На Волині молодь виготовляла магічні «різдвяні павуки»

На Волині молодь виготовляла магічні «різдвяні павуки»

Напередодні Різдва у Затурцівській громаді молодь вчилась виготовляти традиційну українську прикрасу – різдвяного павука. Майстер-клас організували у будинку культури селі Холопичі Володимирського району.

Про це повідомляє Вісник.

Майже прозорий і невагомий. Він починає крутитися від найменшого руху повітря, відкидаючи химерні тіні, і дуже нагадує павутину.

В давні часи перед різдвяними святами був звичай робити солом’яних павуків, яких так і називали «різдвяними». Така традиція зародилася на Галичині в часи Австро-Угорської імперії. Тоді забороняли вирубувати ялинки, накладали за це великі штрафи. Тому люди прикрашали свої домівки давньою різдвяною прикрасою, яка отримала назву «павука».

«Різдвяний павук» – традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята, виготовлена з соломи. Таких «павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту. Напередодні Різдва їх підвішували до центральної балки хати на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря – через вхідні двері та з палючої печі – великий «павук» разом з припасованими до нього близнюками повертався в різні боки.

«Павук» – прикраса для багатьох слов’янських народів, яку в передріздвяні дні з особливим, майже сакральним настроєм здавна виготовляють в Україні, в Німеччині, Фінляндії та в інших близьких і віддалених європейських країнах.

Такі «різдвяні павучки», зазначають у дописі, можна буде придбати на подальших благодійних заходах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинян попереджають про пориви вітру до 20 м/с
Наступна новина Жінка з Луцька виготовляє унікальну каштанову мазь від геморою і тріщин
Останні новини
Схожі новини