині червня цього року їх висадили у відкритий грунт на площі 12 га. Саджанці прижилися добре. Володимир Глушко повідомив, що ще 18 га планують засадити до кінця поточного року. Отже, загальна площа ягіднику становитиме 30 га та стане найбільшою в Україні.

Відомий на Волині науковець Віталій Пахольчук, який надає фермеру науково-агрономічний супровід, розповів про особливості вирощування ягід жимолості.

З його слів, ця культура непримхлива та морозостійка, проте потребує органічних добрив. Рослина придатна для вирощування на широкому спектрі грунтів (pH 5,0-7,5). Плодоносити жимолость розпочинає на 3-й рік вирощування та продовжує щонайменше 30 років. Урожайність становить 12-15 т/га.

Фермерське господарство «Лада» закладає 12 сортів жимолості, від ранньостиглих до пізніх. Збір ягід на господарстві триватиме з кінця травня – до липня.

Також Віталій Пахольчук зазначив, що жимолость багата на макро- і мікроелементи. Вона посідає перше місце серед дикорослих ягід за вмістом магнію і натрію. Ягода містить калій, фосфор, кальцій, залізо, марганець, мідь, кремній, алюміній, стронцій, барій, йод і навіть селен.

Юрій Горбенко підкреслив, що господарство може стати базовою площадкою з вивчення досвіду вирощування жимолості. Це – нішева культура, яка поки що не розповсюджена в області.

На завершення зустрічі, очільник головного аграрного відомство області розповів фермеру про доступні напрямки підтримки з державного та обласного бюджетів, скориставшись якими, аграрії отримують додаткові ресурси для господарювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський фермер вирощує полуницю на соломі. Це німецька технологія


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Бруківка «додала кольорів»: як змінилась вулиця Пушкіна в Луцьку після ремонту
Наступна новина У Києві відкрили барельєф на честь композитора з Волині
Останні новини
Схожі новини