На Волині планують створити 5 сміттєпереробних комплексів

На Волині планують створити 5 сміттєпереробних комплексів

На Волині налічується 11 полігонів, які заповнені більше, ніж на 90%.

Шляхи вирішення проблеми обговорили 20 червня під засідання колегії обласної державної адміністрації, що відбулося під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Савченка. Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

«Більшість діючих полігонів заповнена на 90% проектного обсягу або переповнена. В сільських населених пунктах впорядковані полігони практично відсутні. Майже усі діючі полігони потребують невідкладної санації та реконструкції, а закриті – рекультивації», – зауважив начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Пиріг.

За його словами, залишається проблема зі стихійними сміттєзвалищами. Щороку їх утворюється близько тисячі, за наявності технологій на полігонах більша кількість цих відходів може бути перероблена. Поруч із тим, лише 64 % населення області охоплено послугами з вивезення твердих побутових відходів.

До речі, в області існує унітарна система збирання відходів, при якій всі побутові відходи збираються в одну ємність. Ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи збору та формування окремих видів відходів як вторинної сировини.

Наразі система роздільного збирання відходів проводиться в Луцьку, Нововолинську, Горохові, Ківерцях, Камінь-Каширську та 9 населених пунктах Ківецівського району, селищах міського типу Іваничі, Шацьк та с.Мельники Шацького району. Однак, впровадження системи здійснюється на основі ПЕТ- пляшки.

Органам місцевого самоврядування направили опитувальний лист, за яким розроблять проект програми поводження з твердими побутовими у Волинській області на 2018-2021 роки.

«Програма передбачає роздільне збирання відходів і подальше вивезення в 5 зональних центрів. Відтак, протягом наступних чотирьох років планується будівництво п’яти  сміттєпереробних комплексів: Луцький на 120 тисяч тон сміття в рік, Ковельський та Нововолинський – по 30 тисяч тон, Камінь-Каширський і Шацький – по 15 тисяч тон», – додав Андрій Пиріг.

Натомість начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук запропонував перенести Шацький сміттєпереробний комплекс на територію Любомльського району.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Верховна Рада планує виділити більше 80 мільйонів гривень на проекти Волині
Наступна новина «Зайдіть до неї хоча б з їжею», - у Луцьку закликають допомогти самотній бабусі
Останні новини
Схожі новини