На Волині вже завершують реставрацію у будинках Косачів. Що там зробили

На Волині вже завершують реставрацію у будинках Косачів. Що там зробили

У Білому та Сірому будиночках сім'ї Косачів, де жила Леся Українка, у селі Колодяжне Ковельського району 31 грудня завершують ремонт. Реставраційно-ремонтні роботи тривали шість місяців.

Про це розповіла Суспільному завідувачка музею Ольга Бойко.

Зміни у Білому будинку

На фінальній стадії ремонтних робіт у Білому будинку відбулися внутрішні оздоблення. Так, зі слів директорки, у кімнаті Білого будинку на стіни візерунки наносили через трафарет. Оксана Бойко каже: Косачі цей будинок називали Білий флігель, і нині в музеї хочуть відновити цю назву.

Також у білому будинку відновили камін і реставрували кахлі, пічник. Нині ним опалюють будівлю двічі на день.

 

Зі слів директорки, у Білому будинку була третя кімната, нині вона не збереглася, залишився лише фундамент. "Проєктно-кошторисною документацією не було передбачено її відновлення і будівництво. Тому тільки відзначено межі кімнати", — додає Ольга Бойок.

Читайте також: Відкрийте його для Мирослави. Репортаж з будинку Косачів у Луцьку. СВОЯ ІСТОРІЯ

 

Відвідувачам показуватимуть, наскільки будинок був більшим за часів життя Лесі Українки.

Ремонт у Сірому будинку

У Сірому будинку ремонт завершився столярними роботами та внутрішнім оздобленням.

У будинках замінили вікна, оновили горішнє утеплення, стіни та підлогу. Відновили роботу груб та камінів. Веранди набудуть такого вигляду, як при Косачах, – розповіла виконроб Галина Капризова.

Щороку, — каже завідувачка Ольга Бойко, — музей відвідує майже 25 тисяч туристів. З її слів, загальна кошторисна вартість відновлення культурного об'єкта становить понад 11 млн гривень. До фінансування залучили кошти державного та місцевого бюджетів.

Нагадаємо, «Сірий» будинок закрили на ремонт ще в червні цього року.

Довідково: "Білий" будиночок батько Лесі Українки Петро Косач збудував для дочки 120 років тому. 1949-го будинок відновили, на території колишнього родинного обійстя заснували музей.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NblfzGV0ft0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода на Волині у перші дні 2022 року
Наступна новина 100 фото України. Які світлини з Волині увійшли до переліку
Останні новини
Схожі новини