На Волині жінка 8 місяців без пенсії, бо досі живе з паспортом СРСР

На Волині жінка 8 місяців без пенсії, бо досі живе з паспортом СРСР

Попри те, що Радянського Союзу не існує вже 28 років, мешканка Каменя-Каширського досі живе за паспортом з серпом та молотом. 8 місяців тому саме через це пенсійний фонд припинив їй виплачувати пенсію.

Історію волинянки розповіли у газеті «Полісся».

Жителька Каменя-Каширського Марія Б. 8 місяців не отримує пенсії через те, що досі не змінила паспорт СРСР на український.

Жінці 77 років. Вона мешкає у складних умовах. Своє обійстя вона постійно «запаковує» різними речами, тримає кіз, собак та котів, яких дуже любить, і, за слів сусідів, ночує на горищі. Пічне опалення у її будинку давно не діє, тому жінка гріється хмизом, який збирає, у сильні морози проситься до когось переночувати.

Останніх півроку Марія Б. живе без грошей. Харчується козячим молоком та городиною.

У Камінь-Каширському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України підтвердили інформацію про те, що жінці припинили виплачувати пенсію, бо вона не хоче виробляти український паспорт:

— 77-річна жителька Каменя-Каширського Марія Б. і досі проживає із паспортом СРСР, країни, якої не існує вже 28 років. Раніше їй давали попередження та нагадування про необхідність змінити документ, але продовжували здійснювати виплату призначеної пенсії. А щойно це стало неможливим, змушені були припинити. Проте навіть невиплата пенсії не змусила пані Марію виготовити основний документ громадянки України. Ми намагалися переконати її зробити це, втім марно – жінка категорично відмовилася.

Аргументом такої відмови жінка начебто називає релігійні переконання. Стверджує: якби треба було виробляти паспорт-книжечку, то погодилася б, але тепер це – ID-картки, і тому не хоче. Законодавством передбачена можливість замість ID-картки виготовити паспорт-книжечку, та робити це треба через суд. А за даними, які наводить міграційна служба, за 3 роки лише за 7 жителями Камінь-Каширського району із близько 30 бажаючих суд залишив право отримання паспорта громадянина України у вигляді книжечки.

Марія Б. наразі не зверталася до суду, а тому виплату пенсії, нарахування якої все ж продовжується, їй поки що не відновлюють.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Серед волинських лісівників – 144 династії
Наступна новина У луцьких школах готують за рецептами відомого кухаря Євгена Клопотенка
Останні новини
Схожі новини